meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Vasalunds IF
1 1

Läs mer... Läs mer...
 
Kalmar FF Östersunds FK

2021-04-12 19:00
 

 LARS LARSSONS TANKAR
av Lars Larsson Stockholm
Publicerad 1 Apr 2021 - 19:16 Uppdaterad 1 Apr 2021 - 19:17

CAS-domen mot ÖFK i Lausanne 2020-11-10. Domsluten och dess konsekvenser. Del 2

I denna del (två) redovisar jag CAS (okända) ekonomiska skiljedomsbeslut. Förutom de allmänt kända domarna avseende dels ÖFK, om att värvningsförbud i två kommande transferfönster har fastställts av CAS, dels Saman Ghoddos dom om att fyra månaders avstängning också har fastställts av CAS. (Ett straff som Saman Ghoddos redan avtjänat). Utöver detta drabbades dessa parter av ekonomiska pålagor. Pålagor som inte blivit allmänt kända. Jag citerar domen:

”3. The total costs of these consolidated arbitration proceedings, to be determined and served to the Parties by the CAS Court Office, shall be paid in accordance with the following apportionment: 20% by SD Huesca SAD, 30% by Mr. Saman Ghoddos and 50% by Östersunds FK Elitfotboll AB.
4. Each Party shall bear its own legal fees and other expenses incurred in connection with these arbitration proceedings, with the following exceptions: – Mr. Saman Ghoddos shall pay CHF 2,000 to Amiens SC as a contribution towards legal costs, and – Östersunds FK Elitfotboll AB shall pay CHF 2,000 to Amiens SC as a contribution towards legal costs.”

CAS viktar alltså kostnaden för processen till Huescas fördel, då de bara behöver betala 20% av processkostnaden. Emedan ÖFK skall betala 50% och Saman Ghoddos 30%. Dessutom skall de ersätta Amiens med CHF 2.000, (cirka 20.000 kronor), vardera. Pengar som skall bidra till Amiens processkostnader. Jo, Amiens var faktiskt med i processen och fick lämna sina synpunkter.

Tyvärr har jag inga siffror på den totala summan som CAS ville fördela enligt ovan nämnda fördelningsprincip. Den anges inte i domen. Med tanke på den långa handläggningstiden för CAS och den, i mitt tycke gedigna utredningen, så är en gissning någonstans mellan tre och fem miljoner kronor, vilket i så fall torde innebära mellan en och en och en halv miljon till två och en halv miljon kronor för ÖFK, och mellan knappa en miljon till en och en halv miljon kronor för Saman Ghoddos. Siffrorna kan givetvis vara både högre och lägre, men lägre än tre miljoner tvivlar jag på att totalen är. Till de fördelade processbeloppen kommer parternas egna kostnader, vilka beslutades vara varje parts ansvar. Jag nämner mer om det nedan.

Varför väljer då CAS att besluta om ovan nämnda procentuella fördelning såsom de gör? Kortfattat kan det beskrivas som följer och jag citerar åter CAS domen:

” 139. The Player argues that SD Huesca’s behaviour breached the principle of good faith and, therefore, that the Spanish club does not deserve any legal protection under Article 2(2) SCC. Based on the evidence before it, the Panel does not consider SD Huesca’s behaviour to have been in bad faith…SD Huesca did not mislead the Player regarding the status of the transfer deal and acted within its rights when it signed the Huesca Employment Contract…

140. Actually, the Panel feels that, if there was one party that did not act fairly and transparently, this was Östersunds FC.”

CAS anser alltså att ingen skugga skall falla över Huescas agerande. Däremot anser CAS att framförallt ÖFK inte har haft gott uppsåt. CAS anser även att Saman Ghoddos argumentation inte håller och att han var medveten om vad han gjorde när han signerade kontraktet med Huesca. Detta är nog det som avgör varför CAS väljer att besluta om den procentuella fördelningsprocenten enligt ovan. Någon kanske då undrar varför Huesca ska betala någonting överhuvudtaget. Det sannolika är nog bara att Huesca också har drivit tvisten från sitt håll, så därför bör de ta någon del av kostnaderna.

ÖFK var i CAS processen representerade av (citat från CAS domen):

”Östersunds FK Elitfotboll AB Represented by Mr. Marc Cavaliero, Attorney-at-law, Cavaliero & Associates AG, Zurich, Switzerland and by Ms. Marie-Anne Lindhardt, Attorney-at-law, MAQS Advokatbyra Göteborg AB, Gothenburg, Sweden.”

