meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Vasalunds IF
1 1

Läs mer... Läs mer...
 
Kalmar FF Östersunds FK

2021-04-12 19:00
 

 OVÄRDIGT OCH AMATÖRMÄSSIGT AV POLISEN I NORDVÄSTRA SKÅNE
av Haldo Jonsson
Publicerad 24 Feb 2021 - 23:08 Uppdaterad 24 Feb 2021 - 23:09

Det finns många frågetecken i Svenska Cupmatchen Lanskrona Bois och ÖFK

Supporterpolisen Mats Lilja ställer sig även frågan om det rörde sig om ett taktiskt drag av Östersundspelaren.
– Östersund försökte hela tiden att dra ut på spelet. De tog lång tid på sig vid inkast, frisparkar och hörnor. De kanske ville få BoIS ur balans, funderar supporterpolisen, skriver Landskrona Direkt

Om detta är rätt återgivet är detta uttalande utan grund och helt oacceptabelt. För att komma från en tjänstgörande polis är det omdömeslöst. Det är denne polis, alltså Mats Lilja, som kommit fram till att det inte var något rasistiskt uttalande. Alla förstår nu att hans beslut inte är fattades på objektiv grund. Han borde uteslutas från utredningen och det borde utredas om han ska få vara kvar som supporterpolis.

Det är med anledning att detta uttalande som jag är föranlåten att skriva några rader om polisens agerande. Tyvärr blev det längre än jag från början avsåg.Jag anser att finns många frågetecken när det gäller polisens agerande i samband med och efter det rasistuttalandet som gjordes mot Isak Ssewankambo när han skulle slå en hörna i matchen mot Landskrona. Han gick av planen och gav sig i dispyt med den publik som befann sig tätt utanför planen och bakom ett staket.
Att Isak regerade så starkt det beror på att han blev djupt förnedrad av att någon bland åskådarna som skrek apljud till honom. Det var säkert en av Isaks jobbigaste stunder i sitt liv att bli så grovt förnedrad.

Därför blir man indignerad när man får den uppfattningen att polisen verkar förringa händelsen genom att lättvindigt förklara att Ssewankambo hört fel. Grov skånska påstår Lilja kan vara anledningen till missuppfattningen. Den bedömningen gör polisen sedan man tydligen pratat med en jävig person som stod i den grupp som den misstänkte tillhörde. Han hade inte hört något. Vad hade man annars väntat sig? Ass domaren var även han ovetande samt de poliser som fanns närvarande. Att polismännen skulle ha hört något det är omöjligt. De befann sig inte i närheten.Man blir upprörd över att polisen utan närmare utredning kan påstå, att det inte var ett rasistiskt uttalande genom ett så löst underlag som de har.Polisen, Lilja, har sedan gått ut i pressen och tonat ner händelsen med att det inte var något rasistuttalande. Ssewankambo hade hört fel och han motiverar detta med att det är svårt att uppfatta en röst på grov skånska. (Han tänkte kanske inte på att Isak har spelat i Malmö och är ganska van vid skånsk dialekt).

Detta är inte seriöst. Inte nog med att Isak blev kränkt får han nu veta att hans uppfattning av händelsen är inget att tro på. Det blir han säkert inte gladare äv.Hade polisen haft något större intresse av att gripa gärningsmannen? Det verkar inte vara så. Om det intresset hade funnits hade man satts sig in i ärendet på arenan och försökt gripa den skyldige när händelsen var färsk. De stod handfallna i bakgrunden. De skulle ha med stöd av polislagen ha avlägsnat den grupp som stod närmast hörnflaggan Eftersom det är ett allmänt åtalsbrott skulle polisen i varje fall ha nedtecknat en anmälan, men troligtvis gjorde man heller inte det.


Det är heller inte polisen som ska avgöra trovärdigheten i vad Ssewankambo säger. Polisens uppgift är att nedteckna en anmälan, söka gärningsmannen och när utredningen är klar lämna över ärendet till åklagare. Det är sedan åklagarens uppgift att åtala om misstanken kvarstår och det finns någon gärningsman.

