meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Mjällby AIF Östersunds FK
0 1

Läs mer... Läs mer...
 
Djurgårdens IF Östersunds FK

2021-03-14 13:00
Tele 2 Arena
 

 ÄVEN BRAGDMÄSSIGT ATT SLIPPA EN EKONOMISK 'NEDFLYTTNING'
av Thord-Eric Nilsson
Publicerad 23 Feb 2021 - 12:51 Uppdaterad 23 Feb 2021 - 18:41


Östersunds Fotbollsklubbs vändning av ekonomin är en minst lika stark prestation som lagets insats att hänga kvar till en sjätte säsong i Allsvenskan. Jag applåderar bägge.

Bilden: Artikelförfattaren Thord-Eric Nilsson

Sluttabellen känner vi ju till de ekonomiska siffrorna får vi om ett par veckor, lagom till årsmötet. Även där har det funnits ett nedlyttningssteck som man klarat.

Dessutom visar den nya ledningen att man anpassar sin mun efter matsäcken

Klubben har vidtagit en rad drastiska men ekonomiskt befogade åtgärder. En del borde ha vidtagits tidigare samtidigt som man kan förstå att det av många skäl varit svårt eller omöjligt.

Nu var det ett bra tillfälle nu eftersom publikinkomsterna är minimala men då många andra kostnader finns kvar. Inte minst för det nödvändigaste av allt, nämligen spelare och tränarstab.

På spelarsidan finns inte mycket att kapa eftersom det dessutom är importstopp och ändå visst utflöde av spelare. Kanske borde man gjort som en del andra klubbar, nämligen förhandlat en viss procentuell sänkning av lönerna. Nöden har ingen lag.

Jag vet inte om man gjort något med ledarstaben, men såväl tränare som sjukpersonal är naturligtvis prioriterade. Kanske har det funnits möjlighet till omfördelningar i tränaruppgifter.

Det är klart det är illa för alla som mister sina jobb, men de är inte ensamma av att drabbas av de hårda pademitiderna. Det har också väckt bestörtning hos en del som gärna hittar fel, t ex Daniel Kindberg som numera aldrig kan hitta något positivt med den nya ledningen av klubben. ”Vad far gör är alltid det rätta”

Neddragningen på kansliet, är onekligen tuff. Den administrativa biten skall nu när det gäller heltider bestå av vd, en ekonom och en administratör. Till det kommer också deltider som berör de oundvikliga IT-frågorna samt shoppen. Resten skall skötas genom andra lösningar, alltså köpta tjänster just när de är aktuella. Det är många företag som har liknande lösningar.

Kanske finns det ideella lösningar på en del uppgifter. Jag har efterlyst det tidigare.

Sponsorbiten läggs på Leffe Widgren, som lämnar styrelsen. Lösningen är i och för sig inte är något nytt eftersom det är Leffe som haft den tyngsta biten där redan tidigare. Den totala kostnaden för att ta en sponsorpengarna lär nog sjunka.

Om jag själv haft en roll i ÖFK är det möjligt att jag gjort motsvarande operation eftersom det blir en nystart. Kanske kan man på sikt - och när tiderna blir bättre - inse behovet att bygga på den minimala administrationen i stället för att som tidigare bygga på en redan för stor organisation med nya tjänster.

Jag vet inte hur man ersätter ekonomen Martin Johansson, som själv sagt upp sig, men det löser sig säkert. Troligt är att man stöter på vissa problem när erfarenhet och rutin försvinner. Men i ett läge där klubben nästan alltid brottats med problem får man hitta lösningar.

Egentligen har klubben aldrig varit ekonomiskt stark, bortsett då laget spelade i Europa och hade välutvecklade spelare att sälja. Men de pengarna fick rinna iväg alltför släpphänt. De svåra tiderna före Europaspelet klarades ju ibland genom affärer som fått kännbart ännu inte avslutat efterspel.

