meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 
 
Återblick säsongen 2007

Så minns vi säsongen 2007

Åter avgörande i sista matchen.

Vi minns 2007 som ett turbulent år med tränarbyten och styrelseavgångar och fotbollsmässigt blev det ovisst och dramatiskt ända tills serieslutet. Serien avgjordes, liksom ifjol,  i sista omgången efter gastkramande slutminuter. När ÖFK i sista matchen åkte till Örebro för att möta Forward var det helt öppet om ÖFK skulle vara kvar i Norrettan nästa år. För att vara helt säker måste ÖFK vinna. Om ÖFK inte mäktade med vinst var man helt beroende av  hur det skulle gå för Skiljebo, Gröndal och Valsta Syrianska som alla var inblandade i bottenstriden.

ÖFK kvar i div 1 norra med ett nödrop
Så här gick det: Forward och ÖFK spelade oavgjort. Om Skiljebo vunnit mot Umeå FC hade ÖFK då åkt ur. Nu blev det inte så utan Skiljebo nådde bara oavgjort. Gröndal redde ut det hela för sin del genom att vinna borta mot Falun. Valsta Syrianska förlorade sin match mot Syrianska men det blev betydelselöst. Man blev ändå kvar i serien på bekostnad av Skiljebo. Som resultaten blev räckte det alltså med oavgjort resultat för ÖFK för att säkra platsen i div 1 norra ännu  ännu ett år. Oavgjort resultat räckte däremot inte för Skiljebo som tillsammans med IFK Timrå  fick respass ur serien. ÖFK slutade på elfte plats före Valsta Syrianska, Skiljebo och IFK Timrå. På grund av serieomläggningen blev det detta år bara två lag mot tidigare tre som flyttades ner.

Trots att ÖFK oftast befann sig i seriens bottenskikt så har de båda tränarna Stefan Regebro och Peter Makin gjort en bra insats. De har höjt spelstandarden ett snäpp och spelet hade mognat jämfört med fjolåret. Serien år var avsevärt tuffare än fjolårets. Man skall komma ihåg att i fjol tog ÖFK hela 18 poäng mot avstigningskandidaterna Robertsfors, Kiruna FF och Anundsjö. I år var det bara IFK Timrå som inte höll måttet.

Spel på B-plan
Under säsongen uppfördes Jämtkraft Arena. Eftersom inte huvudarenan var klar  fick samtliga matcher under våromgången spelas  på intilliggande  B-plan som var ett provisorium med bl. a. transportabla läktare. Första seriematchen på huvudarenan spelades mot Falu FK lördagen den 28 juli inför 1387 åskådare. Tyvärr blev det förlust med 1-2. Det var en av årets sämsta insatser från ÖFK.  Förste målgörare på stora arenan var Joakim Lundstedt.  I matchen mot Falun dömde Lars Olsson från Umeå, en av årets absolut bästa domare. Domarkvalitén var ojämn denna säsong.

Trög start i en serie med mycket bra lag
Årets serie var betydligt tuffare och jämnare än fjolårets. I år var det bara Timrå som var strykpojke. Karakteristiskt var, att ÖFK spelade jämna och bra matcher i serien, men hade mycket svårt att gå till seger. Hela åtta matcher slutade med uddamålsförlust. Det hade spelmässigt skett en avsevärd höjning av spelkvalitén jämfört med fjolåret och det skall falla tränarna Stefan Regebro och Peter Makin till godo, men det blev en trög start. Tränarna satsade på fjolårets lyckade avslut med en forward. Den förstärkning som erbjöds var danskturken Suat Sari. Han skulle efter många om och men  axla den rollen men klarade inte detta till fullo och fick han  inte kontraktet förlängt. När spelsystemet ändrades till tvåmannakedja fungerade spelet genast bättre.

