meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Djurgårdens IF Östersunds FK
2 0

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK AIK

2021-05-17 18:30
Jämtkraft Arena
 

 SÄLJ INTE TURGOTT!
av Tord Andersson
Publicerad 30 Apr 2021 - 09:51 

Av Tord Andersson.

Bild: Blair Tutgott.

Det spekuleras i om ÖFK kommer att sälja Blair Turgott i sommar, trots att klubben inte har budgeterat för spelarförsäljningar med tanke på värvningsförbudet.

Sportchefen Adil Kizil tycks vara öppen för att sälja om det kommer ett tillräckligt bra bud. Vd Michael Schahine verkar (gudskelov) se det som en sista utväg för att rädda ekonomin.

För mig är det obegripligt att frågan ens är på tapeten. Många tycks ha glömt det som Martin Nylander påminde om i en kommentar på den här sajten nyligen: ÖFK behöver inte sälja Turgott. Han har kontrakt till sommaren 2022.

Knäckfrågan är om han är mer värd för klubben om han säljs när han är som hetast eller om det är långsiktigt bättre att behålla honom även om det betyder att han går gratis nästa sommar.

Jag tror stenhårt på att behålla honom. Att sälja Turgott för att få in några miljoner i klubbkassan är som att kissa i byxan för att värma sig på vintern.

Säg att klubben får 15 miljoner för honom. Det är antagligen högt räknat, Turgott fyller 27 om några veckor, på gränsen till ”för gammal” på spelarmarknaden. Men fortsätter han ösa in mål så, vem vet?

Men även om det skulle komma ett högt bud så är problemet att de flesta klubbar har sinande kassor efter coronaåret. Många spelarköp görs på avbetalning. Pengar som, i bästa fall, droppar in under en treårsperiod hjälper inte ÖFK ur en akut likviditetskris.

Det absolut viktigaste är att inte halka ur allsvenskan - och Turgott är en sådan som kan avgöra en strid kring nedflyttningsstrecket.

Om ÖFK förlorar en sådan strid blir den ekonomiska förlusten enorm. För att fullfölja liknelsen, kisset kallnar, det blir kallt och otrevligt.

Allsvenskan och superettan är nämligen två skilda världar. ÖFK beräknas få närmare 23 miljoner från centrala avtal med tv och sponsorer den här säsongen, enligt sajten Svenska fans beräkningar.

Och lyssna nu, det är i runda slängar fyra gånger så mycket som de skulle få om de halkade ner i superettan. En skillnad på mer än 15 miljoner, den summa som en försäljning av Turgott antagligen inte skulle ge, men som jag drog till med i mitt tankeexperiment.

Lägg till bortfallet i publikintäkter och lokala sponsormedel och den obligatoriska spelarflykten. När ÖFK inte längre är ett fönster mot en större fotbollsvärld får de svårare att locka sponsorer och värva spelare. Vägen tillbaka kan vara stängd för lång tid framåt.

I fjol hände någonting som ändrade förutsättningarna för elitfotbollen. En extremt framgångsrik förhandling med Discovery+ och Unibet gav de 32 klubbarna i de två högsta serierna sammanlagt 4,5 miljarder kronor på sex år. I ett enda slag fördubblades de centrala avtalens andel av klubbarnas omsättning (vid sidan av publik- och sponsorintäkter) från 10 till 20 procent.

Och det är skillnad på skit och pannkaka. Allsvenskan tar 75 procent, superettan 25. Storklubbarna har dessutom pressat fram en deal som ger allsvenskan 76 procent nästa år och året därpå 77 procent.

Jag har ingen lösning på de ekonomiska problem som Michael Schahine brottas med. Men om jag hade investerat pengar i ÖFK:s spelartrupp skulle jag föredra att klubben behöll truppen intakt för att övervintra värvningsförbudet. Inget kan vara viktigare än att säkra ett nytt kontrakt.

Vad säger ni som följer fotbollz? Hur ska vi lojala medlemmar och supportrar som kanske har efterskänkt våra årskort agera om det blir skarpt läge? Jag tycker vi ska höja våra röster och göra klart att vi vill se Turgott på Jämtkraft Arena i höst.

