ÖFK:s mest hållbara investering
21 maj 2025 blev ett historiskt datum för Östersunds FK. I den 78:e matchminuten mot Västerås SK klev 18-årige Eseg Yossief in på planen och blev därmed den första spelaren från ÖFK Akademi att få tävlingsminuter i Superettan för klubbens A-lag.
Debuten är inte bara ett personligt genombrott för Eseg, utan även en milstolpe för hela akademiverksamheten – och ett kvitto på ett långsiktigt arbete med lokal spelarutveckling. Första gången en akademispelare gjorde debut i A-laget – det är inte bara en sportslig prestation, utan en signal till hela regionens unga fotbollstalanger: det går att lyckas, även i sin hemstad.
För exakt 15 år sedan skrev Dennis Widegren på sitt A-lagskontrakt med ÖFK. Han blev en förebild för många unga i Östersund och har även fungerat som en inspirerande figur för ÖFK Akademi, där ambitionen alltid varit att skapa liknande möjligheter för nya generationer.
ÖFK Akademi har funnits i många år, men 2020/2021 genomgick verksamheten en nystart. Under ledning av Stefan Lundin skapades nya strukturer och riktlinjer för att bygga en långsiktig och kvalitativ spelarutveckling. Akademin är en del av Unicoach-nätverket, under Svenska Fotbollsförbundet, och samarbetar med både NIU Fotboll och skolor inom ramen för Skolverkets riktlinjer. Verksamheten riktar sig till ungdomar i åldrarna 15 till 19 år och lockar talanger från hela Jämtland Härjedalen – men även utanför regionen.
Esegs debut bär ett starkt symbolvärde. Det visar att det är fullt möjligt att gå hela vägen från lokal ungdomsfotboll till elitnivå – utan att lämna sin hemstad. I en tid där många unga söker möjligheter på andra orter, är det här ett tydligt bevis på att Östersund kan fostra egna talanger. Det är – i ordets rätta bemärkelse – klubbens mest hållbara investering. Och Akademin lyckades att få till det på 4 år.
Men vägen dit kräver samarbete. För att ge ungdomarna bästa möjliga förutsättningar krävs rätt resurser till tränare och ledare, samarbete med JHFF, samt stöd från regionens föreningar. Det handlar om att skapa en stark miljö där utbildning, konkurrens och glädje går hand i hand.
Bakom framgången ligger också modiga beslut. Kiarash Livani och Fredrik Aasmund Eliassen har varit avgörande i att öppna dörren för akademispelare att få känna på A-lagsmiljön. På bänken mot Västerås satt även Leo Ramberg (P16), och i tidigare matcher har Arvid Holmén (P19) och Christopher Lundhall – som nu är tredjemålvakt i A-laget – också varit med.
Under försäsongen har ytterligare spelare från akademin fått chansen att visa upp sig: Jafar Hussani, Josef Hermansson, Leo Eiremo, Viktor Johnsson, Max Lidenmark, Hugo Larsson, Mo Abdullahi och Elliot Caarls – samtliga representerar ÖFK Akademi med stolthet. Många av dessa spelare har även deltagit på distrikts- och landslagsläger . ÖFK Akademi har fått beröm från både JHFF och nationella ledare för sin nivå och inställning.
Det är dock viktigt att komma ihåg att alla resor ser olika ut. Det handlar om att ge varje spelare rätt väg framåt, i en miljö där tränare och ledare är engagerade, och där man får växa – både som spelare och människa. När glädje och utveckling går hand i hand, och när unga får tro på sina drömmar, då skapas verklig förändring.
Och det är precis där, i den långsiktiga satsningen på den egna ungdomsfotbollen, som ÖFK:s framtid formas.
Johan Lidenmark
Foto: David Hulthén Östersund FK Akademin


.jpg)
.jpg)
|