meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Eskilsminne IF ÖFK
0 5

Läs mer... Läs mer...
 
ÖFK GAIS

2020-02-29 14:30
Jämtkraft Arena
 

 DÄRFÖR VILL JAG INTE SE ÖFK PASSA BOLL KRING EGNA STRAFFOMRÅDET...
av Agne Svärd
Publicerad 8 Feb 2020 - 09:18 

Det är naturligtvis provocerande (för många ÖFK-vänner) att beskriva ÖFK:s 1–1-match mot danska ligaåttan Lyngby som en ”skräpmatch”. Men jag gör som jag gjort i mer än 50 år; jag skriver det jag ser och skiter fullständigt i om jag råkar trampa på några ömma tår!

ÖFK gjorde ingen bra match, Lyngby gjorde heller ingen bra match, därför blev det som det blev. Det finns naturligtvis många förklaringar till det; för ÖFK:s del är det tidigt på säsongen, man befinner sig på träningsläger med allt vad det innebär, man gjorde nio byten i andra halvlek och planen var undermålig. För att nu ta några...

Vad Lyngby har att skylla på vet jag inte. Men danskarna var inte ett dugg bättre än ÖFK trots att de snart ska in i seriespelet igen.

För er som fortfarande hävdar att ÖFK gjorde en bra match rekommenderar jag den här länken på klubbens hemsida: https://ostersundsfk.se/ofk-tv-malen-och-hojdpunkter-fran-ofk-lyngby/

Här har klubben verkligen ansträngt sig för att lyfta fram godbitarna men det blev inte mer än så... (Den som fortfarande tycker att det här är bra har verkligen inga som helst krav på sitt lag, det måste jag få säga).

Nåväl, nu släpper vi helhetsbilden och tar den detalj som stör mig allra mest och som gör mig riktigt orolig:

Uppspelen.

ÖFK var här tillbaka till fjolåret när det var som sämst; motståndarnas höga press tvingar fram misstag runt det egna straffområdet. Vi såg det i omgång efter omgång, varenda lag i Allsvenskan visste exakt hur man på ett enkelt sätt skulle skada ÖFK. Eller som Hammarbystjärnan Muamer Tankovic så träffande uttryckte efter haveriet på Tele 2 i mitten av maj: ”Fan, va naiva ÖFK var. Dom skadade sig själva.”

I torsdagens match kunde Lyngby inte utnyttja sina bollstölder, men bara att de bjöds möjligheten ger mig rysningar. Här måste Ian Burchnall agera. Snabbt. (Jag som trodde att ÖFK en gång för alla släppt den här spelidén när man i höstas förenklade sitt spel och därmed också räddade det allsvenska kontraktet...).

ÖFK har helt enkelt inte material för den här sortens fotboll (inte många andra allsvenska klubbar heller för den delen) och jag ska motivera min åsikt väldigt utförligt med hjälp av de åtta försvarsspelare som i olika perioder fanns på banan mot Lyngby:

# Sixten Mohlin: Målvakten har ju en nyckelroll när man sätter igång spelet. När Mohlin kom till ÖFK för ett år sedan hette det att han värvades för att hans egenskaper påminde om Aly Keitas, det skulle inte bli någon skillnad vem som vaktade målet av de två. Det där stämmer ju inte alls, Mohlin har inte samma fötter som Keita, inte samma speluppfattning heller för den delen. Mohlin spelar gärna bollen kort mitt i banan utan att inse vilken riskfaktor det medför. Jag är väl medveten om att det snackas mycket om just detta i svensk fotboll, att spela upp i mitten ska vara ett led i att utveckla possessionspelet. Möjligen att ÖFK vill testa den vägen ytterligare ett varv men jag delar inte den uppfattningen, inte alls! Här finns så mycket att förlora men väldigt lite att vinna.

# Sam Mensiro: Han saknar passningsfot med allsvensk kvalitet, Med Mensiro på högerkanten blir det här spelet omöjligt. Varje påläst motståndare styr alla ÖFK-uppspel till Mensiro och sedan är det stopp, tvärstopp!