Mats Lilja, som gjort uttalandet, verkar inte vara insatt i de regler som gäller för en förundersökning som det står skrivit om i Rättegångsbalken. När det finns en anmälan om ett brott så skall det prövas om en förundersökning ska inledas. Medan den förundersökningen pågår råder det sekretess tills utredningen är klar. I det här ärendet har man pratat vitt och brett och haft egna teorier. Av allt att döma har polisen inte inlett någon förundersökning som man är skyldig att göra. Sedan tillkommer det att utreda om det är ett hatbrott som faller under brottsbalken eller om det är ett annat brott som finns under samma balk.
Något annat man kan reagera på och undra över är hur polisen i området prioritera sina resurser i dessa polisbristens tider. Det var fyra eller fem poliser på arenan vid en match som inte hade någon publik. Vad hade man förväntat sig? Mobiliserade de för ett upplopp. Har det varit rasism där tidigare?

Nu vil vi ha svar på om förundersökningen pågår eller om ärendet är avskrivet och om det fortfarande finns någon misstänkt?. Skulle man ha avslutat utredningen i detta skede då finns det anledning att reagera och reagera starkt.

När det gäller den misstänkt stenkastningen mot spelarbussen finns det även där mycket i övrigt att säga om de insatser som polisen gjorde. Det får räcka med deta denna gång.

 
 
11 Kommentarer:
Gäst: Atletico skrev | 25 Feb 2021 - 21:03
Intressant hemmatch på lördag, håll ordning på Jamskan i skyliften.
5
Gäst: Suck... skrev | 25 Feb 2021 - 16:54
På tal om vinklingar - första gången jag hört skånska jämföras med apljud. Har aldrig själv tagit fel på en skåning och en apa (såvitt jag vet) men jag är kanske lite udda på det viset.
Intressant teori om att ÖFK skulle maska för att hålla 0-0 också.
Ja, ja...
Bagdad Bob har ju fått mediatid iallafall - alltid nån glädje för honom.
12
Gäst: @261 skrev | 25 Feb 2021 - 16:18
Som ÖFK supporter så får man anstänga sig för att inte skämmas över något som man inte kan påverka själv. I detta (och många andra) fall där man här uppe har fått för sig att alla är emot en och därför kommer med pinsamheter i en strida ström. Man gör en höna av en fjäder från något som mest liknar ett missförstånd i detta fall. Iaf enligt denna ÖFK supporter och vad som verkar resten av inblandade där nere på plan i Landskrona.
9
Gäst: @261 skrev | 25 Feb 2021 - 14:59
Ang träningsläger söderut.

Varför spelade man på konstgräs i Landskrona? Har man inga naturgräsplaner där?

Nä just, det är ju vinter, även i Skåne.

Dock är det inte -20°C kallt i veckor där nere så BOIS kan träna ute på konstgräs.

Lite skillnad på klimat 100 mil söderut.
Bara för att få möjlighet att träna på lika villkor utan att sitta i buss och pendla till Stockholm eller bo på hotell i Stockholm i tre veckor valde man det bästa tillgängliga alternativet.

Och det skötte ÖFK ju bra. Man befann sig i sin bubbla och ingen blev sjuk.


18
Gäst: 261 skrev | 25 Feb 2021 - 13:33
Mats uttalande är klantigt.
Men ni måste ha med i beräkningen att det var ingen annan som uppfattade ljuden.
Antingen så har Isak hört fel eller så ljuger alla åskådare i närheten, polisen och linjedommaren. För mig är det rätt självklart att detta är ett mänskligt misstag.

Jag förstår att ni är sjukt vinklade i er bedömning men från viadukten som isen trillat går tågspår. Människor kan inte vara där uppe för att kasta sten (om dem inte sätter livet som insats). Dessutom var det okänt vilket hotell Östersund bodde på. Viadukten ligger en bra bit ifrån IP. Att någon skulle gissa rätt väg bussen skulle köra, vänta där en längre tid efter slutsignal och sedan välja ut Östersunds buss som inte ens var stripead i deras färger finns inte en chans.
Lägg dessutom till att matchdelegatet körde precis bakom i privat bil och såg isen falla.

