meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Vasalunds IF
1 1

Läs mer... Läs mer...
 
Kalmar FF Östersunds FK

2021-04-12 19:00
 

 AKROPOLIS AVSLÖJADE ÖFK:S ALLA BRISTER
av Agne Svärd
Publicerad 4 Mar 2021 - 00:16 

# Det var en usel prestation av spelarna, rakt över disk.

# Och det var en usel matchplan och usel coachning av tränaren Amir Azrafshan.

Men ibland måste man vara krass och konstatera att ÖFK:s 1–1 mot Akropolis (från Superettan) var trots allt ett bra resultat på flera sätt;

# Jerell Sellars sena kvitteringsboll några sekunder in på övertiden betyder att ÖFK fortfarande har chansen att vinna gruppen och få spela kvartsfinal i Svenska cupen.

# Amir Azrafshan kan konstatera att det spår han valt att styra in ÖFK på säsongen 2021 är fullständigt galet, Akropolis avslöjade alla brister som finns och vi alla kunde se det. Men ÖFK-tränaren kan göra om och göra rätt innan det är för sent, fortfarande finns tid att korrigera såväl spelsystem som vilka spelare som dra lasset. Vi är trots allt bara i början av mars.

Först en liten lektion så alla fattar vad jag pratar om:

När ÖFK:s tränarstab analyserade fjolårets svaga avslut (sex raka förluster och 2–20 i målskillnad) såg man (enligt mina källor) snabbt var det stora problemet låg: Man kunde inte försvara ytan mellan mittfält och backlinje (som på tränarnas eget fikonspråk numera kallas för spelyta 2), något som motståndarna skoningslöst kunde utnyttja. Att lösa det problemet blev prio 1 för att staka ut årets färdriktning som (också enligt mina källor) skulle vara en återgång till den enklare typen av fotboll som Azrafshan tog med sig in i ÖFK när han kom förra sommaren.

Lösningen blev trotjänaren Sam Mensiro. Han har placerats i den rollen i årets samtliga spelade matcher.

Här visar Azrafshan på en viss historielöshet;

# Graham Potter gav Mensiro vid några tillfällen (då handlade det om specialuppdrag, typ plocka bort

Gif Sundsvalls Batanero i en minnesvärd bortamatch).

# Ian Burchnall provade också med Mensiro i den rollen när han ville ha lite mer stadga i balansrollen- Det blev ingen succé, Mensiro deltog inte i spelet, definitivt inte när ÖFK hade bollen (det finns siffror på det för den som vill grotta ned sig i statistiken).

# Och nu är vi där igen. När ÖFK spelar boll tittar Mensiro på! Så vinner man inga fotbollsmatcher.

Amir Azrafshan hade den här gången chansen att nyttja Sam Mensiro på ett sätt som skulle ha gynnat ÖFK-veteranen och hans egenskaper (definitivt) och laget (förmodligen) när Roland Mukiibi saknades i laguppställningen. Om ÖFK-tränaren promt vill spela med en trebackslinje så skulle Mensiro haft platsen där (inte Marco Weymans som blev tränarens val) och satsat på en mer kreativ spelare på mitten, motståndet kom ju från en lägre division och att ÖFK här skulle vara det spelförande laget krävs ingen raketforskning för att begripa.

Men nix; Azrafshan vill verkligen köra Mensiro-racet i botten innan han ger upp och jag fattar ingenting.

***

Några korta noteringar;

# Mittfältsproblematiken är naturligtvis kärnan i ÖFK:s haltande prestation den här kvällen, det mesta var rent ut sagt skitdåligt. Aly Keita var ofokuserad i målet och ska vara glad att det bara var en boll som passerade, trebackslinjen läckte både här och där, spelare som visat stark vinterform (Fritzson, Ouattara, Turgott) var stinglösa, Felix Hörberg prövade otaliga inspel från sin högerkant men prickade förste försvararen nästan varje gång,hörnorna precis som vanligt och Weymans frisparkar inget att berätta om – dessutom var presspelet synnerligen osynkat och gav inte Akropolis några som helst problem att spela sig ur.