# Noah Sonko Sundberg: Sonko klarar det här spelet, utan tvekan. Han är också, tillsammans med Eirik Haugan, den ende som kan slå den raka bollen upp i mitten med fart och precision.

# Thomas Isherwood: Nej, possession är inte Isherwoods bästa gren.

# Marco Weymans: Nja, Weymans har visserligen en finkalibrig vänsterfot men i mina ögon chansar han lite väl mycket kring det egna straffområdet. Mot Lyngby blev det både en och två ”indianare” rakt in i banan. Weymans passningsspel passar bättre på motståndarens planhalva, åtminstone så här långt.

# Alex Purver: Kan säkert klara passningsspelet men det skulle förvåna om han dyker upp i en allsvensk backlinje!

# Eirik Haugan: Som jag skrev här ovan; Haugan har en säker passningsfot och jag gillar hans raka uppspel i banan som snabbt slår ut motståndarnas första press.

# Ronald Mukiibi: I alla år har det i ÖFK-lägret pratats om hur skicklig passningsspelare Mukiibi är. Jag är inte alls lika övertygad, jag tycker att det mest handlar om ”alibipassningar”. Det är möjligt att Mukiibi briljerar på träningarna men i matcher vinner hans passningar sällan mark.

Utöver de här åtta så kommer Aly Keita och Kalpi Ouattara att vara aktuella i försvarsblocket, i allra högsta grad. Keita är ju känd som en av Allsvenskans passningssäkraste målvakter och om det finns inte mycket att erinra. Istället är det väl snarast en brist på koncentration som kan trassla till det när han har bollen... Men även om Keita kan lösa det här så ska det ju finnas mottagare också!

När det gäller Ouattara, som ännu inte anslutit till ÖFK-truppen, så påminde hans passningsspel under hösten om Marco Weymans, det var bitvis lite slarvigt och gav därför bättre utdelning på andra sidan mittlinjen.

Det här är alltså ÖFK:s förutsättningar för att spela possessionfotboll från egen målvakt. Därför tror jag inte på idén, i alla fall inte som huvudalternativ, Riskerna är uppenbara när kvalitet saknas (det här förutsätter stor skicklighet) och i min bok är varje bolltapp kring det egna straffområdet ett misslyckande!

***

I sista stund bytte ÖFK motståndare i måndagens träningsmatch; ett portugisiskt tredjedivisionslag blir nu istället den danska ligatrean Århus. Det tror jag är ett bra byte, Århus går starkt den här säsongen och besegrade FC Köpenhamn i en träningsmatch så sent som i fredags Här vill jag sett ett ÖFK som uppträder mer sammanhållet än mot Lyngby men framförallt inte bjuder på bolltapp i backlinjen. Ett bra avslut på dagarna i Portugal skulle sitta fint inför tävlingsstarten om några veckor!

 
 
11 Kommentarer:
Gäst: Reinhard Räv skrev | 10 Feb 2020 - 12:40
Jag trodde ÖFK bara hade ett lag i allsvenskan........
39
Gäst: Blupish skrev | 10 Feb 2020 - 07:47
@Reinhard Räv
Då killgissar du fel, ÖFK har 5 lag i Allsvenskan med lägre löner.
6
Gäst: Reinhard Räv skrev | 8 Feb 2020 - 15:32
Vad gäller löner tror jag ÖFK ligger i toppskiktet i allsvenskan.
2
Gäst: HookAbout skrev | 8 Feb 2020 - 15:20
Kul med åsikter som skiljer sig från sina egna!

Först och främst tycker jag att du ger en felaktig bild av hur dina meningsmotståndare ser på matchen mellan ÖFK och Lyngby. Om det nu är så att den här krönikan delvis utgår från kommentarerna till din föregående text dvs. Jag upplever inte att varken jag eller någon av de andra säger inte att ÖFK gjorde en bra match, däremot går vi emot din tes om att det var en "skräpmatch", och det genom att lyfta fram delar som vi såg som positiva.