Nygamla spelare återkom men även tunga förluster
Återinträde i laget gjorde "gamlingarna" Fredrik Aliris, Martin Johansson och Jonas Runesson. De förde med sig en hel del stadga och rutin. Från Sveg kom tidigare på plan ettrige Oleksandr Matyyuk. Ett tag var det kris på målvaktssidan eftersom båda målvakterna var skadade samtidigt. Situationen löstes genom att Kristoffer Block lånades från Sollefteå, men även han blev skadad... Då fick ÖFK spela utan  målvakt på bänken. En annan ny spelare var mittfältaren Patrik Henriksson flyttade upp från Stockholm och han tog genast en plats i laget. Tyvärr blev han sjuk under höstomgången. ÖFK drabbades inför säsongen av några tunga förluster. Där kan i först hans nämnas Jonas Lundmark, Sirius,  Radoslav Becalik, Boden, Per Magnusson, Väsby, Edib Kurtovic, Visby/Gute, Emil Alriksson, Lund, Johan Forsstedt, Gamla Uppsala, Jörgen Nilsson. Gamla Uppsala, Johan Philström, IFK Östersund och John Lindestig, IFK Östersund.

Utländska proffs
I början på säsongen kom två juniorer från Swansea till ÖFK. Det var Scott Evans och Kerry Morgan. Ingen av dem tog en ordinarie plats i startelvan, men var duktiga inhoppare. De återvände till Wales strax före sommaruppehållet. I augusti värvades polacken och mittbacken Krzysztof Brodecki. Regebro var besviken, eftersom han ville ha en målgörare, men fick en mittback som många tyckte var sämre än ÖFK:s egna mittbackar. I senare delen av augusti kom två nya till ÖFK, en Irländare och en Skotte som spelat div 1 i sina hemländer. Speciellt forwarden Paul Shields blev en lyckosam värvning. Han blev den målgörare som ÖFK saknade. Daryl Smylie var offensiv mittfältare och en spelare med teknik och spelförståelse, men efter hans inträde blev det  lite obalans i laget. Eftersom Erik Lantto också är offensiv mittfältare fick Erik på grund av sin anpassbarhet  flytta från sin offensiva mittfältsroll  och ibland spela forward och ibland yttermittfältare. Truppen breddades och spetskompetensen höjdes av nyförvärven och båda bidrog till att höja nivån på laget. Bästa  målskytt i år är Paul Shields. På de åtta matcher han spelade gjorde han åtta mål, vilket är en bra utdelning. Sju mål har Daniel Westerlund gjort. Flest assist har Erik Lantto noterats för, sex stycken plus tre hörnor.

Veteraner slutar
Daniel "Vesslan" har beslutat sig att sluta med fotbollen efter denna säsong. Han har betytt väldigt mycket för ÖFK under alla dessa år. Han har flest antal matcher och gjort flera mål än någon annan spelare. Trots att Daniel varit utsatt för många skador har han visat stark vilja genom att alltid återkomma till laget. En annan veteran som slutar är Daniel Sunding som säkert hade hoppats på mer speltid i år. En betydelsefull spelare som alltid ställt upp för laget och som dessutom innehar viktigt socialt kunnande.

ÖFK spelade två matcher i Svenska  cupen. Först vinst med 2-0 mot Hudiksvall borta, men sedan blev det förlust hemma med uddamålet (2-3)  mot allsvenska Örebro SK efter en mycket bra match. Något spel i Svenska Cupen blir det inte nästa år för ÖFK. K/D lyckades vinna kvalificeringen med 3-2.

Jämtkraft Arena
Att ÖFK blev kvar i Norrettan var detta år  mycket viktigare än tidigare, eftersom Östersund hade begåvats med ett ny elegant  fotbollsarena, som blev döpt till Jämtkraft Arena.  Arenan invigdes den 14 juli inför en publik på c:a 5.000 personer. Invigningsmatchen spelades dagen efter mot Swansea och slutade med förlust med 5-2. ÖFK U åkte också på en förlust mot de spelmässigt duktiga Swansealaget. Arenan kommer att bli ett stort steg i fotbollens utveckling i länet. Även publikmässigt har arenan blivit en succé.  I genomsnitt 1060 personer per match har sett ÖFK under hela säsongen. Det var bra stämning och engagemang från publiken till en sådan grad att man kastade papperslappar  på domaren när han var på väg ut ur arenan för att ge uttryck för missnöje med hans insats. Det renderade ÖFK en erinran från Svenska Fotbollsförbundet och en anledning att tänka över säkerheten.