Kostnaderna för de egna advokaterna och övriga deltagande på ÖFK sidan, för att formulera talan både hos FIFA och hos CAS, har sannolikt också kostat miljoner kronor. Detta har jag inte heller några uppgifter på, men att priset för att vinna de dryga 40 miljoner kronorna i skadestånd mot Huesca, (de ansågs av CAS inte ha lidit den ekonomiska skada de påstod), har sannolikt kostat ÖFK många miljoner kronor. Ställt mot hotet att tvingas betala dryga 40 miljoner i böter kan insatsen ändå vara motiverad.

Om däremot Saman Ghoddos övergångar hade skötts på ett korrekt vis hade ÖFK inte drabbats av några kostnader alls. Dessutom inga stängda värvningsfönster.

I nästa del skall jag redovisa detaljerna för de händelser som CAS grundade sina domar på och vad de deltagande parterna gjorde i det sammanhanget.

 
 
12 Kommentarer:
Gäst: Ojämte skrev | 2 Apr 2021 - 19:48
Men DK skriver ju hela tiden.
Inte här utan där han kan orera oemotsagd med några undantag (Martin Nylander är ett exempel). Han har ju t.o.m. låtit skriva en bok.

Jag tycker Lars serie av artiklar är oerhört viktig för vår läkningsprocess. Det enda orosmolnet är om ALLT läggs på DK. Det gjordes säkert andra misstag också. Dessa missatg skall erkännas, läras av och förlåtas. I den ordningen.
12
Gäst: Bollkalle skrev | 2 Apr 2021 - 12:48
Tycker att Per Rectum gör en bra anal ys. När det gäller stängda fönster anser jag också att Generalklausulen om Norrlandsfönstret kan kompensera de två stängda. ÖFK har öppnat det fönstret.
5
Gäst: @per rectum skrev | 2 Apr 2021 - 10:47
Man har ju sagt till DK att han inte får skriva.

Tycker man skall sluta hacka och peka ut någon som inte får försvara sig.

Oavsett vad man tycker om det som skett.

Det var ju syftet med det Nylander skrev när man inte ville att styrelsen skulle hoppas på hela tiden.
2
Gäst: Per Rectum skrev | 2 Apr 2021 - 09:57
@Varför . Är du säker på att han inte får svara på just denna fråga??? Lars Larssons belysning av frågan är hittills den enda någorlunda kompletta i en fråga som länge legat och gnagt och även blockerat klubben. Den kan dessutom bli klubbens fall. Genom att:
1) Den dragit en kostnad på ett par miljoner - eller mer. Pengar som klubben annars haft i nuvarande svåra läge
2) Transferstoppet kan bli klubbens öde när truppen begränsas av långtidsskador, korta skador, normala avstängningar mm
Nog borde någon få ta ekonomiskt ansvar för detta. Om inte, så i varje fall bli "ihågkommen" om det går å h-e.
24
Gäst: Varför skrev | 2 Apr 2021 - 09:34
Men varför skall vi tillåta att hacka på DK nu? Han får heller inte svara här?

Haldo, vi skulle lämna DK bakom oss och vara positiva skrev Nylander för en tid sedan.

Nu får han skriva vad som helst här.

Släpp detta nu.
3
Gäst: Bra! skrev | 1 Apr 2021 - 22:22
Jättebra att detta lyfts fram. Har själv läst domen sedan lång tid tillbaka och det är ju extremt tydligt att DK var helt drivande i det som skedde och att hans agerande därmed också orsakat väldigt stor skada för ÖFK. Det sätt DK agerade på gentemot Ghoddos är ju rent skamligt. Bedrövligt hur man kan göra så mot en sådan person som Saman. Så tydligt att DK enbart är intresserad av sig själv och struntar fullständigt i alla andra. Hoppas verkligen många tar sig tid att sätta sig in i ärendet så fler får en riktigt bild över vem DK är. Nu är ju skaran av anhängare allt mindre men det förvånar mig att det överhuvudtaget är någon enda person som fortfarande stöttar DK.
30
Gäst: Ojämte skrev | 1 Apr 2021 - 22:13
Intressant om än stundom tungläst, den där domen. DK självutnämda vän till spelarna blev draget i smutsen, enligt Ghoddos kommentar.
4
Gäst: Ps skrev | 1 Apr 2021 - 21:31
Negativt för ÖFK? Begriper du ingenting. Domen visar att det är DK som är orsak till stora stora kostnader som nuvarande ÖFK drabbats av och dessutom värvningsförbudet.
19
Gäst: Martin Nylander skrev | 1 Apr 2021 - 21:25
@Varför, Personligen känner jag en djup besvikelse över DK agerande och den situation han försatt klubben i samt hur han idag agerar mot VD, ordförande och styrelse. Han har inte förmåga, eller insikt, att erkänna och stå för de fel som begåtts. Han har nyligen på Facebook sagt att han inte har med Ghoddos debaclet att göra. Han har fortsatt sin offensiva argumentation kring hur rätt han har och hur fel alla andra har. Här lyfts en dom fram som tydliggör sanningen, det tycker jag är positivt och dessutom säger denna dom väldigt mycket om DK bristande trovärdighet. Jag hoppas att alla reflekterar över denna dom och framgent tar det som DK basunerar ut med en MYCKET ”stor nypa salt”.
36
Gäst: Varför skrev | 1 Apr 2021 - 20:33
Vad medför detta för positivt för ÖFK?