Jag håller med Ben som säger att det är viktigt att ÖFK fortsätter med ett possessionorienterat spel. Ska ÖFK kunna stå ut bland de svenska klubbarna och locka unga talanger till Östersund så räcker det inte med att erbjuda en och annan skotersafari mellan träningspassen i ÖP-hallen. Det måste även finnas möjlighet till fotbollsmässig förkovring, gärna inom en spelidé som andas tikitaka snarare än AIK-defensiv. Dessutom har ÖFK sannolikt inte möjlighet att konkurrera med särskilt många klubbar vad gäller löner. Kasst pröjs, snö på midsommar samt att lära sig slå långt så fort man bli satt under press; då kan man lika gärna dra till typ Kalmar istället. Därför säger jag: flärdfull possessionfilosofi hellre än stelpent positionstänk, alla dagar i veckan! Även om det innebär ett par extra mål i baken lite då och då pga av att ÖFK passar boll kring eget straffområde.

Din beskrivning av backarnas kvaliteter tycker jag stämmer relativt bra överens med min egen bild dem, Agne. Dock tycker jag att du missar hälften av uppspelningsekvationen i din analys. Så länge det finns mittfältare som rör sig, öppnar upp ytor, ger understöd och gör sig spelbara kommer även fyrkantiga passningsfötter likt dem på Isherwood och Mensiro ha möjlighet att vara en del av ett kortpassningsspel långt ned på egen planhalva.

Avslutningsvis vill jag säga att jag uppskattar att dina avskalade krönikor, oavsett hur tokiga slutsatser jag än tycker att du drar.
26
Gäst: Ben skrev | 8 Feb 2020 - 15:17
Jag kan i viss mån hålla med dig Forslund, men vi ska komma ihåg att alla lag har en själ som man inte kan se bort ifrån.
8
Gäst: L-G Forslund skrev | 8 Feb 2020 - 14:23
Spelsystem kommer och går säger en som minns "Drillos" för Norge så framgångsrika år och som blivit uttråkad de senaste årens otaliga passningar i närheten av mittlinjen.
Därför håller jag med Agne om att det inte skulle vara bra för ÖFK att försöka hitta hem till Potters spel. Dels är det sönderläst av blivande motståndare och dels räcker nog inte truppen till för det spelet.
Tror att det är bättre att analysera vilken kompetens spelarna har och spela efter det.
Inget är för evigt och bättre att tidigt gå vidare än att bli nostalgisk och stanna kvar på samma fläck.
8
Gäst: PS skrev | 8 Feb 2020 - 14:14
Man kan undra varför Lyngbys tränare tyckte att det var en bra match att de mötte ett tekniskt och bra lag och han var nöjd med lagets insats. Någon måste ha fört honom bakom ljuset. Jag tycker nästan synd om karln. Byt tränare!
8
Pman skrev | 8 Feb 2020 - 14:01
Är det någon som trampat på dina ömma tår Agne, eller har du bara vaknat på fel sida med ett uruselt humör?

