meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
Östersunds FK Degerfors IF
0 1

Läs mer... Läs mer...
 
Västerås SK Östersunds FK

2022-02-05 13:00
Iver Arena
 

 STUDERA BODÖ, SUNDSVALL OCH VÄRNAMO
av Tord Andersson
Publicerad 4 Jan 2022 - 13:15 Uppdaterad 4 Jan 2022 - 16:30

Bild: Tord Andersson. Foto: Privat

Tre klubbar borde just nu vara givna förebilder i konsten att få ut maximalt ur små resurser: Bodö/Glimt, GIF Sundsvall och IFK Värnamo.

En ort med 50 000 invånare tio mil norr om polcirkeln ska rimligtvis inte kunna ha Nordens bästa fotbollslag, men i fjol hade Bodö det. Bodö/Glimt vann norska ligan efter 26 vinster, en förlust och +71 i målskillnad. I Europaligorna körde de över Jose Maurinos Roma med 6-1 hemma, spelade 2-2 i Rom och var nära att tvinga Milan till förlängning på San Siro, men förlorade till sist med 2-3.

Sajten Fotboll Sthlm har gjort ett intressant reportage om klubben: Reportage: Bodö/Glimt och den osannolika säsongen 2020 - Fotboll Sthlm

Så här säger tränaren Kjetil Knutsen:

Träningskulturen är nummer ett. Vi har en oerhörd intensitet. Att spelarna ska klara vår intensiva spelstil är en nyckel. Det tänker vi alltid på när vi flyttar upp spelare från ungdomsverksamheten eller värvar utifrån. Men det gäller också att träna med förnuft och vi är noga med att mäta belastningen, antal höghastighetslöpningar och liknande.

Vi har haft skickliga fystränare och vi har byggt en trupp som klarar av vår spelstil, unga spelare som är robusta både fysiskt och mentalt. I år har spelschemat varit tätt men vi har nästan inte haft några skador. Vi har klarat att spela söndag/torsdag/söndag/torsdag länge.

När vi mötte Milan tror jag de blev chockade över hur mycket vi orkade och hur offensiva vi var under den sista halvtimmen.

Alfons Sampsted, Bodös ytterback som inte platsade i IFK Norrköping, berättar att han blev chockad över hur hårt de tränar när han kom till Bodö.
Vi tränar mycket hårdare än man gör i Sverige. ...Det är stor skillnad på IFK Norrköping och Bodö/Glimt. I Norrköping var det mer fokus på att laget skulle hämta hem sina resultat. Här är individuell utveckling i fokus

Värvningsstrategin och lönepolitiken liknar ÖFK:s. Sportchefen Aasmund Björkan:

Den enkla sanningen är att vi tar spelare som toppklubbarna inte vill ha. Samtidigt säljer vi mer spelare till Europa än alla andra i Norge. I fjol tror jag att vi låg på 15 miljoner i spelarlöner. Då var vi bland dem som betalade minst i serien”.

GIF Sundsvall lyckades med små resurser och en hemmabetonad trupp ta sig tillbaka till allsvenskan. Lukas Sahlin på Sundsvalls Tidning pekar på en av många troliga förklaringar ("Det mäktiga är att det här inte borde varit möjligt" – Sundsvalls Tidning) , att tränarna släppte prestigen och ändrade spelstil:

För måhända att den fotboll som bygger på bollinnehav är mer utvecklande, vackrare och mer applåderad. Men för att uttrycka mig i klarspråk: Det sket tränarna blanka fan i...

Spelet blev mer cyniskt. GIF Sundsvall är inte längre laget som slår 40 passningar och rundar målvakten. GIF Sundsvall är laget som slår fyra passningar och strutar nätet med kraft”.

Allsvenska nykomlingarna IFK Värnamos tränare Jonas Thern har tvärtom alltid hyllat en passningsinriktad fotboll. Thern beskyllde en gång i tiden Lars Lagerbäcks landslag för att spela ”brottarfotboll”.

Men intressant nog säger han så här om det faktum att nästan alla idag försöker spela som han ville då:

Nu har det nästan gått för långt åt andra hållet. Vad vinner man på att riska för mycket i eget straffområde bara för man ska spela upp bollen? (Valde bort landslaget för hönsen och succén i Värnamo - DN.SE )

Gemensamt för Bodö/Glimt och Värnamo verkar vara den stenhårda träningen. Sundsvall tycks ha hittat en perfekt mix av hemvändare och unga spelare från närområdet. Och alla tre strävar efter att jobba långsiktigt, trots omsättningen av spelare.

ÖFK måste gå sin egen väg, men att studera klubbar som lyckats med små medel kan inte vara fel. Jag hoppas att det redan görs.