# Det känns väl nästan genant att behöva konstatera att Astrit Ajdarevic, som efter brytningen med Djurgården inte spelat en match på nästan ett helt år,kan få dirigera spelet som han nu gjorde. Aldarevic spelade sin första match från start i Akropolis och kommer att vara en given attraktion i Superettan den här sommaren.

# Men – trots allt – så har ÖFK fortfarande chansen att vinna sin grupp och ta sig till kvartsfinal i cupspelet. För det kan man tacka Jerell Sellars som fick några minuters speltid i slutet av matchen och lyckades panga in kvitteringsbollen 1–1 några sekunder efter att matchuret tickat in på övertid. När Sellars som den sista i en lång rad av byten kom in förändrades matchbilden (för vilken gång i ordningen?).

Det är klart att britten ska spela från start, han har ju den största fotbollshjärnan i den här truppen, men jag tror dessvärre att det inte är så enkelt. Sellars är dessvärre en glasbit som måste matchas försiktigt så här i inledningen för att ÖFK ska ha så stur nytta som möjligt av honom när det blir riktigt allvar.

# Nu återstår bara att smacka till Mjällby på Listerlandet på söndag för att cupäventyret ska fortsätta. Men då måste nog Amir Azrafshan börja tala klartext både till laget och oss som tittar på. Då duger det inte med ”principer, relationer, strukturer”..

För mig är det mumbo-jumbo. Det kommer spelarna också att fatta när de tittar på videon från den här matchen!

 
 
22 Kommentarer:
Gäst: Betraktaren skrev | 8 Mar 2021 - 13:04
Du tycker att Amirs snack om relationer och strukturer osv är "mumbo jumbo". Kom ihåg Amir har en examen inom kognitiv neurovetenskap och filosofi. Det som är mumbo jumbo för dig är vetenskap för Amir.
0
Gäst: @hm skrev | 4 Mar 2021 - 17:09
Nattsvart?? Måste man överdriva så enormt?
Det var länge sen ÖFK hade så många möjligheter mot mål, de behöver förbättra sin sista touchen, men nu vågar de iallafall gå på mål...
10
Gäst: Ulf W skrev | 4 Mar 2021 - 16:07
Det verkar som att många tror att Akropolis är ett dåligt superettan lag nej nej nej. Spelade jämt mot både Halmstad och Degerfors 2020 Slutade på 5 plats i superettan 2020 och jag tror dom kan återfinnas i Allsvenskan 2022. Öfk kommer att kunna hänga kvar i allsvenskan ( Något som skulle vara en stor bragd ) Utifrån hur dåliga dom är när man läser experters uttalanden. Jag längtar efter varje match till Agnes krönika då jag vet att han är en stor supporter till Öfk. Han skapar känlor hos alla som älskar fotboll för skriva det kan han.
16
Gäst: Hm skrev | 4 Mar 2021 - 16:03
Är det någon annan som har en åsikt om det som hände på planen förutom Agne?

Jag hoppas att den insatsen summeras med att det var nattsvart och att inget fungerade. Om Amir hittar något positivt att ta med sig från den här matchen så ligger vi illa till.
7
Gäst: Curva Middle skrev | 4 Mar 2021 - 16:03
Det är tråkigt för er som bara ser det negativa i ÖFK att ni inte bor i Malmö.Då har ni ohejdat fått skälla.Malmö åkte ur cupen efter två förluster mot Superettanlag.