Ja jag vet, det finns anbud som inte går att tacka nej till, men sådana summor tror jag inte blir aktuella ens för en målskytt av Turgotts kaliber. Inte under ett coronaår.

Tord Andersson

 
 
16 Kommentarer:
Gäst: HR skrev | 2 Maj 2021 - 11:17
Att behålla Turgott är mycket viktigt. Vår bästa målgörare och enormt viktig i presspelet med sin snabbhet och slit. Utan honom kan vi falla ihop lite tror jag och vi gå miste om vår spets.

Instämmer med föregående talare: SÄLJ INTE TURGOTT on vi vill spela kvar i allsvenskan.
4
Gäst: Tobbe skrev | 1 Maj 2021 - 08:29
Jag jobbar hårt med mig själv för att korta ned till så få ord som möjligt fram till budskapet.
5
Gäst: Barca skrev | 1 Maj 2021 - 02:24
27 år är väl ingen ålder längre inom idrott. Det blir ju mer och mer tydligt att det blir svårare och svårare att slå sig in i toppen före 30-årsstrecket i de flesta sporter då allt fler utövare börjar förstå hur de ska ta hand om sina kroppar och knoppar för att hålla och därmed fortsätter minst 10 år längre än tidigare (då man slutade "i förtid" på grund av okunskap, normer och tjat om att skaffa "riktigt" jobb mm).

Hoppas verkligen att spelarmarknaden (klubbarna) börjar bli så smarta att de förstår att den kronologiska åldern är helt ointressant. Det som är intressant är spelarens fysiska status och hur denne presterar på planen. För har man god fysisk status (mäts i cellerna) och presterar bra så kommer man inte helt plötsligt på bara något år att tappa det sådär hipp happ om man fortsätter att "vårda" både kropp och knopp med en stab av de främsta experterna runt sig.

Så Turgott kan ha 20 år kvar på högsta nivå (Allsvenskan är ju långt ifrån högsta nivå i världen) om han vill och sköter sin kropp och knopp.

Sedan så lär man ju se till att förlänga hans kontrakt i god tid så att han inte "bara går" nästa år. Utan man kan kan väl betalt för honom om man så önskar.

Tycker även det har blivit ett sånt himla "hype" kring köp och sälj. Främst bland alla journalister. Det är som att man måste hålla på att köpa och sälja varje fönster. Inte bara "sitta på" och utveckla/förädla det materiel man har (det är ju så man även kan höja värdet på materielet och sedan eventuellt göra en profit för att fortsätta att bygga upp en stark ekonomi och föreningens tillgångar. Att låta pengarna börja arbeta åt sig precis som man köper frön som bonde som man sedan sår och vårdar för att sedan kunna tjäna X% på som man kan köpa än fler frön och sälja än större skördar eller dyrare frön av annan sort som kanske kan ge än mer och större skördar).

Får man en ettöring att dubbla i värde i 30 dagar så är det 163,84kr efter 15 dagar. Men bara man fortsätter och har tålamod och "odlar pengarna" så ä r det efter 30 dagar 5368709,12kr. Du börjar med att köpa ett tuggummi för halva priset (som lyckats få tag på billigt) och säljer det till ordinarie pris. Köper sedan två tuggummin till samma "fyndpris" o.s.v. När du kommer upp i större belopp "fyndar" du dyrare prylar som du hittar till "underpris" eller som du vet att du kan "förädla" och säljer dem senare (exempelvis bilar, hus mm). På olika sätt så får du ditt "arbetskapital" att hela tiden fortsätta att växa tills det nåt en nivå där kapitalet är investerat smart så att det kan själv generera vinster (som delägare i olika saker mm som du får vinster och aktieutdelningar ifrån). På samma sätt kan idrottsklubbar ha en pott (där spelarna ingår) som de förvaltar på detta sätt. En pott som är avskild från "driftsekonomin" som ska se till att allt "för stunden" går runt som man önskar.