Finns inget positivt allas att rapportera?
32
Gäst: Ben skrev | 8 Feb 2020 - 13:52
Det är viktigt att Ian fortsätter med posissionspelet som varit ÖFK s adelsmärke genom åren. Se spelare som utvecklas mest i år är Kroon som kan bli en sensation om han får vara frisk. Isherwood och Sundberg är givna mittbackar. Stora starka och respektingivande. Isherwood är livsfarlig vid offensiva hörnor . Även Isak tror jag mycket på. Någon av ungtupparna kan bli en joker.
19
Gäst: HR skrev | 8 Feb 2020 - 10:58
Tror att vi kan klara att hålla bollen inom laget på egen planhalva lite längre fram när vi har tränat mer på det. Keita slår väldigt sällan passningar rakt fram i mitten. Kalpi Ouattara är given vänsterback enligt mig. Är lite mer osäker om mittbacken bredvid Sonko. Lutar åt Isherwood om han fortsätter som han spelar nu. Haugan är bra men känns mer osäker. Tycker att offensiven ser rätt bra ut, det är försvarsspelet vi måste jobba mest på. Vårt tidigare adelsmärke. Det kommer att se bättre ut när Keita är tillbaka. Räknar med att han står mot Århus.
9
Gäst: Nisse skrev | 8 Feb 2020 - 10:20
Bra att du håller spelarna på tå Agne
Men om man ser på det lag som avslutade hösten
Så är det många som ska spelas in.
Alla ska höja sig ett snepp för att prestera i allsvenskan
Just nu får många chansen.Men jag tror att om Ian vågar hålla bredden i truppen så länge som möjligt tror jag att några överraskningar kommer som tex Turgott som har spisen och fysiken.Simon Kroon kommer även han att lyfta laget om han får vara hel.
Sedan kommer Amin att bli bättre med mera speltid.Haugen kan bli en klippa där bak om hans vänlighet i passningsspelet försvinner.
Håller med om Mensiro att han inte vågar gå framåt utan vänder lätt hem.
Sedan förstår jag om Mukibi är ringrostig.Han behöver verkligen mera speltidHan här kvalitéer i sina fötter.
Man måste nog acceptera den nivå laget ligger just nu med så lite matchning.
Alla som nu får matchtid kommer att lyfta sig.
Finns mycket glädje i denna trupp just nu.
Nu gäller det att ta med sig den och inte tro att allt löser sig av sig själv om vi ska ligga där vi vill
Alltså på övre halvan av allsvenskan.
Men först gäller det mentala spelet att våga gå över gränserna på träningarna och matcher.
Våga göra det där lilla extra som krävs för att ta nästa steg
21
 
Sök på fotbollz.se
   
  Startelvan mot GAIS  
  av Haldo Jonsson | Idag - 13:43  
   
  Läs mer...  
 


 
  ÖFK - GAIS i dag  
  av Haldo Jonsson | Idag - 10:03  
   
  Läs mer...  
 


 
  Inför matchen: ÖFK - GAIS  
  av Kim Sunding | Idag - 09:24  
 

En strålande februraridag väntar på lördagen. Passa på att besöka Jämtkraft Arena och heja fram ÖFK till ännu en vinst!

UPPDATERAD MED STARTELVA

 
  Läs mer...  
 


 
  Så ser GAIS på ÖFK  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:23  
   
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 22:10 'Om man lyfte på locket till andra klubbar skulle man se att
Igår - 15:55 Pero Kapcevic - en man för ÖFK
Igår - 15:23 IFK Göteborg intresserade.
Igår - 11:36 Träning inför GAIS
27 Feb 2020 - 21:44 Lars Larssons Tankar
27 Feb 2020 - 21:42 ÖFK fortfarande bäst i Sverige
27 Feb 2020 - 09:49 En stark ljusstråle i mörkret
27 Feb 2020 - 09:04 Företagsgruppen och ÖFK tar gemensamma tag
26 Feb 2020 - 14:23 Fryser på fotboll? Nej, jag klär mig rätt
26 Feb 2020 - 12:13 Håll ögonen öppna
25 Feb 2020 - 23:16 ÖFK klargör turerna för att få elitlicens för 2020
25 Feb 2020 - 09:14 Krönika av Miguel Exposito
25 Feb 2020 - 08:58 SEF, Svensk elitfotboll ger svar på tal om ÖFK
24 Feb 2020 - 14:11 Allsvenska lagen går som tåget
24 Feb 2020 - 13:57 Sista chansen?
24 Feb 2020 - 10:39 Eskilsminne - ÖFK.Se målen här
23 Feb 2020 - 22:19 Full laddning och givmild hemmamålvakt gav 5-0
23 Feb 2020 - 20:46 Ett nytt ÖFK
23 Feb 2020 - 17:20 Matchreferat ÖFK körde över Eskilsminne
23 Feb 2020 - 15:37 Startelvan
 
 
 
Herrar
av: Lars | 27 Feb 2020 - 10:27
40 mille
Övrigt
av: YES! | 13 Feb 2020 - 10:52
https://www.stadiumteamsales.se/ifk