meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Vasalunds IF
1 1

Läs mer... Läs mer...
 
Kalmar FF Östersunds FK

2021-04-12 19:00
 

 FEM FAKTORER SOM TALAR FÖR ATT ÖFK SKA HÄNGA KVAR I ALLSVENSKAN
av Tord Andersson
Publicerad 5 Apr 2021 - 20:54 

De flesta tips pekar åt samma håll: ÖFK blir ett bottenlag i årets allsvenska.

Och allvarligt talat, med långtidsskador, värvningsförbud och tio utgående spelarkontrakt, finns det någonting som talar för något annat?

Ja, faktiskt. Jag har listat några halmstrån för supportrar som fruktar det värsta - och lagt till lite egna spekulationer och gissningar:

1. Ekonomin och de klippta banden till Kindberg

Michael Schahine och hans stab har vänt ett underskott på 53 miljoner till en vinst på 7 miljoner. Ekonomin fortsätter svaja men det överhängande hotet är borta.

En av orsakerna är sponsormedlen som rann till när föreningen betalade sin skuld och klippte banden till Daniel Kindberg. Det borde räcka för att få stopp på surret om comeback för hans del.

Med ny ledning, ny styrelse, ny sportchef och en stabilare ekonomisk grund har ett visst lugn infunnit sig, åtminstone utanför planen. Det intrycket får man i alla fall från utsidan.

Pandemin har för övrigt inte alls tagit död på elitfotbollen som många befarade. 11 av 16 allsvenska klubbar gick med vinst i fjol, trots en halv miljard i förlorade publikintäkter. Statsbidrag, generösa tv-avtal och personalnedskärningar förklarar en del, men faktum är att fotbollsföreningar sällan går i konkurs. När nöden är som störst rycker sponsorer, supportrar och kommuner in som räddande änglar.

Det är en gammal sanning att klubbarna med de högsta kostnaderna också placerar sig högst i tabellen. Helt enkelt för att de bästa spelarna har de högsta lönerna. Men höga kostnader kräver höga intäkter och frågan är om ÖFK i längden har ekonomiska förutsättningar att hänga kvar i allsvenskan.

Det känns i alla fall betryggande med de nya lokala sponsorerna. Betydligt bättre än halvgrumliga utfästelser från någon anonym postlådeföretagare på Caymanöarna. Men det gäller ändå att inte binda ris åt egen rygg och avtala bort för mycket av framtida vinster från spelarförsäljningar.

2. Truppen och den oförlösta talangen

Realistiskt sett behöver oturen med skador vända samtidigt som flera av talangerna blommar ut för att ÖFK ska undvika nedflyttning.

Det finns gott om spelare som ännu inte nått sitt max: Perry, Ahrhin, Kpozo, Baptiste, Dosis, Stolt. Får de spela och vara hela så, vänta bara...

När halva a-laget varit borta för skador eller landslagsuppdrag har det sett ihåligt ut, men annars är ÖFK:s trupp inte anmärkningsvärt tunn, numerärt sett. 28 spelare varav uppskattningsvis 22-23 håller allsvensk klass. Det är inte onormalt.

Enligt sajten Transfermarkt är truppen värderad till 72 miljoner kronor på marknaden. Det placerar den på nionde plats i allsvenskan. Det säger inte så mycket om spelstyrkan just för tillfället, men det ger en fingervisning om hur lönsamt laget anses vara som investeringsobjekt, med andra ord hur utvecklingsbart det är.

ÖFK har ett ungt lag och unga spelare på uppgång värderas högre, ibland löjligt mycket högre än erfarna. Följaktligen anses en sådan som Charlie Colkett vara värd en miljon mer än Aly Keita.

Högsta marknadsvärdet (sex miljoner vardera) har Sonko Sundberg, Ssewankambo, Hörberg och Haugan. Fortsätter Turgott göra mål lär han snart gå om och förbi. Men måtte klubben inte frestas att sälja sin enda målgörare av rang!

3. Värvningsförbudet och loserstämpeln

Att ÖFK är allsvenskans mest nederlagstippade lag behöver inte vara dåligt. Precis när vi var på väg att ge upp förra säsongen visade de vad de var kapabla till. Det här är ett lag som verkar behöva kniven på strupen för att plocka fram vinnarskallen.

Värvningsförbudet är en hård belastning, men det kan också svetsa samman laget. Vetskapen om att varenda spelare behövs kan bli en viktig faktor för att få spelare med utgående kontrakt att stanna. I bästa fall kan det leda till något så omodernt som en känsla av moralisk plikt att inte svika klubben. Aly Keita har redan uttryckt den genom att tacka nej till erbjudanden från andra klubbar.

4. Statistiken

ÖFK inleder snart sjätte säsongen i rad i högsta serien. Det är inte dåligt. Och det ger dem automatiskt en fördel mot nykomlingarna Degerfors och Halmstad. Det är nämligen svårt att stanna kvar i allsvenskan. Det är inte ovanligt att alla nykomlingar åker ur direkt. På senare år är det i stort sett bara ÖFK och Sirius som lyckats hänga kvar flera säsonger i rad efter avancemang från superettan.

Det kan vara stärkande statistik att ha i bakhuvudet.

5. Sportchefen, målvakten och sjukgymnasten

Det kändes viktigt att få en sportchef på plats, särskilt någon med erfarenhet av scouting. Adil Kizil har hittat många bra spelare genom åren.

Problemet är att ÖFK inte får värva på ett helt år. Kizils viktigaste uppgift blir därför att förmå nyckelspelare att stanna när deras kontrakt går ut.

Det är mycket som står på spel. Blir det nedflyttning och spelarflykt kan det bli fortsatt ras ner i seriesystemet, av bara farten.