Om ni vill bättra på ert rykte inom svensk fotboll borde ni höja nivån på allt. Sluta åk på träningsläger i Spanien när resten av fotbollssverige visar framfötterna och tar ansvar för att visa att vi kan hantera publik. Sluta vara så jäkla vinklade och inse era misstag. Om någon hade skrikit ap-ljud eller kastat sten mot eran buss hade jag skämt ögonen ur mig men nu är inte så fallet.
13
Gäst: Martin Nylander skrev | 25 Feb 2021 - 10:38
Bra ÖFK:are...och denna polis borde inte vara detta. Gör inte polisen en utredning av Lilja tappar i vart fall jag i förtroende för polisen.
16
Gäst: ÖFK:are skrev | 25 Feb 2021 - 10:11
Citat från suporterpolis Mats"Bagdad Bob" Lilja: " Östersund försökte hela tiden att dra ut på spelet. De tog lång tid på sig vid inkast, insparkar o hörnor. Dessutom att Isak skulle göra detta av taktiska skäl". "Landskrona supportrarna var ganska glada att Helsingborg hade tappat poäng tidigare på dagen. (Vad ska Hif supportrarna få en känga i detta sammanhang). "Tanken att de skulle ha åkt 3 kilometer för att ställa sig på en vägbro hördes långsökt från början". "Vi körde förbi bron när vi fick in anmälan. Då har vi sett en strimma av snö o is vid brofästet som trillat ner". (Ingen brottsplats utredning är gjord).
För mig så är inte Mats "Bagdad Bob" Lilja någon seriös supporterpolis, han är endast en Bois supporter med dålig insikt och en dålig förlorare.
20
Gäst: f.d.spelare skrev | 25 Feb 2021 - 09:54
Lindberg????!! Berätta mera!!!!
0
Gäst: ? skrev | 25 Feb 2021 - 09:10
Selma? Är hon i KD?
2
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 25 Feb 2021 - 00:44
Det bör noteras att Isak Ssewankambo kom till ÖFK via Malmö FF. Även om han inte var i MFF särskilt länge så lärde han sig nog skilja på skånska och apljud. Fast det verkar som vissa skåningar (läs bl a Mats Lilja) själva anser det vara svårt. Åtminstone verkar det vara så i Landskrona.
25
Gäst: Tobbe skrev | 24 Feb 2021 - 22:33
Här, där det när det passar endast pratas fotboll och i dåtid i princip alla negativa kommentarer angående Lindberg plockats bort kan jag sticka mellan med att Ghoddos och Selma målade ikväll.
9
 
Sök på fotbollz.se
   
  Inför matchen: Kalmar FF - ÖFK  
  av Kim Sunding | Igår - 23:34  
 

Vi har saknat, längtat och skrikit efter Allsvenskan 2021. Det är dock inte detsamma utan alla fantastiska fans på läktarna. Frågan är hur ÖFK tar sig an säsongen 2021?

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med ass tränare Jussi Kontinen inför Kalmar FF  
  av Fredrik Bije | Igår - 18:17  
 

Bild: Jussi Kontinen. Foto: Fredrik Boije

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med mittbacken Eirik Haugan inför Kalmar FF  
  av Fredrik Boije | Igår - 17:50  
 

Eirik Haugan. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Kindberg har svårt att få gehör för sina sanningar  
  av Agne Svärd | Igår - 17:40  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:24 Efter tuffa försäsongen - nu börjar allvaret för Östersunds
Igår - 12:38 ÖFK:s spelare blev överraskade
10 Apr 2021 - 09:37 Premiär tar fram alla känslorna på en och samma gång
9 Apr 2021 - 20:33 Så här alla ÖFK:s premiärmatcher i allsvenskan och Superetta
9 Apr 2021 - 14:15 Reflektioner inför allsvenska starten
9 Apr 2021 - 10:40 Lars Larssons Tankar
9 Apr 2021 - 02:44 Det går åt helvete men hoppas att jag har jättefel
8 Apr 2021 - 21:04 Många utropstecken och få frågetecken på sista öppna träning
8 Apr 2021 - 16:31 Följ kalmar ff ÖFK via fotbollz.se
7 Apr 2021 - 19:40 Detta är sportchefen Adil Kizil
7 Apr 2021 - 14:46 O'Learys-tipset startar igen
7 Apr 2021 - 11:06 Ludvig Fritzon får spela mot Kalmar FF på måndag
6 Apr 2021 - 16:49 Kalmar FF:s bästa spelare
5 Apr 2021 - 20:54 Fem faktorer som talar för att ÖFK ska hänga kvar i allsven
5 Apr 2021 - 17:16 Lars Larssons Tankar
4 Apr 2021 - 22:18 Nya frågetecken när ÖFK kryssade i genrepet
4 Apr 2021 - 14:54 Matchreferat Bara 1-1 men ändå godkänt genrep
4 Apr 2021 - 13:02 Dagens startelva
3 Apr 2021 - 19:55 Förre ÖFK- aren David Accam åter målskytt på svensk mark
3 Apr 2021 - 12:35 Lars Larssons Tankar