ÖFK U
ÖFK U slutade på en hedrande fjärdeplats i årets serie. Samarbetet med A-laget har fungerat bra. Spelare från U-laget har varit uppe i träning med A-laget. Detta har varit mycket uppskattat och bidragit till spelarnas utveckling. Jacob Widgren har tagit steget upp till A-laget i år. Han har utvecklats mycket detta år. Som helhet har han gjort åtta inhopp i år och gjort ett mål. Kent Persson fortsätter som tränare medan tränaren Claes - Åke "Cocco" Andersson och lagledaren Hans - Erik "Icken" Gustafsson hoppade av.

Ungdomssatsning
ÖFK beslutade om att starta träningsgrupper för ungdomar i åldersgrupperna 92-95.  ÖFK ansåg att ungdomssatsningen i andra föreningarna i länet var undermålig och måste göra något på egen hand.
 Intresserade spelare fick anmäla sig. Ett antal spelare valdes ut och tränare från länet satte i gång verksamheten under hösten. Detta blev för mycket för de andra föreningarna i regionen. Det väckte stor ilska och besvikelse.. Den gemensamma åsikten var att ÖFK hänsynslöst hade kört över föreningarna och aldrig har samarbetskänslan för  ÖFK varit sämre hos östersundsklubbarna med omnejd. Som motmedel startade IFK Östersund, Ope IF och Frösö IF en allians för samarbete om bra ungdomsfotbollssatsning.


Styrelseavgångar

Det var turbulensens säsong i ÖFK detta år. Det började med att två styrelse- och marknadsledamöter, Ulf Olsson och Haldo Jonsson, som varit  med och starta föreningen, oväntat hoppade av i slutet av säsongen. Detta följdes av att medlemmen av marknad Ann Olsson också fann för gott att sluta. Kritiken riktades mot sättet att leda verksamheten. Återigen har det visat sig att det är skillnad på att ha visioner och driva dem än att på ett bra och ödmjukt sätt vara ledare för en verksamhet där ideellt arbetande människor är inblandade. Sedermera avslutade Haldo Jonsson efter tio års arbete även sitt arbete som webbmaster och ansvarig utgivare för hemsidan. Beslutet fattades  av honom efter det att styrelsen utan Haldos vetskap gått in och avlägsnat forumet från hemsidan.

Båda tränarna fick sparken
När det var endast fem matcher kvar av serien fick Stefan Regebro sluta som tränare. Matchresultaten hade inte uppnått styrelsens krav. Stefan ersattes av engelsmannen Niel McDonald. Det var en stor chansning som kunde ha slutat hur som helst. Niel var mycket aktiv som tränare och lyckades vinna de flesta spelarnas förtroende. Ass. tränaren Peter Makin rönte samma öde som Regebro. Han fick lämna laget efter en krogrunda som var mindre lyckad ihop med den nya tränaren och vissa spelare. Detta hände före den viktiga sista matchen i serien.
 

Besvikelse över utebliven sammanslagning
Det fanns långtgående planer och många såg fram emot att ÖDFF skulle gå upp i ÖFK. ÖDFF skulle därmed upphöra som förening. Styrelserna i de båda föreningarna hade också beslutat om detta. När man kommit till de mera praktiska lösningarna brast helt plötsligt samgåendetankarna eftersom de båda föreningarnas kultur och arbetssätt inte gick i all hast att  sammanföra. Det visade sig att ÖDFF var van med mera demokratiskt beslutfattande något som inte ÖFK kunde gå med på.

Ny tränare
Nu närmar sig en ny säsong med en ny tränare vid rodret. Det är rutinerad Karl-Gunnar Björklund som skall leda laget. Målet för ÖFK är enligt ordförande Rolf Lohse att vinna div 1 norra år 2009. Vi får hoppas att detta löfte realiseras, men då krävs det nog en utarbetad plan för detta.  Ypperliga träningsmöjligheter - en av Norrlands bästa - som ÖFK nu kan nyttja borgar för framgång, åtminstone på sikt.

