meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 ÖFK Nyheter
 
Välkommen till ÖFK Nyheter. Detta är en webbplats speciellt för alla som gillar ÖFK men även för andra intresserade. Avsikten med sidan är att den skall ha ett lättillgängligt och aktivt debattforum samt att Du bl a skall kunna läsa matchreferat, spelarinformation och intervjuer.
 
Senaste Matchen   Nästa Match
IK Brage Östersunds FK
2 1

Läs mer... Läs mer...
 
Östersunds FK Västerås SK

2023-06-04 17:00
Jämtkraft Arena
 

 EFTERLYSNING - EN TYDLIGARE OCH VÄL INÖVAD SPELIDÉ
av Martin Nylander
Publicerad 20 Maj 2022 - 13:09 

Igår satt jag på Grimsta IP för att se matchen BP vs ÖFK. Historiskt har ÖFK haft lätt för BP om man bortser från förlusten i fjol. Förväntningarna var stora att det skulle bli en poäng. Första halvlek är väl ok från ÖFK sida, men i andra halvlek hänger man inte med när BP skruvade upp bolltempot. Jag kände mig minst sagt frustrerad när jag körde hem igår efter matchen, så frustrerad att jag kände ett behov av att skruva denna artikel.

Självklart lider jag med ÖFK spelarna som inte har det lätt just nu, snart krävs en dubblering av inspelad poäng för att nå upp ovan kvalstrecket. Samtidigt gläds jag över att se alla dessa talanger som kommer fram i BP, vilket fint spel dom presterar. Man har också en tydlig spelidé. Spelare känner varandra, det börjar ÖFK spelarna nu också att göra, och man ser hela tiden spelare som tar löpningar utan boll för dom vet att och vart bollen kommer, dessa mönster denna spelidé är så väl inövad. Löpningarna hos den spelare som ska få bollen börjar innan medspelaren slagit passningen, på så sätt skapas ytor och hot, inte minst mot ett lag som ofta är “bolltittande”.

ÖFK är i mångt elva individuella spelare, detta måste brytas och man måste jobba stenhårt för varandra. Medan BP spelarna löpte mycket utan boll löpte ÖFK spelarna mycket med boll, detta är en stor skillnad mellan lagen. Ska ÖFK lyckas med dagens spelsätt krävs skickliga spelare med snabbhet och som kan göra sin motståndare, det finns ett par spelare som klarar detta men tyvärr alldeles för få. Men de som finns måste nyttjas rätt på planen, jag ser inte det. Amatkarijo och Adjumani ska fås att ta löpningar längs kanterna mot felvända motståndare medan spelare som Grach och Kadiri ska befinna sig i eller runt motståndarnas straffområde för att möta kantspelarnas inspel.

Fotboll kan vara svårt men jag är övertygad om att ÖFK spelare är så duktiga att dom skulle förstå och kunna anamma ett mer rakt spel och där ÖFK spelarnas styrkor mer kommer till sig rätt. Vad jag menar tänkte jag visa i några enkla bilder.

ÖFK måste nöta mönster enligt en inövad och i ryggmärgen sittande spelidé. Först och främst måste spelarna ta löpningar och göra sig spelbara. Sedan får det som regel vara slut med långa bolltrasporter vid fötterna, en högst två bollbehandlingar sedan ska bollen finns hos en medspelare. Högt bolltempo och rörlighet i laget, det krävs för att lyckas i dagens fotboll.

Jag utgår från en 4-4-2 formation som när ÖFK vinner äger boll centralt tenderar bli mer 4-2-4. Svarta streck är bollens rörelse röda spelarnas rörelse. Centralt mittfält (spelare 5) spelar upp bollen (svart 1) på anfallare (spelare 2 eller 3), i den stund anfallare (2,3) spelar tillbaka bollen startar yttrarna (1,4) sina löpningar på djupet. Den centrala mittfältaren slår en distinkt passning på djupet att löpa på för någon av yttrarna. I den stund anfallaren spelat tillbaka bollen (svart 2) vänder man upp mot motståndarmålet. Denna rörelse kommer att tvinga motståndarna att också vända mot eget mål samt försvara felvänt (svårt). Detta vill jag se mer av och ÖFK skulle med dagens spelare reellt kunna hot, det är jag säker på. Men alla spelare måste förstå och spelare utan boll måste veta vad som kommer hända i nästa passning.