"Arbetspotten" är ju för att man ska bygga upp framtida ekonomiska muskler så att man verkligen kan börja hävda sig som man önskar på den nivå man vill vara där det krävs en viss ekonomi för att kunna vara. Alltså bör förening om man är smart ej använda varenda krona som Emil i Katthult (vad ska jag göra för de här pengarna jag har). Utan "återinvestera" så mycket man bara kan hela tiden i saker som kan generera mer pengar på sikt (förädlingsbara spelare är ett sätt men går fortare om man även har folk med bevisade investeringsmeriter (av gott investerande då själva gjort stora pengar har stabilitet i det) som arbetar med andra investeringar (alla man kan komma på) som kan få klubbens "ekonomiska kraftpott att växa så fort det går men på ett långsiktigt hållbart sätt och inte som "gambling" .

För att arbeta smart så behöver ÖFK både arbeta med att bygga upp "ekonomiska muskler" på lång sikt samtidigt som man får "vardagen" att gå ihop och att prestera så bra det går i Allsvenskan, Svenska Cupen mm.
1
Gäst: Gammelsosse skrev | 30 Apr 2021 - 22:40
Hur kan man sälja en fotbollsspelare med både tur och gott i namnet?
7
Gäst: Lagsport skrev | 30 Apr 2021 - 19:56
Håller helt med tidigare inlägg om att Turgott ska säljas om tillräckligt bra bud kommer, samt att Turgott själv vill lämna såklart. Någon annan kommer ta chansen. Hela dagens ÖFK är väl ett bevis på vad som händer när man släpper fram unga ”oprövade” talanger! Att målchanser skapas, att nollan hålls, att 1-1 mot Malmö FF försvaras med en man mindre sista minuterna hänger väldigt lite på enstaka spelare, utan på att alla jobbar för varandra!
5
Gäst: Martin Nylander skrev | 30 Apr 2021 - 18:52
Med naturlighet kopplat till BoIS fysik ska ÖFK hålla bolltempot uppe samt spela längs marken.
3
Gäst: Per Lagerbäck skrev | 30 Apr 2021 - 18:41
Men just nu tycker jag att vi ska njuta av 5 poäng och 6-1 i mål. Och hålla alla tummar för ett rejält jobb mot Varberg och lite medflyt. Jo bättre det går framåt, desto större chans att spelare vill vara kvar. Även om dom oxå blir mer åtråvärda. Men då går prislappen upp.
13
Gäst: Tobbe skrev | 30 Apr 2021 - 14:44
Är väl just nu en ickefråga. Är mer bekymrad över Sonkos framtid i klubben.
10
Gäst: PS skrev | 30 Apr 2021 - 12:48
Vi måste lita på att Shahine och sportchefenen gör rätt bedömningar, men det är en grannlaga uppgift
3
Gäst: Tord Andersson skrev | 30 Apr 2021 - 12:37
@Hm
Påminner om att Turgott gjorde merparten av ÖFK:s mål när det vände i höstas, plus samtliga lagets mål i cupen och hälften av årets målskörd i allsvenskan, där han delar ledningen i skytteligan. Sellars och Kroon är ju som bekant ofta skadade tyvärr. Och Perry har hittills inte visat samma målsinne, däremot lysande egenskaper som framspelare. Så jag håller nog fast vid att Turgott kan vara tungan på vågen för nytt kontrakt.
18
Gäst: PP skrev | 30 Apr 2021 - 12:16
Jag anser helt att det beror på vad han själv vill. Vill han gå, och det är tillräckligt med pengar, så tror jag inte att det finns så mkt att vinna på att hålla honom kvar. Men jag hoppas att han skriver på ett nytt kontrakt, och på många assist och mål från honom under resten av säsongen.
12
Gäst: Hm skrev | 30 Apr 2021 - 11:32
Vad olika man kan se saker. Jag är av åsikten att får vi ett bra bud så ska vi sälja egentligen endast av den anledningen att jag inte tror att turgott är skillnaden mellan allsvenskan och Superettan för oss.

Skulle vi sälja honom så har vi fortfarande spelare som Perry, sellars och Kroon som kan såra motståndare i omställningar.

Jag tror öfks allsvenska kontrakt kommer hänga väldigt mycket på att vårt försvar även fortsättningsvis måste vara ramstarkt.
7
Gäst: Roger Martinsson skrev | 30 Apr 2021 - 11:20
Bra Tord, att hålla kvar Turgott är och måste vara viktigaste frågan just nu.