5
Gäst: Bengt Clarin skrev | 4 Mar 2021 - 15:04
Hej jag tror inte att amir läser agne svärds krönika o allt negativa agne skriver om ÖFK,vad jag minns när agne var tränare i Ope if så lyckades han inte så bra som tränare. TÄNKT POSITIVT
9
Gäst: Ojämte skrev | 4 Mar 2021 - 14:57
Som vanligt här.
Det har spelats match och debatten går hög om kvaliteten på analysen av matchen.
Det finns en slags djup komik här.
6
Gäst: Hiawatha skrev | 4 Mar 2021 - 14:29
Jag skulle väldigt gärna läsa en lika ingående analys som Agnes, från någon av er som tycker att han har fel. Då skulle vi kunna bli klokare tillsammans. All heder till Agne, som lägger ner så mycket jobb efter varje match för att ge sin bild.
15
Gäst: Haldo skrev | 4 Mar 2021 - 11:02
Agne är som krönikör en fristående medarbetare i fotbollz.se. Han ger uttryck för sina personliga uppfattningar och ömdömen. Det behöver Inte alltid nödvändigtvis sammanfalla med de åsikter som fotbollz.se har. En krönikör vill ofta skapa debatt.
20
Gäst: @@Haldo skrev | 4 Mar 2021 - 10:29
Anledningen till att Agne får skriva är att han är krönikör, på uppdrag av fotbollz, som skriver under eget namn
Det kan man inte beskylla all för!
Men jag har överseende med att du inte verkar veta vad en krönika är!
13
Gäst: Realist1 skrev | 4 Mar 2021 - 10:21
Att Sellars är en glasbit som måste matchas försiktigt köper jag inte längre. Han har ju suttit på bänken ända sedan i somras och varit i duglig för inhopp. Det känns som att det måste vara något annat tyvärr. Hur som helst tror jag att han förmodligen är den med högst kvalité i truppen.
5
Gäst: ML skrev | 4 Mar 2021 - 09:40
Är det något som är negativt så är det detta eviga tjat om att Agnes krönikor är så negativa och deppiga. Har man en mer positiv bild av matchen eller inte är enig med Agne vad gäller vissa delar så är det ju fritt fram att kommentera det.

Är man positivt lagd så ser man väl det positiva i att Agne lägger ner den tid han gör åt sina tämligen utförliga analyser. Om man över huvud taget är intresserad av matchanalyser och en diskussion kring det som sker i laget och i klubben. Andras matchanalyser, i synnerhet, är ju jätteintressant läsning. Det vore en annan sak om Agne, direkt efter avslutad match, kommenterar att allt är åt helskotta, att laget är på väg ner i avgrunden och att alla bör avgå...

Att man har funderingar kring lagets kapacitet, det som händer på planen och runtomkring behöver inte per automatik betyda att man inte kan uppskatta det faktum att Östersund har ett lag i allsvenskan och allt det engagemang som läggs ner i klubben.
30
Gäst: Optimisten skrev | 4 Mar 2021 - 09:00
Vilket snyggt mål vi gör.
Isaks passning och ett fint skott av Sellers
Tänk när Hörberg och Qattara hittar sina passningar ifrån kanterna.
Känner hur hårt de jobbar för att få till det.
Det gäller bara att få ihop det med anfallare och mittfältare
Förstår inte att Agne inte ser möjligheterna.
Håller med om att man skulle behöva en mer kreativ resurs på mittfältet .Känner ibland att det är synd att matcherna på försäsongen gäller så mycket att man inte vågar prova och ge flera spelare chansen.
Hade Stolt .Turgott .Fritzon och Isak sätt sina chanser har matchen varit klar tidigare.
Grabbarna jobbar hårt och jag väntar bara på att det kommer att lossna.Det gäller att inte lyssna på en massa som sägs och skrivs.
Det är lätt att stå på sidan och tycka.
Grabbar fokusera på att jobba hårt och ha tålamod .
Vinnar instingten finns där.Det såg vi igår och det är härligt att se
Vi ser fram emot nästa match
12
Gäst: Robert skrev | 4 Mar 2021 - 08:47
EN bra sammanfattning av vad som behöver förbättras. Sen så finns det saker som ser bra ut också.