Spelide1

Spelide2

Att spela sig ur kniviga situationer samtidigt som man kan hota är viktigt. Här krävs att ÖFK spelarna hjälper varandra i större utsträckning, att hjälpa gör man genom att göra sig spelbar samtidigt som man kanske tar en löpning på djupet. Återigen ett mönster som måste sitta i ryggmärgen hos alla spelare.

Spelide3

Hoppas nu verkligen att ÖFK kan börja bli ett (1) lag som jobbar effektivt för varandra, som tar löpningar och som spelar med ett högst två tillslag på bollen. ÖFK behöver poäng och då krävs oftast mål, för det krävs ett effektivare anfallsspel.

Lycka till från en frustrerad supporter!

Martin Nylander

 
 
11 Kommentarer:
Gäst: Välkommen tillbaka skrev | 22 Maj 2022 - 08:35
Välkommen tillbaka Barca
3
Gäst: ÖFK ÖFK ÖFK skrev | 22 Maj 2022 - 06:00
Håller med en hel del. Men tror mer på principer och koncept än att ha exakta order på allt.

Visst kan de vara bra att ha 1-3 innötta anfallsvarianter från varje vinkel (att ta sig till olika atackvinklar) så att motståndarna även om de skulle veta om de olika alternativen aldrig kan veta vilken av dem som det slutar med då man varierar dem.

Sedan bör ju spelare träna sin spelförståelse och förmåga att kunna läsa spelet. Det går att träna på en massa olika sätt och är inget medfött (vissa har haft turen att ha bättre genetik och miljö runt sig och fått mer med sig men med det kommer man en bit på vägen).

Alla spelarna på denna nivå ska ju kunna grundläggande fotbollsteori, strategi mm. De olika koncept som finns mm och ha en totalförståelse för fotboll. Det bör väl ingå i alla spelares utbildningshistorik om man tagit sig till denna nivå med dagens mer systematiska utbildningssystem inom fotbollen och idrotten.

Man har alltså några färdiga varianter men det är ju endast för att man ska förstå principer om olika strategier att anfalla.

Annars gäller ju att hela tiden ha "splitvision" när man är på plan så att man redan när man får bollen har koll på vad sina medspelare är och vad det enklaste, säkraste och därmed troligen snabbaste alternativet finns att spela vidare till. Inte söka avgörande pass. Utan att låta bollen gå och ha tålamod. Bara man låter bollen gå så kommer "öppningarna"/möjligheterna.

Annars för att få ett roligt och effektivt lag gäller väl alltid?