De som kritiserar de nya åtgärderna talar om att nu blir det rena korpnivån. Men det är väl inte kansliet som skall spela matcherna. Låt vara att kansliet haft sina målvakter…

Vi har ännu inte sett det bokslut som vi lär få se inom några veckor, men enligt uppgift skall det vara ett som håller även för de krav som ställs för elitlicensen. Stämmer det har man nog gjort en större ekonomisk bragd än prestationen att klara sig kvar till sjätte året i allsvenskan. Bägge prestationerna beundransvärda.

Jag brukar försvara våra lokaltidningarnas bevakning. Där finns alltid en strävan att servera korrekta uppgifter. Men man kan också vinkla frågor eller se det ur olika vinklar.

Då det gäller omskrivna rabatter till sponsorer skulle jag vilja vinkla det så här.

När föreningen var i trängt läge och sponsorerna inte stod i kö utan snarare var tveksamma till att ställa upp var det ett antal som tillsammans satsade långt över en halv miljon kronor. Värdet vad man i stället fick i from av exponering kan diskuteras. Klubben hade hoppats få ut mer pengar, men när det gäller sponsorer finns det väl sällan någon som når sitt mål. Varför ställde sponsorerna upp. Jo, främst för ett intresse för klubben, ett intresse som senare också skulle göra att de ställt upp i klubbens styrelse.

Nils Åke Hallström har för övrigt sagt att han ställt upp med samma belopp i fyra år, precis det han ansett sig vilja betala.

Det var nog klubben som var tacksam för pengarna inte sponsorerna för det som tolkats som rabatter. Utan de pengarna hade kanske klubben, med anställda och allt, gått överstyr. Företagen klarar sig bra utan ÖFK, men inte tvärtom.

När det gäller värdet av sponsringen kan jag väl säga att av de tre aktuella är det bara ett av namnen som varit så exponerat att jag direkt märkt det. Ändå sitter jag på alla matcher och betraktar tusentals av mina bilder. Men letar jag efter reklamen så kan jag förstås hetta den.

Även skattemyndigheterna kan ha synpunkter på exponeringsvärder. Inte för mycket pengar för begränsade tjänster.

Till sista konstaterar jag att Aftonbladets Robert Laul tippar Östersund sist i kommande allsvenska. Han har inte mycket till övers för vare sig det ena eller andra i klubben. Ganska troligt har han en lokal sagesman som vill klubben lika illa.

 
 
7 Kommentarer:
Gäst: Robert skrev | 24 Feb 2021 - 09:22
Fottbollskanalen, Sportal och Laul är de enda tippningar jag har sett (och hittat) och bara Laul tippar ÖFK sist, medan de andra tippar långt ned men inte åka ut.

Jag tror själv att vi får det väldigt tungt i år, för att vi ska hålla oss kvar gäller det att ha tur med skador. En längre skada på Keita, Sonko eller Haugan skulle nog göra att chanserna till att vara kvar i allsvenskan skulle bli väldigt små. Turgott lär nog också bli väldigt viktig om inte Kroon och Sellers kan vara skadefria hela säsongen (och det är tyvärr inte troligt).
0
Gäst: Robert skrev | 24 Feb 2021 - 09:22
Fottbollskanalen, Sportal och Laul är de enda tippningar jag har sett (och hittat) och bara Laul tippar ÖFK sist, medan de andra tippar långt ned men inte åka ut.