SÄLJ INTE TURGOTT
24
Gäst: Krödingen skrev | 30 Apr 2021 - 11:17
Finns det inte möjligheter att starta en insamling. Skulle det bli skarpt läge tror jag många östersundare vill bidra. Inom SHL och Allsvenskan har hockeyfans bidrag i med mycket pengar. Rubrik: Turgott kvar i ÖFK.
17
Gäst: Åke skrev | 30 Apr 2021 - 10:13
Håller absolut med. SÄLJ INTE Turgott.
Om nu kassakistan är tom, borde man vända piskan mot investerarna och sponsorjägarna. Jaga ihop mera sponsorpengar, och lämna inga rabatter!! Sedan kan nog investerarna plocka fram lite mer pengar också. Kan inte annat än tycka att de varit ganska återhållsamma tidigare,
28
Gäst: Läktaren skrev | 30 Apr 2021 - 09:57
Hoppas inte, men med Öfks ekonomi kanske ett måste för att överleva
5
 
Sök på fotbollz.se
   
  Aly Keita gick upp i ledning i trissen efter den fina insatsen mot Djurgården  
  av Haldo Jonsson | Idag - 12:05  
 

Bilden: Aly Keita. Foto. Jenny Åhgren

Trissvinnaren mot Djurgården: Aly Keita

Aly Keita leder även den sammanlagda Trissen

93t leder fortfarande O´Learys tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Sebastian Karlsson Grach - tuffingen i ÖFK:s trupp som ingen vill möta  
  av Haldo Jonsson | Igår - 18:38  
 

Sabastian Karlsson Grach ska man inte ge sig i kast med. Han är tuffingen i ÖFK

 
  Läs mer...  
 


 
  Covid i ÖFK-truppen och förlust mot serieledarna  
  av Agne Svärd | 12 Maj 2021 - 23:36  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Säker seger för Djurgården  
  av Per-Olov Bexelius  | 12 Maj 2021 - 22:43  
 

Djurgården - ÖFK 2-0 (1-0)

Nu med referat av Per-Olov Bexelius. Vi väntar på krönika av Agne Svärd. Vår fotograf Sune Elmroth fastnade i en bilkö och hann ej fram inom stipulerad tid.för att kunna nyttja ackrediteringen

 
  Läs matchreferat  
     
 
Nyhetsarkiv
12 Maj 2021 - 22:14 Vad tycker Aly Keita om matchen och Covid problemet ?
12 Maj 2021 - 21:16 Matchens bästa spelare
12 Maj 2021 - 21:09 Matchens prestation(er)
12 Maj 2021 - 21:05 Matchens överraskning
12 Maj 2021 - 17:45 Kvällens startelva .
12 Maj 2021 - 16:25 Inför matchen: Djurgården - ÖFK
12 Maj 2021 - 16:24 Följ Djurgården - ÖFK via fotbollz.se
12 Maj 2021 - 16:08 Det blir match i kväll
12 Maj 2021 - 14:12 Dramatiskt in i det sista - Två ÖFK- spelare har testats pos
12 Maj 2021 - 14:09 Beslut om om större publik på matcher skjuts fram
12 Maj 2021 - 10:18 Forwarden Kalle Holmberg, Djurgården, om ÖFK
12 Maj 2021 - 10:06 Kim Bergstrand om ÖFK
11 Maj 2021 - 21:23 Tredje gången gillt för ÖFK
10 Maj 2021 - 18:18 Intervju med Aly Keita om hjärnskakningen
10 Maj 2021 - 17:42 Patrick Kpozo nära att bli utlandsproffs redan som 19- åring
10 Maj 2021 - 10:40 Bolltrollaren Nebiyou Perry trissvinnare mot Mjällby
9 Maj 2021 - 22:08 Jag gav upp den här matchen när jag såg laguppställningen
9 Maj 2021 - 19:38 Matchreferat Bättre andra halvlek räckte inte för poäng
9 Maj 2021 - 19:06 Vad hade målvakten Mohlin att säga om matchen? - intervju
9 Maj 2021 - 18:27 ÖFK var statistiskt bäst på nästan allt utom att vinna match
 
 
 
Damer
av: Forum Damer | 11 Maj 2021 - 09:26
Det kommer nog ÖFK:s tjejer at
Herrar
av: Sigmund F. | 9 Maj 2021 - 17:24
Det har blivit för lugnt och s