 
 
22 Kommentarer:
Gäst: Va de så skrev | 6 Jan 2022 - 18:24
Nu ramlade den ner förlåt. Det ska tydligen vara kultur, kuktur måste vara något annat. Kanske symboliserar ÖFKs resa efter 17 april 2018.
1
Gäst: @ va det så skrev | 6 Jan 2022 - 17:26
Nä, du blandar ihop det.
Det var Luleå hockey som sysslade med såna turer
3
Gäst: @Danne K skrev | 6 Jan 2022 - 15:44
Varför så skralt resultat av en så dyr satsning? Är akademier alltid dyra i drift? Krävs det 5-10-års perspektiv innan de ger resultat, eller fanns det inte tillräckligt mycket kunnande hos de ansvariga?
0
Gäst: Ett tufft beslut borde tas skrev | 6 Jan 2022 - 15:40
När man efter så lång tid inte lyckas samla länets bästa från gymnasieålder och uppåt. Att läsa om jämtar i Sundsvall eller 3-4 jämndåliga lag i någon mellanmjölkserie för pojkar i mellannorrland är ett mått på det långsiktiga seendet i jämtlandsfotbollen. Ansvaret ligger långt ifrån endast hos ÖFK. Det har givits möjligheter att samlas runt en satsning i ett elitlag. Att se över kostnaderna på en akademi som övriga mellanmjölksklubbar inte vill ha är ett måste.
2
Gäst: Danne K skrev | 6 Jan 2022 - 13:42
Siffran de senaste 5-6 åren är över 20 miljoner i kostnader på akademin. Utfallet är noll spelare till A-laget. För några år sedan flyttade man upp några 15 åringar efter att fått kritik mot hur dålig kvalité akademin hade. Men det var inte för att dom hade för att göra utan bara för att få tyst på den växande kritiken.
5
Gäst: Frågan bör vara skrev | 5 Jan 2022 - 23:16
Utfall akademin alltså antal elitspelare per instoppad miljon. Det är väl ändå en elitklubb det gäller. Utfört föräldraarbete är ju ett plus, annars vet jag noll akademifostrad elitspelare.
2
Gäst: @Om någon skrev | 5 Jan 2022 - 22:13
Ett elitlag med idel jämtar är det nog ingen som tror på, men det kan knappast vara fel med en ungdomsakademi som får fram en och annan talang i a-lagsklass.
1
Gäst: Kultursnack skrev | 5 Jan 2022 - 21:21
Det f d ärrade NHL-proffset Ulf Dahle’n säger (till ÖP):
Jag saknar en träningskultur i länet.
Mitt i prick Uffe!

2
Gäst: Om någon skrev | 5 Jan 2022 - 20:13
Fått för sig att återväxten i Jämtland på något sätt ska trygga ett elitlag i fotboll är man rejält ute och cyklar, oavsett träningsvarianter.
2
Gäst: SvFF skrev | 5 Jan 2022 - 20:03
Men ändå är sanningen att de flesta som spelar i landslaget har fotbollen som sin prioriterade sport tidigt.
4
Gäst: Barca skrev | 5 Jan 2022 - 18:56
Finns mängder av forskning som visar på att specialisering innan 16 års ålder inte är någon fördel inom idrott. Utan fram tills dess så är det bästa att hålla på med så många idrotter och röra sig på så många sätt som möjligt och bygga upp sitt "fysiska ordförråd" (physical litteracy).

Kolla gärna www.rf.se och https://www.sisuidrottsutbildarna.se/ om detta för att få det bekräftat för den som verkligen vill veta.

Men självklart ska det även finnas möjlighet till bästa möjliga träning för den som vill i alla åldrar (även fast man inte specialiserar sig).
0
Gäst: Jimmy K skrev | 5 Jan 2022 - 18:00
Vet inte om man kan kalla det utrett, men 2020 var det endast 6% av spelarna i allsvenskan som INTE hade varit i en av SEF certifierad akademi i ungdomsåren. Det tycker jag säger en del. Källa (sid 28): unicoach.se/wp-content/uploads/2021/04/unicoach2020-v5.pdf