ÖFK har förtvivlat svårt att göra mål. I fjol blev det 27, sämst i allsvenskan. Tack vare seriens bästa målvakt släppte de bara in 46. Hur mycket Aly Keitas beslut att stanna i ÖFK betyder behöver inte ens sägas.

En som sällan nämns, men helt säkert är en av klubbens viktigaste kuggar är sjukgymnasten Jenny Larsson. Precis som Keita har hon rykte om sig att vara en av allsvenskans bästa.

Har hon tillräckligt mycket att säga till om? Jag hoppas det.

En studie gjord vid Linköpings universitet visade att överbelastningsskador, särskilt på ljumskar, underben och höfter, är vanligare på konstgräs.

Vad gör man med den vetskapen? Ämnet verkar vara ganska outforskat. Fler och fler lag tränar och spelar på konstgräs, men finns det kunskaper om hur man undviker skador? Det verkar finnas en kategori spelare som helt enkelt inte håller för konstgräs, är det så?

Det vore spännande om Vintersportcentrum började studera hur man får fotbollsspelare som tvingas träna och matcha i tio minusgrader att hålla.

Men fotboll är ju ingen vintersport, säger någon. Jo, på Jämtkraft Arena...

Själv ser jag fram emot allsvenskan, med stor bävan men mest förväntan.

/Tord Andersson

 
 
3 Kommentarer:
Gäst: Barca skrev | 5 Apr 2021 - 22:43
Hoppas verkligen att de inte bryr sig över huvud taget vad någon runtomkring säger och tycker och att de är som vi alla som varit på elitnivå inom idrott.

Vinna är det enda som gäller. Vill vinna allt vi bara kan och försöker alltid att vinna oavsett oddsen och de skönaste vinsterna är ju de svåraste. Inte de lätta vinsterna. Ju mer man får kämpa och slita för något desto mer uppskattar man det.

Själv hade jag inte brytt mig ett dugg vad alla tyckare tycker och tänker. Jag vet ju själv hur bra jag är och vad jag kan för stunden och sedan jobbar jag stenhårt på att bli än bättre hela tiden för att kunna så många kliv uppåt det bara går.

Målet är alltid toppen och inget annat!!! Men även ven elefant måste ju ätas i bitar och etapper om man ska orka och klara av hela.

Detta är ingen sprint utan ett maraton som det mesta i livet.

Tänk om laget utvecklas och presterar max nog mycket under säsongen nog ofta så att det till slut vinner hela serien och troligen "chockar" alla. Det skulle vara sååååå skönt att få "täppa igen" på alla som "tror de vet" och kan förutse idrott en gång för alla. Hur många trodde på ÖFK i Svenska Cupen 2017 när den startade.

Gör varje dag allt ni bara kan för att vinna nästa match och sikta på att ta hem hela skiten. Allt annat är helt fel inställning. Be aldrig någonsin om ursäkt för att ni finns.

Ta för er!!!
30
Gäst: RM skrev | 5 Apr 2021 - 22:11
Samma här, vi har det vi har och vi har ett lag allsvenskan..
27
Gäst: Micke O skrev | 5 Apr 2021 - 21:50
Bra analys Tord
Även jag ser optimistisk på denna säsong
27
 
Sök på fotbollz.se
   
  Inför matchen: Kalmar FF - ÖFK  
  av Kim Sunding | Igår - 23:34  
 

Vi har saknat, längtat och skrikit efter Allsvenskan 2021. Det är dock inte detsamma utan alla fantastiska fans på läktarna. Frågan är hur ÖFK tar sig an säsongen 2021?

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med ass tränare Jussi Kontinen inför Kalmar FF  
  av Fredrik Bije | Igår - 18:17  
 

Bild: Jussi Kontinen. Foto: Fredrik Boije

 
  Läs mer...  
 


 
  Intervju med mittbacken Eirik Haugan inför Kalmar FF  
  av Fredrik Boije | Igår - 17:50  
 

Eirik Haugan. Foto: Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Kindberg har svårt att få gehör för sina sanningar  
  av Agne Svärd | Igår - 17:40  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Igår - 17:24 Efter tuffa försäsongen - nu börjar allvaret för Östersunds
Igår - 12:38 ÖFK:s spelare blev överraskade
10 Apr 2021 - 09:37 Premiär tar fram alla känslorna på en och samma gång
9 Apr 2021 - 20:33 Så här alla ÖFK:s premiärmatcher i allsvenskan och Superetta
9 Apr 2021 - 14:15 Reflektioner inför allsvenska starten
9 Apr 2021 - 10:40 Lars Larssons Tankar
9 Apr 2021 - 02:44 Det går åt helvete men hoppas att jag har jättefel
8 Apr 2021 - 21:04 Många utropstecken och få frågetecken på sista öppna träning
8 Apr 2021 - 16:31 Följ kalmar ff ÖFK via fotbollz.se
7 Apr 2021 - 19:40 Detta är sportchefen Adil Kizil
7 Apr 2021 - 14:46 O'Learys-tipset startar igen
7 Apr 2021 - 11:06 Ludvig Fritzon får spela mot Kalmar FF på måndag
6 Apr 2021 - 16:49 Kalmar FF:s bästa spelare
5 Apr 2021 - 17:16 Lars Larssons Tankar
4 Apr 2021 - 22:18 Nya frågetecken när ÖFK kryssade i genrepet
4 Apr 2021 - 14:54 Matchreferat Bara 1-1 men ändå godkänt genrep
4 Apr 2021 - 13:02 Dagens startelva
3 Apr 2021 - 19:55 Förre ÖFK- aren David Accam åter målskytt på svensk mark
3 Apr 2021 - 12:35 Lars Larssons Tankar
3 Apr 2021 - 12:34 Vasalund ett lag som inte räds allsvenskar