Text Haldo Jonsson

 

Spelare Matcher Mål Assist

Assist+
Mål poäng

ÖP:s utropst. Varningar Utvis-
ningar
Matchens lirare
Jens Bergius 15            
Tomas Meijer 6   1 1 1   1  
Lars Oscarsson 21       2   2
Oleksandr Matyyuk 23 1   1 2   1
Daniel Sunding 7              
Joel Skaaret 6       1    
Fredrik Aliris 21   2 2 1 1  
Petter Skogen 24 1 1 2 1    
Alan Al-kadi 20 1 3 4     1 1
Jonas Runesson 20 2   2 4     2
Bobo Sollander 7 1   1        
Erik Lantto 26 4 6 H3 13 7   4
Daniel Westerlund 25 7 2 9      
Alexander Sjöberg 4              
Joakim Lundstedt 24 4 3 7 1   1
Martin Johansson 19 2 1 3 1 1  
Tobias Blad 20 1 1 2 3   1  
Patrik Lindgren                
Jacob Widgren 8 1 1 2        
Joakim Hellström                
Patrik Henriksson 11 3   3 2    
Ante Björkebaum                
Kristoffer Block 5       1      
Suat Sari 6   1 1        
Kerry Morgan 6            
Scott Evans 4   1 1        
Krzysztof Brodecki 11            
Paul Shields 8 8 1 9 2 1  
Daryl Smylie 7 1   1 2 2  
  Matcher Mål Assist Ass+Mål ÖP:s utropst. Varningar Utvis-
ningar
Matchens lirare

 Spelardata Läs mer Matcher Läs mer

Tabell

Assyriska FF 26 17 3 6 53-27 54
Väsby United 26 15 6 5 51-31 51
Vasalund/ Essinge IF 26 15 4 7 54-29 49
Syrianska FC 26 14 4 8 37-28 46
BK Forward 26 11 8 7 43-28 41
Västerås SK FK 26 11 4 11 45-39 37
Bodens BK FF 26 11 4 11 26-33 37
Umeå FC 26 10 5 11 50-43 35
Falu FK 26 8 7 11 31-44 31
Gröndals IK 26 8 6 12 32-45 30
Östersunds FK 26 7 8 11 39-40 29
Valsta Syrianska IK 26 7 8 11 31-33 29
Skiljebo SK 26 6 9 11 28-43 27
IFK Timrå 26 1 6 19 20-77 9
 

 

 

 

Resultat

Omgång Dag/Datum Spelprogram Resultat
1 Lördag 21 april ÖFK - BK Forward 0-0
2 Söndag 29 april Umeå FC - ÖFK 1-1
3 Lördag 5 maj ÖFK - Assyriska FF 0-1
4 Söndag 13 maj Vasalund/Essinge – ÖFK 1-0
5 Lördag 19 maj ÖFK – Skiljebo 0-1
6 Onsdag 23 maj IFK Timrå –ÖFK 0-3
7 Söndag 27 maj Gröndals IK - ÖFK 3-2
8 Söndag 3 juni ÖFK - Väsby United 2-2
9 Onsdag 6 juni Syrianska - ÖFK 1-0
10 Söndag 10 juni ÖFK - Bodens BK 3-0
11 Söndag 17 juni Valsta/Syrianska IK - ÖFK 3-3
12 Söndag 24 juni ÖFK - Västerås SK FK 3-1
13 Lördag 30 juni Falu FK - ÖFK 3-0
14 Lördag 28 juli ÖFK - Falu FK 1-2
15 Söndag 5 augusti Västerås SK FK - ÖFK 0-1
16 Lördag 11 augusti ÖFK - Valsta Syrianska 1-1
17 Söndag 19 augusti Bodens BK - ÖFK 1-0
18 Onsdag 22 augusti ÖFK - Syrianska FC 1-2
19 Söndag 26 augusti Väsby United - ÖFK 1-0
20 Lördag 1 september ÖFK - Gröndals IK 3-3
21 Lördag 8 september ÖFK - IFK Timrå 4-2
22 Lördag 15 sept. Skiljebo - ÖFK 2-2
23 Söndag 23 sept. ÖFK - Vasalund/Essinge 3-2
24 Söndag 30 sept. Assyriska  - ÖFK 4-2
25 Lördag 6 oktober ÖFK - Umeå FC 4-3
26 Lördag 13 oktober BK Forward - ÖFK 0-0
 