Hur själva selekteringen ska gå till för att inte tappa möjliga talanger samtidigt vet jag inte, en svår nöt att knäcka :) Kommer själv ihåg hur tråkigt det var att inte komma med i JH-laget. Men det borde vara viktigt att erbjuda något slags alternativ där spelarna fortfarande känner att de har en möjlighet i framtiden att komma med om de fortsätter träna på.
3
Gäst: @Jimmy K skrev | 5 Jan 2022 - 16:18
Intressant artikel. Giffarna har alltså redan ett samarbete med Bodö/Glimt. Om det vore möjligt med selektering här? Svårt att tro det. Är det förenligt med den värdegrund de flesta klubbar har? Och är det egentligen utrett om selektering ger utdelning på elitnivå? Finns det inte en riktning som menar att man riskerar att tappa talanger om man jobbar så?
0
Gäst: @SvFF skrev | 5 Jan 2022 - 16:06
Utveckla gärna ditt resonemang om vad som behövs. Du verkar insatt.
0
Gäst: SvFF skrev | 5 Jan 2022 - 14:29
Steg ett är att anlita personer som varit på den nivån man vill nå, personer som faktiskt vet vad som krävs.
Steg två är att dessa måste tillåtas göra något man inte gjort förut. Talangutvecklingen i länet är väldigt svag och mycket beror på att de unga spelarna och deras föräldrar inte får rätt vägledning.
4
Gäst: Jimmy K skrev | 5 Jan 2022 - 10:05
Bodö/Glimt verkar starta tidigt med selektering, skulle det vara möjligt här?
Citat:
"de väljer snarare att fokusera på möjligheterna och att göra det så bra som möjligt med det man har, bland annat genom att tidigt sortera ut vilka spelare man bör prioritera och satsa lite extra på"
Källa: https://unicoach.se/2021/09/norsk-framgangsexempel-inspirerade-svenska-klubbar/
0
Gäst: Barca skrev | 5 Jan 2022 - 06:19
Finns det något som är rimligt?!?!? Ja det beror på miljö och förutsättningar.

Var man ligger på Jorden behöver inte vara det. Det blir vad man gör det till. Inte tro att det ska bli saker utan ta saken i egna händer (ta ansvar för sin situation och sina drömmar och mål) och skapa den miljö och de förutsättningar som krävs för att man ska kunna nå det man vill.

Precis som Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos m.fl. Eller som när man byggde upp en stad mitt i en öken (Las Vegas) som för cirka 90 år sedan var lika stort som Sveg och nu är som Stockholm (finns än värre exempel i andra delar av världen).

Allt är lika mycket möjligt på hela Jorden bara man skapar förutsättningarna och rätt miljö där man vill att det ska ske. Så även här i Östersund eller i Bodö.

En förändring rent generellt av inställning behövs i Jämtland hos många. Visst ska man inte leva i en drömvärld. Men att ha drömmar och höga ambitioner är inte samma sak som att drömma och leva i en drömvärld om man svarar upp med att göra det som krävs för att nå dem.

Att börja tänka: "Vad behövs för att nå dit vi vill?" istället för "Har vi det som behövs för att nå dit vi vill?"

Även att begränsa sig och tänka regionalt när vi nu lever i en globaliserad värld med tekniska lösningar mm så att ingen längre är regionalt om vi inte vill.

Om ÖFK ska nå den nivå som årsmötet senast 2020 beslutade om i den då reviderade upplagan med mål, vision, värdegrund mm (tillägg var om kulturarbete) så krävs just att man verkar och tänker globalt.

Men framförallt som en del har påtalat så gäller att förutom få ut max av de pengar och andra resurser man har. Det gäller ju alla organisationer oavsett hur mycket tillgångar man har

Men förutom att tänka så begränsat så gäller att tänka och ständigt arbeta på sätt att få in pengar och att verkligen öka "cash flow" in i klubben och det på ett sätt så att det verklligen sker. Om det inte sker som man önskar så måste man vara ärliga och titta sig i spegeln och hitta nya vägar (vidareutveckla existerande och hitta än fler inkomstströmmar så det blir många bäckar små...).

Tänk större, gör större men missa inte heller alla småsaker som kan bli avgörande i slutändan. Även små inkomstkällor kan i slutändan om de är många bli stora belopp.

Att även verkligen arbeta systematiskt efter system och rutiner när man gör detta för att hela tiden kunna finslipa och utveckla dem (så att det inte försvinner erfarenheter, kunskaper mm när en person försvinner då allt dokumenteras och förs in i rutiner och system).

Vilja och nog kompetens för att kunna genomföra detta och skapa miljön som gör saker möjliga.

Räcker inte med enbart vilja. Men ej heller med endast kompetens. De båda behövs och om man har nog vilja märks i hur mycket man kämpar och attityd.

Inte frågan om utan bara när ska vara inställningen. När vi har fått till rätt miljö och rutiner/system så kommer allt att falla på plats.

Men håller helt med om det som de säger i Bodö Glimt (Kjetil Knudsen till 100%. Träna hårt men även vila hårt och rätt mängd av de båda så att man utvecklas. Vissa saker som spelförståelse mm kan man ju öva mer än till exempel styrka utan att bli övertränad mm.

Mäta allt. Göra kontinuerliga tester av allt och alla hela året.

"Det ska inte vara möjligt" är ju inte ett logiskt uttryck i de allra flesta fall då man med logik vet att allt är möjligt bara rätt miljö skapas. Allt som nu finns var en gång i tiden omöjligt (så även liv på Jorden) men med ändrad miljö till den som krävs så är allt möjligt.