Tycker ni inte det är tillräcklig med negativt just nu?
1
Gäst: Lars Larsson, Sthlm skrev | 1 Apr 2021 - 20:01
@Martin Nylander.
Stämmer och det bland annat återkommer jag till. Det finns ju en hel del delikata ingredienser i domen som du vet.
20
Gäst: Martin Nylander skrev | 1 Apr 2021 - 19:37
Bra Lars! Tilläggas kan att Ghoddos brev förkastades och man ansåg att det fanns osanning i detta. Sett till vad som står i domen har inte Ghoddos formulerat detta brev utan det har någon annan gjort. Jag vet inte vem men jag gissar och oddset är mycket lågt på att jag har rätt.

Bra att du lyfter fram hur det faktiskt förhållit sig kring detta.
35
 
Sök på fotbollz.se
   
  Inför matchen: Kalmar FF - ÖFK  
  av Kim Sunding | Igår - 23:34  
 

Vi har saknat, längtat och skrikit efter Allsvenskan 2021. Det är dock inte detsamma utan alla fantastiska fans på läktarna. Frågan är hur ÖFK tar sig an säsongen 2021?

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med ass tränare Jussi Kontinen inför Kalmar FF  
  av Fredrik Bije | Igår - 18:17  
 

Bild: Jussi Kontinen. Foto: Fredrik Boije

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med mittbacken Eirik Haugan inför Kalmar FF  
  av Fredrik Boije | Igår - 17:50  
 

Eirik Haugan. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Kindberg har svårt att få gehör för sina sanningar  
  av Agne Svärd | Igår - 17:40  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:24 Efter tuffa försäsongen - nu börjar allvaret för Östersunds
Igår - 12:38 ÖFK:s spelare blev överraskade
10 Apr 2021 - 09:37 Premiär tar fram alla känslorna på en och samma gång
9 Apr 2021 - 20:33 Så här alla ÖFK:s premiärmatcher i allsvenskan och Superetta
9 Apr 2021 - 14:15 Reflektioner inför allsvenska starten
9 Apr 2021 - 10:40 Lars Larssons Tankar
9 Apr 2021 - 02:44 Det går åt helvete men hoppas att jag har jättefel
8 Apr 2021 - 21:04 Många utropstecken och få frågetecken på sista öppna träning
8 Apr 2021 - 16:31 Följ kalmar ff ÖFK via fotbollz.se
7 Apr 2021 - 19:40 Detta är sportchefen Adil Kizil
7 Apr 2021 - 14:46 O'Learys-tipset startar igen
7 Apr 2021 - 11:06 Ludvig Fritzon får spela mot Kalmar FF på måndag
6 Apr 2021 - 16:49 Kalmar FF:s bästa spelare
5 Apr 2021 - 20:54 Fem faktorer som talar för att ÖFK ska hänga kvar i allsven
5 Apr 2021 - 17:16 Lars Larssons Tankar
4 Apr 2021 - 22:18 Nya frågetecken när ÖFK kryssade i genrepet
4 Apr 2021 - 14:54 Matchreferat Bara 1-1 men ändå godkänt genrep
4 Apr 2021 - 13:02 Dagens startelva
3 Apr 2021 - 19:55 Förre ÖFK- aren David Accam åter målskytt på svensk mark
3 Apr 2021 - 12:35 Lars Larssons Tankar