Mensiro funkar inte som mittfältare, det har vi sett varje gång han har testats där med undantag punktmarkeringsuppdraget mot Sundsvall. En lösning vore kanske Dosis som i fösvar pressar högre upp och Ssewankambo faller ned och täcker framför backlinjen och i anfall där vi har bollen längre perioder så växlar dom position.

Jag skulle vilja återgå till en 4-backslinje iom att vi bara har två mittbackar som vi kan räkna med kommer vara hela en längre period. 4-2-3-1 känns för mig som det spelsystem som skulle passa truppen bäst.

Keita

Moukibi, Sonko, Haugan, Ouattarra (Mensiro, Weymans som ersättare)

Sewankambo, Fritzon (Dosis och Amin när han är tillbaka)

Hörberg Sellers Bellman (Awad, Perry och Kroon som kan ersätta när dom är hela)

Turgott (Stolth och Baptist)

Övriga i truppen är enligt mig mera nödlösningar vid många skador just nu, men de kan ju utvecklas.

Någon av Sellers, Perry eller Kroon måste starta enligt mig, men tyvärr är dom ju väldigt ofta skadade. Tillsamman kan de kanske ta upp en plats och ibland två? :)

Jag ser möjligheter i truppen men den är verkligen tunn och många är väldigt skadebenägna.
13
Gäst: @Haldo skrev | 4 Mar 2021 - 08:20
Haldo, du stoppar vissa att skriva här för att de ev kritiserar styrelse och VD.

Men du tillåter Agne att gång på gång sänka Amir&Co. Varför?
1
Gäst: @tack Agne skrev | 4 Mar 2021 - 07:50
"mambo jambo pratet och rökelserna? " Du lyssnar alltså inte på vad Amir säger utan du har en massa förutfattade meningar (antagligen utifrån en totalt vinklad artikel)

När såg du några rökelser? och vad är "mambo jambo" prat? Kan du ge något citat från det Amir sagt i intervjuer som är "mambo jambo" Eller hellre, förklara vad du menar med mambo Jambo?

Hoppas verkligen inte Amir tar efter några sura gamla gubbar som som spelade fotboll för hundra år sen
4
Gäst: Tommy K skrev | 4 Mar 2021 - 07:27
Såg många positiva saker
Det var lite slarv ibland men för att lyckas måste man våga.
Om Turgott.Stolt och Fritzon fått till avsluten bättre hade matchen varit avgjord i första halvlek.
Just nu sitter inte allt där men man måste fortsätta våga.
När chanserna sitter och självförtroendet ökar nära straffområdet kommer resultaten.Grabbarna jobbar hårt och ibland går det lite för fort i de avgörande lägena.När orken och farten går ihop kommer resultaten.
Fortsätt våga våga våga till slut blir misstagen mindre
Längtar till Söndag redan
12
Gäst: Tack Agne skrev | 4 Mar 2021 - 07:14
Du sätter exakt fingret på de saker som är fel. Jag gjorde precis samma analys efter matchen. Ska vi kunna få till det här så måste dessa ändringar genomföras. O ja precis bort m mambo jambo pratet o rökelserna. Tack för en bra analys. Hoppas vid gudarna att Amir läser den här artikeln o kommer in i matchen. Jag tror på ÖFKs material men inte ett smack de så kallade matchplanerna Amir försöker sig på med. Vi kanske behöver en annan match coach ?
19
Gäst: Tråkigt skrev | 4 Mar 2021 - 06:38
Det är verkligen tråkigt att Agne, med den kompetens han säger sig besitta inte klarar av att skriva en nyanserad resumé. Hur mår man egentligen om man bara ser det negativa: bara ser problemen? Att aldrig se de t positiva, det roliga, se utvecklingen, se utmaningen...
Att han sen inte förstår det Amir säger, det fattar jag, Amir har ju en helt annan inställning än vad Agne har,
4
Gäst: Tråkigt skrev | 4 Mar 2021 - 06:37
Det är verkligen tråkigt att Agne, med den kompetens han säger sig besitta inte klarar av att skriva en nyanserad resumé. Hur mår man egentligen om man bara ser det negativa: bara ser problemen? Att aldrig se de t positiva, det roliga, se utvecklingen, se utmaningen...
Att han sen inte förstår det Amir säger, det fattar jag, Amir har ju en helt annan inställning än vad Agne har,
5
Gäst: BoHelge skrev | 4 Mar 2021 - 06:15
Helt rätt analys,(måste vara ärlig och gnälla när spelet inte fungerar). Än en gång som jag m.fl tjatar om detta mittfält, Isak Mensiro och Fritzon är ju inte direkt någon Nouri med en spelfördelande hjärna, utan alla 3 är kämpande spelare som vill jaga och"smälla på". Vi får tyvärr inte köpa in någon så därför måste någon annan skolas in där. Vet inte vem men väntar på Amin, men testa Malle,Kroon eller Sellars nån som kan hålla i bollen och titta upp och se luckor. Vi är med detta spelet sist i Allsvenskan
31
Gäst: Mikael skrev | 4 Mar 2021 - 03:28
Aldrig sett på makan till en så gnällig text! Nog för att allt inte är bra men titta om matchen så ser du att det finns delar som är positiva att ta med. Nu krossar vi Mjällby
9
 