- Hålla ihop laget (kort lag). När man anfaller är man 11 man som anfaller och när man försvarar så är alla försvarare och hjälper till. Att man har fysik för att orka detta är ett måste.
- Löpning, löpning, löpning och åter löpning är grunden för allt. Att löpa "mer än man behöver" för att skapa ytor, dra på sig motståndare och göra sig spelbar. Särskilt ha nog med maxlöpningar i när det gäller anfalllsspelet. Men alltid direkt jobba hem vid förlorad boll. Det ska inte vara ett om utan alltid hem och hjälpa till och minimera möjligheten för motståndarna att få till något.
- Få tillslag (så bolltempot hålls högt). 1-2 tillslag. Inga mer bolltransporter. Dribblar man innan sista tredjedelen (offensiva där man ska utmana) så ska det tas upp. Gör man det innebär det något av följande. Övriga rör sig inte nog bra utan boll så att det inte finns spelalternativ eller att man inte spelar enkelt (söker för avgörande pass och alternativ istället för att fokusera på bolltempo).
- Lagmoral. En för alla och alla för en. Man vinner som lag och man förlorar som lag. Mindre fokus på (kanske noll) på individen och allt på och för laget. Man gör allt för varandra och inser att man blir inte bättre som individ än vad alla i hela laget presterar. Att man göra varandra bra och bättre.
- Håll allt så enkelt det bara går. Det ju nyckeln i det mesta i livet och de som brukar vara framgångsrika på saker brukar kunna hålla saker enkla. Det är ofta en av nycklarna till att de är i toppen. Medan mindre kunniga krånglar till det. Som man brukar säga. Om du kan ditt ämne nog bra så ska du kunna förklara det så enkelt så alla förstår det. Kan du inte förklara det för vem som helst så kan du det inte bra nog. Samma i idrott. När du kan din sport nog bra så handlar det inte om att addera utan mer om att ta bort.
Ta bort allt onödigt. Jag är mer rädd för det lag som tränat 10.000 gånger på några få saker än det lag som tränat några få gånger på 10.000 saker. För att kunna få tid att kunna lägga nog tid på saker så måste man förenkla och skära bort så mycket det bara går så man frigör än mer tid till "högprocenttekniker" och "högprocenttaktiker". Ex. öva endast på avslut och avslutsvägar som genom statistik som finns från all världens fotbolls visar sig vara mycket effektiva oavsett vad någon tycker, d.v.s. högprocent. Lägg 80% av tiden på dessa 20% av alla saker de ger 80% av resultat och endast 20% på det som ger 20% av resultaten. Så gör man i de flesta idrotter och så hoppas jag även och tror även att de gör i ÖFK.
- Ha rätt attityd hela livet. Både på och utanför plan. Att man aldrig blir fullärd. Ha hungern att ständigt fortsätta att växa. Strävan mot perfektion (som ju inte går att uppnå eftersom man alltid kan bli bättre på allt).
- Göra exakt allt man bara kan för att växa och utvecklas hela tiden och för att prestera max på nästa match och under lång tid (både kort och lång sikt).
- Se till att verkligen föra så att man blir ett lag måste vara ett av prioriteringarna nummer ett med olika former av teambuildingövningar. Men framförallt att man spelar nog mycket tillsammans och har nog "spelintelligens" på samtliga så att man lär sig att bli samspelta nog snabbt. Ska inte behöva ta för lång tid om samtliga har nog god grundutbildning i fotboll där spelintelligens och grundläggande taktik mm ska sitta i ryggmärgen (när man är på denna nivå).
2
Gäst: @ojämte skrev | 21 Maj 2022 - 11:31
Ja det var verkligen en extremt enkel och lättläst taktik. Risken är ju överhängande att motståndarna tycker det också.
1
Gäst: Stort skrev | 21 Maj 2022 - 11:23
Vad sätter man för adjektiv på någon som ideligen förlöjligar andra. Endera är du Poseidon väldigt ung eller otroligt sent utvecklad, försök att skyndsamt lämna sandlådans hink och spadementalitet. Att tillåta andra människors åsikter är vuxet. Hahaha
5
Gäst: Ojämte skrev | 21 Maj 2022 - 11:15
@Poseidon

Tyckte att jag anade ett fragment av konstruktiv kritik först men vid en andra genomläsning så såg jag inte det igen.

Den som har synpunkter på uppställningar (ex. 4-4-2) och pratar om vad som är modernt och inte, den har sannolikt inte någon tränarlicens.

Nylanders taktiska drag är ju inte precis nyskapande. Men det är ju precis det han efterlyser. Enkelhet. Gör något de klarar av. Inte fel enligt mig.
9
Gäst: Poseidon skrev | 21 Maj 2022 - 08:15
Haha allvarligt! Är detta inlägget verkligen på riktigt? Antar att detta inlägg kommer tas bort rätt kvickt iom att man inte stryker allt medhårs... Men sidan skulle behöva någon som faktiskt tar lite ansvar över vad som skrivs. Martin Nyland er, du försöker såklart, men att komma med ett inlägg om laget taktik som på sin höjd div 4 klubbar jobbar efter. Krävs nog både självförtroende och framförallt brist på självinsikt för att våga prestera detta.
1
Gäst: 4-3-3 skrev | 20 Maj 2022 - 22:46
Ser gärna en 4-3-3
Forward ligger rulle alltid vid offside linje. Ingen anfallare som går ner och möter. Hellre ta emot bollar högre upp i banan.

