meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

ÖFK:S UTMANINGAR UNDER SOMMAREN/HÖSTEN 2022
av Lars Larsson
Publicerad 1 Jun 2022 - 08:51 Uppdaterad 1 Jun 2022 - 09:34

Nu är en tredjedel av Superettan färdigspelad. Det återstår 20 matcher att spela, dvs 60 poäng att spela om. ÖFK är näst sist, på nedflyttningsplats, och med seriens sämsta målskillnad. Det är alltså 60 poäng att spela om, så visst finns det goda chanser, rent matematiskt. Frågan är om det också gäller sportsligt.

Det är bara att i nuläget konstatera följande avseende ÖFK:

  1. Seriens sämsta målskillnad
  2. Näst sist i Superettan
  3. Sex poäng på 10 matcher.
  4. Endast en match där mer än ett mål gjorts.
  5. Fyra insläppta mål i båda de två senaste matcherna.
  6. Ingen eller inga tydliga målskyttar.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Ingenting fungerar för närvarande som det borde. För många och för enkla insläppta mål samt svagt målskytte. Studerar man dessutom spelet så är det inte ett lag utan tre, av varandra oberoende, sektioner, som agerar på plan. Jag måste också erkänna att jag inte kan utläsa någon tydlig spelide’. Ett lag ska anfalla och ett lag skall försvara sig med samtliga spelare. Inte bara enskilda spelare eller lagdelar utan alla och envar skall alltså bidra till både anfall och försvar, och det på ett strukturerat sätt.

Idag verkar det som många inte kan eller vill följa med i omställningarna. Det blir ett långt lag med få spelare i anfallspositioner. Ofta slutar det med tillbakaspel och ett bollande i backlinjen, så att samtliga motspelare hinner inta sina försvarspositioner. Kanske beror det på avsaknad av några ytterligare mittenmittfältare, som tidigt skulle kunna möta upp backarna, vända upp och fördela bollarna framåt. Jag vill nog påstå att detta är lagets svagaste länk. Spelet och tänket runt Navet fungerar inte. Issah kan nog bli bra, men det behövs nog några till.

Det gäller nu att komma in på vinnarspåret igen. En detalj är definitivt kulturprojektet. När jag först hörde syftet med det från Lars Landin för sex/sju år sedan måste jag säga, att jag var tveksam till nyttan, men förstod ändå logiken i att spelarna skulle finna mod, genom att hantera sig själva i obekväma situationer. Ju mer jag funderade på det, ju mer insåg jag klokheten i det hela. Då var det en del av den holistiska spelide’n som Potter bedrev med sin strikta possession fotboll. Kulturprojektet liksom hackade i fotbollsspelet, och blev en viktig del av det spel som bedrevs på plan. Jag är idag lite frågande till om så är fallet nu, eller om kulturprojektet bara bedrivs som ett resultat baserat på krav från omvärlden. Om så är fallet förlorar det sitt sportsliga värde och blir mer som en fritidsgårdsverksamhet.

Sammanfattningsvis är det mycket att se över och åtgärda. Här följer några synpunkter.

  1. Det viktigaste är att bestämma vilken typ av fotboll som skall spelas och välja spelare därefter. Ekonomin begränsar givetvis och ÖFK har det lag det har. Oaktat detta måste förstärkning av tekniska och spelintelligenta mittenmittfältare anskaffas.
  2. Varför inte göra lite ”dramatiska” förändringar. T ex prova spelare på andra grundpositioner än normalt. Hur fungerar till exempel Amoran i forwardsposition? Han har både teknik, styrka, snabbhet och storlek. Backar finns det ju däremot.
  3. Se till att hålla ihop laget både i anfall och försvar. Här behövs mod och smartness. Utnyttja de situationer som uppstår när mittbackarna driver upp bollen. Då blir det nästan alltid en spelare för mycket att ta hand om för motståndarlaget. Mittenmittfältarna är också en nyckel till att hålla ihop laget.
  4. Spela bollen till spelare som visar att de vill ha bollen. Med det menas de spelare som springer i luckor och på ytor utan boll. Idag sker dessa löpningar, men den löpande spelaren får alltför sällan bollen.
  5. Håll passningsavstånd. Inga en till tvåmeterspassningar som nu ofta sker.
  6. Vet vad du skall göra när du får bollen, så du kan agera omedelbart i samband med bollmottagningen. Detta ökar tempot i matchen. Inte utreda alternativ och fatta beslut efter bollmottagning.

Spännande med Kjell Andersson som tillförordnad VD. En genuin entreprenör är något ÖFK nu behöver, och han är en person som har ett nätverk av klass. Att driva en idrottsklubb och ett elitlag är dock lite annorlunda än ett företag. Stort massmedialt intresse, medlemmar, sponsorer och en intresserad allmänhet, som har synpunkter och inflytande. Jag har dock stor tilltro till Kjell Anderssons förmåga att hantera situationen. Han har ett gediget fotbollsintresse och hans entreprenöriella bakgrund lovar gott.

Sammanfattningsvis så finns det stora utmaningar, men visst finns det möjligheter. Det behövs dock en del förändringar för att möjligheterna skall bli reell verklighet.