Maratontabell

  Namn Antal
matcher
Antal
mål
1 Daniel Westerlund 175 58
2 Lars Oscarsson (Bästa spelare -00) 153 10
3 Petter Skogen 129 6
4 Fredrik Aliris (Bästa spelare -03) 126 12
5 Miguel Exposito 126 12
6 Jimmy Anjevall 121 13
7 Mikael Berg (Bästa spelare -98) 118 3
8 Jonas Runesson 116 7
9 Joakim Lundstedt (Bästa spelare -05) 97 33
10 Martin Johansson (Bästa spelare -04) 86 12
11 Fredrik Olsson 83 3
12 Daniel Sunding 81 6
13 Lars Juliusson 75 6
14 Daniel Edfalk 73 17
15 Jimi Eiremo 68 9
16 Patrik Johansson 68 7
17 Lasse Mattila (Bästa splelare -01) 66 8
18 Jonas Lundmark 65 3
19 Alexander Sjöberg 60 13
20 Per Magnusson 60 5
21 Mathias Larsson 58 6
22 Jens Bergius 58  
23 Mikael Askonius 52 1
24 Erik Lantto (Bästa spelare  -06  -07) 51 9
25 Kjell Jönsson (Bästa spelare -02) 47  
26 Mattias Eriksson (Bästa spelare -98) 45 5
27 Fredrik Edholm 41 4
28 Daniel Natanaelsson 41 2
29 Jon Persson 41 2
30 Nils Bjuggstam 40 10
31 Henrik Åsberg 39 3
32 Mats Palmqvist 38 5
33 Daniel Johansson 36 21 
34 Magnus Axelsson 36 8
35 Jörgen Nilsson 36 2
36 Alan Al-kadhi 35 1
37 Johan Forsstedt 34 3
38 Peter Jonasson 30 5
39 Göran Matzén 26  
40 Paul Read 25 18
41 Andreas Lindgren 25 6
42 Pär Ekholm 24  
43 Mikael Nilsson 23 4
44 Bobo Sollander 22 2
45 Oleksandr Matyyok 22 1
46 Anders Svartling 22  
47 Jan-Olov Eriksson 21 9
48 Marins Alysson Marendas 21 7
49 Radoslav Becalik 21 4
50 Christer Öhlund 20 1
51 Tobias Blad 20 1
52 Robert Hedman 20  
53 Johan Philström 20  
54 Mark Nangle 19 9
55 Niklas Widjeskog 18 12
56 Paul Sheerin (Bästa spelare -98) 18 3
57 Håkan Gärdin 18  
58 Diego Navarro 15 3
59 Bina Ajuwa 15 2
60 Jamie Hughes 14 2
61 Ante Strängby 14  
62 Daniel Berggren 13 1
63 Patrik Henriksson 11 3
64 Scott Wilsson 11  
65 Tommy Anjevall 11  
66 Krysztof Brodecki 11  
67 Magnus Hollsten 10 1
68 Piotr Bajdziak 10 1
69 Erik Forsberg 10  
70 Håkan Svensson 9  
71 Paul Shields 8 8
72 Edib Kurtovic 8 4
73 Jacob Wigren 8 1
74 Adam Matthiasson 8  
75 Jimmy Carlsson 8  
76 Emil Alriksson 7 2
77 Daryl Smylie 7 1
78 John Lindestig 7  
79 Ulf Kvarnlöf 6 1
80 Craig Dean 6  
81 Kristoffer Henriksson 6  
82 Tomas Meier 6  
83 Suat Sari 6  
84 Joel Skaaret 6  
85 Kerry Morgan 6  
86 Elvis de Silva Santana 5  
87 Kristoffer Block 5  
88 Ante Björkebaum 4  
89 Christer Nilsson 4  
90 Marcus Henriksson 4  
91 Scott Evans 4  
92 Joel Bodin 3  
93 Marco Minchella 3  
94 Alex Meneses 2  
95 Johan Eriksson 2  
96 Leandro Pinto 2  
97 Tommy Einarsson 2  
98 Leo Hansson 1  
99 Clarence Amo 1  
100 Dennis Sandström 1  
101 Fredrik Georgsson 1  
102 Hans Eskilsson 1  
103 Ingemar Eriksson 1  
104 Jens Eriksson 1  
105 Niklas Dahlström 1  
106 Petter Magnusson 1  
107 Tomas Holm 1  
Herrar
av: Hogdal | 3 Apr 2008 - 08:36
Inte för att det är livsviktigt men