Mills
Hörberg/Weilid Amoran/Ghanoum Mazur Sivertsen/Weilid
Issah Sinyan/Weilid Bellman
Amatkarijo/Perry Kroon/Bellman
Kadiri
Oklart kring anfallare. Vilken tror ni på?
0
Gäst: Herregud skrev | 20 Maj 2022 - 19:44
En återgång till 90-talets 4-4-2 fotboll där en central anfallare möter, spelar tillbaka och yttermittfältare går i djupet.

Finns en liten risk att den taktiken kan vara sönderläst. Skulle säga att det enda motståndarna behöver göra för att helt låsa en sådan taktik är att spela tre man centralt med en defensiv balansspelare som låser den ytan.

Finns ju en anledning till att 4-4-2 har försvunnit mer och mer.
3
Gäst: Acker P skrev | 20 Maj 2022 - 18:50
Bra analys av Nylander
5
Gäst: ÖFK Fan skrev | 20 Maj 2022 - 16:26
Gillar att din modell bygger på att motståndaren har 6 spelare utvisade ;-)
4
Gäst: Kloppen skrev | 20 Maj 2022 - 16:18
Jaha, var det inte svårare än så
1
 
Sök på fotbollz.se
   
  Managern i VSK Kalle Karlsson om dagens match mot Östersunds FK  
  av Haldo Jonsson | Idag - 13:32  
 

Senaste nytt

 
  Läs mer...  
 


 
  Inför matchen: ÖFK - Västerås SK  
  av Kim Sunding | Idag - 08:29  
 

Västerås kommer på besök på söndagen!

 
  Läs mer...  
 


 
  Det ser bra ut för ÖFK inför matchen på söndag  
  av Haldo Jonsson | Igår - 21:12  
 

Myroslav Mazur är tillbaka som mittback 
  Läs mer...  
 


 
  Följ ÖFK - Västerås SK via fotbollz.se  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:04  
 

Fotbollsfolkets egen sajt fotbollz.se ger alla läsare info genom referat, bilder, matchens prestation och överraskning, statistik och krönika från matchen. Du får veta resultatet Hos Andreas tipset och vilka de tre bästa spelare är i Trissen. Du kan skriva och läsa i forumet och om vad andra tycker om matchen.

Fotbollz.se har tre medarbetare på Jämtkraft Arena

Glöm inte Hos Andreas tipset

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
2 Jun 2023 - 22:02 Ska vi vara ängsliga?
1 Jun 2023 - 22:26 Malcom Stolt gjorde intryck och mål mot Brage - blev Trissvi
1 Jun 2023 - 17:54 Så ska ÖFK ta tre poäng mot Västerås SK
1 Jun 2023 - 14:12 Frank Ahrin - Före detta Europa League spelaren till IFK Öst
31 Maj 2023 - 22:38 Matchreferat Tung förlust för ÖFK
31 Maj 2023 - 21:31 Grymt, men inte oväntat
31 Maj 2023 - 21:30 Matchens prestation
31 Maj 2023 - 21:24 Matchens överraskning
31 Maj 2023 - 18:19 Startelvan
31 Maj 2023 - 15:45 Timmarna före match
31 Maj 2023 - 13:52 Inför matchen: IK Brage - ÖFK
31 Maj 2023 - 13:51 Följ IK Brage - ÖFK genom fotbollz.se
31 Maj 2023 - 13:50 Mittfältaren Gustav Berggren om matchen mot ÖFK
31 Maj 2023 - 13:41 Besvikelse på Brage i Borlänge
30 Maj 2023 - 22:14 Erick Brendon ligger tvåa i Superettans assliga
30 Maj 2023 - 13:26 ÖFK är ett bra bortalag.
29 Maj 2023 - 20:46 ÖFK Akademi
29 Maj 2023 - 15:35 Debut för ÖFK, blev Trissvinnare - Jakob Hedenquist
29 Maj 2023 - 12:36 Bildkavalkad från ÖFK -Utsikten
29 Maj 2023 - 10:40 Bortsett från förlusten så borde ÖFK vara nöjda med vad de l
 
 
 
Herrar
av: *Rolighetsministern | 28 Maj 2023 - 21:34
Nu måste vi skynda på med kultursat