Jag tror själv att vi får det väldigt tungt i år, för att vi ska hålla oss kvar gäller det att ha tur med skador. En längre skada på Keita, Sonko eller Haugan skulle nog göra att chanserna till att vara kvar i allsvenskan skulle bli väldigt små. Turgott lär nog också bli väldigt viktig om inte Kroon och Sellers kan vara skadefria hela säsongen (och det är tyvärr inte troligt).
2
Gäst: Hm skrev | 23 Feb 2021 - 18:43
Varje allsvenskt tips jag sett i år har placerat ÖFK på sista plats. Så Laul sticker ju inte direkt ut där.
4
Gäst: Tobbe skrev | 23 Feb 2021 - 18:26
Må detta för evigt tysta tillbedjan av sagesmannen.
16
Gäst: Micke O skrev | 23 Feb 2021 - 17:32
Bra krönika
Finns mycket erfarenhet hos förre mediachefen
Och framför allt ser han vad som gjorts i ÖFK och möjligheterna
Bra Thord Erik 👍👍❤🖤⚽️
15
Gäst: Ulf W skrev | 23 Feb 2021 - 15:52
Du har stått för allt du har sagt under hela resans gång. En fantastiskt duktig reporter som jag verkligen ser upp till för sitt enorma engagemang inom idrotten. Tack Tord Erik.
27
Gäst: Curva Middle skrev | 23 Feb 2021 - 15:43
En bra krönika som säger sanningen.
21
 
Sök på fotbollz.se
   
  Uppseendeväckande många resmil för ÖFK i Svenska Cupen  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:57  
 

ÖFK reser lika långt som som det är fågelvägen från Östersund till Peking i Kina.

 
  Läs mer...  
 


 
  Djurgården vill flytta fram matchen mot ÖFK med anledning av den rådande coronasituationen i laget  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:51  
   
  Läs mer...  
 


 
  Hårt jobb lönar sig - det såg vi i Mjällby  
  av Haldo Jonsson | 7 Mar 2021 - 22:17  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Tuff Lottning för ÖFK  
  av Haldo Jonsson | 7 Mar 2021 - 19:39  
 

Det blir Djurgårdens iF på bortaplan

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
7 Mar 2021 - 15:52 Matchreferat ÖFK visade klassen- gav inte Mjällby någon chans - nu vidare
7 Mar 2021 - 14:05 Eftermiddagens startelva - Baptiste och Mukiibi går in
6 Mar 2021 - 17:42 Sträck på er alla ÖFK:s duktiga fysioterapeuter - alla spela
6 Mar 2021 - 14:30 Mjällby har förlorat ett helt lag men har även värvat
6 Mar 2021 - 10:40 Så här ser Mjällbys tränare Christian Järdler på ÖFK och på
6 Mar 2021 - 09:27 Starka namn på förslag till styrelsen i Östersunds FK elitfo
4 Mar 2021 - 22:24 Det har skett en förändring i ÖFK - Amir Azrafshan är på rät
4 Mar 2021 - 15:29 -- 'Det finns saker som i bland har större betydelse än fotb
4 Mar 2021 - 13:54 Bilder ÖFK - Akropolis 1-1 (0-0)
4 Mar 2021 - 00:16 Akropolis avslöjade ÖFK:s alla brister
3 Mar 2021 - 22:56 Matchreferat ÖFK räddade poäng i 90:e minuten
3 Mar 2021 - 22:41 En mycket stark prestation av Jerell Sellars
3 Mar 2021 - 22:25 Se Jerell Sellars mål här
3 Mar 2021 - 17:55 Kvällens startelva
3 Mar 2021 - 10:16 Matchinformation ÖFK - Akropolis IF
3 Mar 2021 - 09:27 Så här ser Akropolis IF på ÖFK
2 Mar 2021 - 18:33 Em glimt från dagens träning
2 Mar 2021 - 10:39 Detta är Akropolis IF
2 Mar 2021 - 10:38 Före detta ÖFK- spelare vill bli sportchef i ÖFK.
1 Mar 2021 - 15:03 Räddaren i nöden - målvaktstränare Janne Netzler
 
 
 
Herrar
av: Kalle Glader | 26 Feb 2021 - 10:01
Ja! Av Bräcke!
Ungdom
av: Janne | 12 Feb 2021 - 22:25
Man måste lyfta på hatten åt Mattia