Avbytare; Sixten Mohlin, Marco Weymans, Henrik Bellman (80), Malcolm Stolt (69), Ahmed Awad (80), Jerell Sellars (25).

ÖFK visade klassen- gav inte Mjällby någon chans - nu vidare till kvartsfinal

Mjällby - ÖFK 0-1 (0-0) Mål av Blair Turgott och ÖFK vidare i Svenska Cupen!!

Aly Keitas fantasiska räddning på nick. Den var nästan som PAOK- räddnigen

Matchvinnaren Blair Turgptt

I dag ställs ÖFK mot ett riktigt bra allsvenskt lag. Frågan är om Mjällby är lika bra som i fjol. I dag har de chans att bevisa det.

Mjällby har i tidigare matcher i Svenska Cupen tagit ledningen i början på matchen och hållit ledningen under matchtiden ut. ÖFK håll tätt i första halvlek då har ni chansen! Nu startar matchen.

ÖFK startade med Mukiibi och Baptiste. Det var nya jämfört med förra matchen. Trebackslinjen bestod av Haugan, Sundberg och Mukiibi.

I dag står glädjen högt i tak hos alla som gillar ÖFK. ÖFK visade klassen genom en mycket bra genomförd match mot allsvenska Mjällby. Att ÖFK har ett bra lag det visste vi alla som tror på ÖFK. I dag visade ÖFK det med eftertryck. Det var en match som ÖFK ägde från första till sista stund. Nu är ÖFK i kvartsfinal i Svenska Cupen.

För att gå händelserna lite i förväg så var detta ÖFK:s bästa första halvlek och även sett till matchen i sin helhet var det här bästa matchen som ÖFK gjort i år. Man visade ingen respekt för Mjällby utan man spelade offensivt, tilltaget och frejdigt. De första tjugo minuterna bestod av anfallsvåg på anfallsvåg från ÖFK och Mjällby fick många gånger slå ifrån sig. Mjällby var bleka och initiativlösa och hann inte riktigt med.

Matchen började osäkert från båda lagen och ganska strukturlöst och med ett visst övertag av Mjällby. Övertaget varade inte många minuter förrän ÖFK tog över föreställningen. Det var ÖFK:s halvlek. Man dominerade både vad gällde bollinnehav och målchanser. ÖFK visade på att den här matchen ska vi vinna och det gjorde man med vilja och en stark satsning på offensivt spel. Halvleken präglades av en tidvis enveten press mot Mjällby som stack upp några enstaka gånger utan att oroa ÖFK:s försvar något nämnvärt.

I 16 minuten var spelglade Turgott mycket nära att göra mål i friläge, men målvakten hann ut och tänkte. Det var flera skott mot Mjällbys mål som tyvärr ofta gick vid sidan om mål eller över målet. Turgott och Baptiste sprang mycket och var hela tiden ett orosmoment.

ÖFK har övet upp förmågan att klara av ett rakare spel. Ofta spelas bollarna bakom motståndarnas backlinje och det skapar fina och farliga lägen för de snabba Turgott och Baptiste att komma i bra lägen framför mål. Amir Azrafshan har gjort ett bra jobb. Det har varit hans ambition sedan han kom till ÖFK.

Tyvärr blev Isak Ssewankambo skadad efter ca 25 minuter. Det var en förmodad sträckning. Jerell Sellars kom in. Efter denna skada avtog lite av ÖFK:s offensiv ett tag men kom ÖFK tillbaka med bra spel och man hade kvar förmågan att skapa målchanser.

Mjällby startade andra halvlek bra. De såg lite piggare ut än i första. Man började med ett hårt skott utanför mål. Nästa chans blev på hörna. Då uppstod kalabalik framför ÖFK:s mål, men allt rann ut i sanden. En ny hörna för Mjällby var även den farligt. Sedan kom ÖFK igen och matchen återfick något av den karaktär den hade i första halvlek, även om Mjällby stack upp lite mera i andra halvan.

Det var en tuff match med många hårda närkamper där många spelare blev liggande en stund på plan. Vid några tillfällen var det grinigt och det blev som TV- reportern uttryckte det; det var tuppfäktning mellan spelarna. Någon varning blev det dock inte.

I 51:a minuten uppstod ÖFK:s bästa målchans. Fritzon till Sellars och Sellars till Turgott som sköt men målvakten räddade. Det var flera inlägg från kanterna som borde ha resulterat. Det såg farligt ut men ingen spelare i ÖFK kom i läge för skott.

Att Baptiste är en speedkula det visste vi. I 68:e minuten sprang han igenom Mjällbys försvar, men när han skulle skjuta mot mål hann en försvarare fram och täckte bollen.

Med tanke på ÖFK:s övertag och förmåga att skapa chanser så kändes det som att ÖFK i hela andra halvlek skulle ha chans att vinna i dag. Det låg liksom i luften. Och visst blev det så. Efter ett inspel från kanten där Kalpi och Sellars var inblandade så spelades bollen till ÖFK:s specielle målskytt Turgott. Han gjorde inga misstag och drämde bollen i mål och på det blev han matchvinnare.

Det uppstod vild glädje hos alla ÖFK- spelare. Det var inte oväntat att det blev Turgott som skulle bli tungan på vågen. Han var hela tiden ett orosmoment för Mjällby med sin tyngd, energiska löpningar och skott i alla lägen.

Nu väntar några ovissa minuter. Matchen var inte slut och Mjällby satte in all energi för att reducera genom en mycket stark offensiv satsning. ÖFK blev utsatt för press i flera sekvenser. I 87:e minuten skulle det ha varit 1-1 på en nick på mycket nära håll, men Aly Keita gjorde en fantastiskt räddning. Han kastade sig åt vänster och stoppade bollen. Tack Keita för den bravaden. Matchen slutade med 1-0 seger för ÖFK och segern var hur rättvis som helst. Nu blir det kvartsfinal.

Text av: Haldo Jonsson