Sök på fotbollz.se
   
  Inför matchen: Kalmar FF - ÖFK  
  av Kim Sunding | Igår - 23:34  
 

Vi har saknat, längtat och skrikit efter Allsvenskan 2021. Det är dock inte detsamma utan alla fantastiska fans på läktarna. Frågan är hur ÖFK tar sig an säsongen 2021?

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med ass tränare Jussi Kontinen inför Kalmar FF  
  av Fredrik Bije | Igår - 18:17  
 

Bild: Jussi Kontinen. Foto: Fredrik Boije

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med mittbacken Eirik Haugan inför Kalmar FF  
  av Fredrik Boije | Igår - 17:50  
 

Eirik Haugan. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Kindberg har svårt att få gehör för sina sanningar  
  av Agne Svärd | Igår - 17:40  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:24 Efter tuffa försäsongen - nu börjar allvaret för Östersunds
Igår - 12:38 ÖFK:s spelare blev överraskade
10 Apr 2021 - 09:37 Premiär tar fram alla känslorna på en och samma gång
9 Apr 2021 - 20:33 Så här alla ÖFK:s premiärmatcher i allsvenskan och Superetta
9 Apr 2021 - 14:15 Reflektioner inför allsvenska starten
9 Apr 2021 - 10:40 Lars Larssons Tankar
9 Apr 2021 - 02:44 Det går åt helvete men hoppas att jag har jättefel
8 Apr 2021 - 21:04 Många utropstecken och få frågetecken på sista öppna träning
8 Apr 2021 - 16:31 Följ kalmar ff ÖFK via fotbollz.se
7 Apr 2021 - 19:40 Detta är sportchefen Adil Kizil
7 Apr 2021 - 14:46 O'Learys-tipset startar igen
7 Apr 2021 - 11:06 Ludvig Fritzon får spela mot Kalmar FF på måndag
6 Apr 2021 - 16:49 Kalmar FF:s bästa spelare
5 Apr 2021 - 20:54 Fem faktorer som talar för att ÖFK ska hänga kvar i allsven
5 Apr 2021 - 17:16 Lars Larssons Tankar
4 Apr 2021 - 22:18 Nya frågetecken när ÖFK kryssade i genrepet
4 Apr 2021 - 14:54 Matchreferat Bara 1-1 men ändå godkänt genrep
4 Apr 2021 - 13:02 Dagens startelva
3 Apr 2021 - 19:55 Förre ÖFK- aren David Accam åter målskytt på svensk mark
3 Apr 2021 - 12:35 Lars Larssons Tankar