 
 
1 Kommentar:
Gäst: ÖFK ÖFK ÖFK skrev | 2 Jun 2022 - 00:45
Håller med om att laget måste hålla ihop (hållas kort). Men man kan ändå slå korta pass också bara för att bollen ständigt ska gå så att motståndarna måste omgruppera sig hela tiden. Viktiga är att passen är nog statistiskt säkra och sker på 1-2 touch för att det ska bli högt bolltempo. Inte driva bollen på egen planhalva (utom i nödfall, men det ska man inte hamna i om alla rör sig nog mycket och ger alternativ). Ha tålamod och låt bollen gå tills man sågat sig fram till ett statistiskt nog bra läge offensivt (finns ju statistik på allt och så även vilka ytor som ger störst chanser till avslut mm).

Tror nog ingen ledare på den här nivån som gått igenom hela SVFFs fotbollsutbildning och blivit godkänd och licensierad ledare inte förstår vikten av att ha tydlig spelidé mm (samtliga ledare på den här nivån har nog det). SVFFs, UEFA mm säkrar ju standarden på ledare genom sina utbildningstrappor där man även ska klara tester och bli godkänd (ha nog förståelse för vad som gäller). Men visst håller nog de flesta (även laget själva) med om att det hackar i maskineriet och att de kan så mycket bättre. Bland annat bli ett lag (som agerar som en enhet i alla situationer och som förstår varandra) samt att fler får bättre spelförståelse (inte blir bolltittande mm) samt tar nog med löpningar (speciellt antalet maxlöpningar). När man anfaller gör man det som ett lag med 11 enheter och samma i försvar. Det kräver nog med löpning. Men som du skriver så ska de spelare man rekryterar ha den fysiken (även helst nog bra spelförståelse och teknik).

Sedan har de varit löjligt nära bättre resultat i flera matcher mot lag som nu ligger i toppen. Men visst kan man prestera mycket bättre. Det är det ingen tvekan om. Just nu känns det som ett en person som håller på att försöka lära sig att skateboardtrick eller lyfta maxlyft i bänk. Där man inte får till tekniken riktigt för att kunna prestera. Man är ytterst nära men får inte till det av olika anledningar. Man har fått till det några gånger men inte tillräckligt bra. Nu gäller att man lyckas få till det och sedan blir så skickliga att man inte bara får till det ibland utan match efter match. Kan även liknas med att hitta låset när man ska låsa upp en dörr i mörker. Man fumlar runt och är nära men om man har övat på det nog bra så kan man göra det och göra det om och om igen och så även snabbt.

Hoppas alla hjälper till med allt de kan till klubben (i praktiken och inte genom snack). Både små som stora insatser behövs. Såväl lokalt, regional som nationellt och internationellt för att få in resurser av alla slag samt att bidra på andra sätt inom föreningen (allt möjligt som kan behövas i föreningen för dagliga driften och för att göra föreningen än bättre).
3
 
Sök på fotbollz.se
   
  Vänta med att sätta betyg på årets ÖFK  
  av Agne Svärd | Idag - 09:39  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Följ GIF Sundsvall - ÖFK genom fotbollz.se  
  av Haldo Jonsson | Idag - 09:16  
 

Fotbollsfolkets egen sajt fotbollz.se ger alla läsare info genom referat, bilder, matchens prestation och överraskning, statistik och krönika från matchen. Du kan skriva och läsa i forumet och om vad andra tycker om matchen.

Nio medarbetare i fotbollz.se är enagerade att skildra matchen.

Du har väl inte glömt att tippa Hos Andreas-tipset.

 
  Läs mer...  
 


 
  GIF Sundsvall är en förening i förvandling.  
  av Haldo Jonsson | Igår - 10:48  
 

På påskafton smäller det mot nya GIF Sundsvall. Då är det dags för det spännande Norrlandsderbyt

 
  Läs mer...  
 


 
  Fotbollz.se rustar för ännu en säsong  
  av Haldo Jonsson | 27 Mar 2024 - 14:45  
 

Många medarbetare ställer upp för dig.

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
27 Mar 2024 - 10:44 ÖFK höll vad man lovade - en sistaminutenvärvning - men inge
27 Mar 2024 - 10:34 ÖFK:s tidigare spelare Henrik Bellman aktuell för Helsingbor
25 Mar 2024 - 10:34 Bråda dagar för ÖFK
23 Mar 2024 - 14:17 Var är målsinnet?
23 Mar 2024 - 12:55 Matchreferat ÖFK borde ha avgjort i första halvlek
23 Mar 2024 - 11:12 Startelvan i dag
22 Mar 2024 - 15:39 Intressant genrep mot Skövde.- Svår att ta ut en backlinje
22 Mar 2024 - 13:18 Superettans bästa spelare 2024 -unibet
22 Mar 2024 - 10:12 Så här gjorde vi för att ta in pengar till ÖFK - kanske ett
21 Mar 2024 - 16:04 En annorlunda dag
20 Mar 2024 - 19:27 - 'Vi ska värva en ny forward'
20 Mar 2024 - 15:24 Det syns på alla att det börjar närma sig seriestart - rappo
19 Mar 2024 - 20:25 Upptaktsträff Superettan i dag
18 Mar 2024 - 21:23 Mittfältaren Albin Sporrong åter till ÖFK
18 Mar 2024 - 20:41 Tråkigt, tråkigt - Mansour Sinyan långtidsskadad
18 Mar 2024 - 17:52 Träning inför genrepet mot Skövde
18 Mar 2024 - 10:46 Företagsam ledning ger framgång
16 Mar 2024 - 15:48 Matchreferat ÖFK vann klart mot Gefle iF som inte hade mycket att sätta e
16 Mar 2024 - 14:13 Startelvan i dag
15 Mar 2024 - 16:13 Inför ÖFK - Gefle IF