Mycket bra reportage om Bodö Glimt!!!!! Rekommenderas starkt att läsa om ni inte har gjort det. Det mesta låter som ÖFK när det gick som bäst. Enda som jag inte vet om det var samma är hur hårt man tränade. Men jag tror på att träna stenhårt när man tränar och träna så mycket det bara går men inte så mycket att man inte utvecklas eller blir skadad (vilket man förbygger genom att mäta och utvärdera precis allt).

Våga tro på din egen förmåga!!! Samt göra det som krävs!!! (gäller alla i och omkring klubben)
1
Gäst: Va det så skrev | 4 Jan 2022 - 21:37
Alla spelarna va tvungna att delta på någon kuktur. Tufft men nyttigt.
2
Gäst: Kukturshower skrev | 4 Jan 2022 - 21:32
Är det som glassbilen med ett annat tema? Gissar att det var populärt.
0
Gäst: Ja för fan skrev | 4 Jan 2022 - 21:03
Titta inte på föreningen som hade 10 000 på skidstadion eller för den delen sålde ut kukturshower såväl som fotbollsmatcher… eller just ja, det var ju ÖFK innan toppen av företagsvärlden trängde in sig i styrelsen.

Titta på GIF Sundsvall, det måste ju vara en enorm förebild!
0
Gäst: Övertygad skrev | 4 Jan 2022 - 17:39
Om att ledarstaben är fullt kompetent att utifrån Östersunds förutsättningar
göra det bästa av situationen. Snegla på vad andra klubbar gör bra och unikt
är väl bra, att försöka kopiera något kan bara bli jättefel. Jag litar fullt ut på den ledarkompetens som är just nu i klubben.
7
Gäst: Curva Middle skrev | 4 Jan 2022 - 15:07
Där finns ett bra facit att kopiera
2
 
Sök på fotbollz.se
   
  Har ÖFK fått en ny stor och stark mittback a la Isherwood? - ja, mycket tyder på det  
  av Haldo Jonsson | Idag - 17:53  
 

ÖFK:s träning startade idag

Kevin Jablinski. Foto: Per-Ola Hedlund

 
  Läs mer...  
 


 
  Charlie Colkett till ny klubb  
  av Martin Nylander - Haldo Jonsson | Idag - 10:44  
 


Colkett visar upp sin nya tröja

 
  Läs mer...  
 


 
  'Har jobbat till halv tre på nätterna'  
  av Haldo Jonsson | Igår - 23:00  
 


- Det säger ÖFK:s nye manager Magnus Powell. Foto: David Lidström Hultén

 
  Läs mer...  
 


 
  Inget spel i ÖFK för Patrick Kpozo denna säsong  
  av Haldo Jonsson | Igår - 14:42  
 


Det är nu officiellt klart att Kpozo går till den Moldaviska klubben FC Sheriff

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
16 Jan 2022 - 16:45 ÖFK - gå inte över ån efter vatten - ni har ju Linton Ulloa
16 Jan 2022 - 11:30 Lars Larssons Tankar
15 Jan 2022 - 10:00 ÖFK startar Superettan hemma
14 Jan 2022 - 17:23 ÖFK presenterar sitt andra nyförvärv - mittbacken Kevin Jabl
14 Jan 2022 - 15:52 ÖFK har gjort sin första värvning.- backen CESAR WEILID
11 Jan 2022 - 20:02 Träningsupptakt för ÖFK är framflyttad till 17 januari
10 Jan 2022 - 22:26 Toppmatch av Aly Keita i Afrikanska mästerskapen
10 Jan 2022 - 15:57 Nye tränaren Magnus Powell har 16 eller 17 spelare klara för
9 Jan 2022 - 15:58 Redan nu går det att spela på superettan 2022
9 Jan 2022 - 14:38 Varumärket ÖFK och dess betydelse
8 Jan 2022 - 20:28 Magnus Powell är en fantastisk tränare
8 Jan 2022 - 11:29 ÖFK::s spelare högt värderade i Superettan
8 Jan 2022 - 10:49 Korta Nyheter
7 Jan 2022 - 18:55 ÖFK - Skynda långsamt gällande nyförvärv!
7 Jan 2022 - 15:08 Korta Nyheter
6 Jan 2022 - 14:32 Flera konstgräsplaner än gräs i årets Superetta
5 Jan 2022 - 16:51 En känsla av nystart - Det finns mycket att fundera över.
4 Jan 2022 - 16:44 Tredje träningsmatchen inbokad
4 Jan 2022 - 13:07 Magnus Powell ny tränare i ÖFK - Amir Azrafshan återkommer
3 Jan 2022 - 19:04 Rewan Amin åter till Dalkurd i Superettan --jag har utveckla
 
 
 
Herrar
av: News | 14 Jan 2022 - 14:40
Roligt med alla medlemsmail nu. Det