Temperatur 1,8 grader, Vind 2.0 m/sek, sydvästlig, sol

Lekfullt ÖFK övertygade mot Nyköping

Bildresultat för nyköping bisVS

Bilden: Tvåmålsskyttarna Johan Bertilsson och Hosam Aiesh. Foto: David Lidström Hultén

Nyköpings BIS- ÖFK 1-5 (0-2) i Svenska Cupen. Mål av Ken Sema, Johan Bertilsson 2, Hosam Aiesh 2,

Publik: 355

Arena: Rosvalla IP. En träningsplan med konstgräs.

Startelva ÖFK:

Byten:

70:e A. Gero in – H. Aiesh ut

76:e L. Fritzon in – F. Bachrou ut

82a C. Edwards in – K. Sema ut

Nyköping som ställde upp i sitt ordinarie röd/blåa ställ och ÖFK i sitt unika och väldigt snyggt guldfärgade bortaställ.

Nyköping kom från en riktigt bra insats när man förra helgen förlorade med 3-2 mot Hammarby. En match som man till stora delar var bättre än ”Bajen”. Det som då avgjorde var deras brist på tempo i avgörande lägen. En brist på tempo som även det skulle vara avgörande i dagens match.

Att Östersund drog ifrån till en tidig tvåmålsledning redan efter 27 minuter och sedan att man drog på sig en utvisning i minut 36 gjorde att luften gick ur "Bissarna".

ÖFK använde sitt allsvenska tempo väl denna match och fortsatte med samma kortpassningsspel som de gjort sig kända för i fotbolls-Sverige. Ett tempo som Nyköping inte hängde med på vilket var avgörande med en mängd skapade målchanser för Östersund.

ÖFK pressade på från start och genom det ovan nämnda kortpassningspelet hittande man fram till Ken Sema som i den 4:e minuten strax utanför straffområdet välplacerat sköt in 0-1 nere vid målvaktens vänstra stolpe.

Domaren Farouk Nehdi från Huddinge satte nivån tidigt på ett bra sätt när Aiesh blev överkörd i ryggen i den 8e minuten. Farouk skulle få en avgörande roll när han senare i matchen visade ut en Nyköpingsspelare.

Nyköping inledde piggt med samma energi som i matchen mot Hammarby. Samuel Kroon med Nr.7 på ryggen fick ett bra läge i den 9:e minuten men skottet från straffområdeslinjen blev täckt av ett bra placerat ÖFK-försvar.

Matchens första varning kom på Nyköpings Nr.6 Ismael Koroma efter en sen tackling i Aiesh rygg. Den kom i den 18:e matchminuten.

I den 21:a minuten hittade ÖFK igenom längst högerkanten och efter en tilltrasslad situation i straffområdet studsade bollen ut till Brwa Nouri som träffade ribban med ett stenhårt skott.

Ett etablerat tryck av ÖFK som fortsätter att pressa ger resultat och i den 24:e minuten var det dags för dagens andra ÖFK-mål. Denna gång genom nyförvärvet Nr.11 Johan Bertilsson som på retur efter ett skott av Hosam Aiesh enkelt kunde lägga in bollen i ett princip öppet mål.

Mellan den 32:a och den 36:e matchminuten sker det två händelser som kommer till stor del avgöra den här matchen. Nyköpings meriterade back Nr.35 Andrew Jean-Baptiste drar först på sig ett oerhört korkat gult kort när han dribblar iväg med bollen i en situation när ÖFK vill sätta igång med ett snabbt inkast. 4 minuter senare kommer Sema springandes längs med högerkanten, den nyss varnade Jean-Baptiste ser ut att lätt kunna sparka ut bollen till inkast. Men i någon sorts frustration, kanske över det tidigare gula kortet, sparkar han i samma situation till Sema över hälsenorna i en ful eftersläng. Domaren visar Nyköpingsspelaren sitt andra gula kort och Nyköping får spela en man mindre resten av matchen.

Bäst i ÖFK efter första halvlek:

• Ken Sema - Kvick på kanten och med sin energi lyckades dra på sig tacklingar som bland annat skapade ett rött kort.

Bäst i Nyköping efter första halvlek:

• Samuel Kroon som hade en del farliga chanser.

Till den andra halvleken kändes det som att Nyköping kom ut med en tanke. Den klassiska vi går ut med inställningen 0-0 och en eloge till det fortsatta kämpandet i andra halvlek som även skulle resultera i en reducering. Att spela en man mindre mot ett Östersund som är Sveriges bollskickligaste lag (?!) i hela 60 minuter måste vara extremt jobbigt.

Halvleken fortsatte som den första där Nyköpingsspelarna hade problem med Aiesh och Semas snabba fötter. Och i den 47:e minuten var det dags för ett nytt gult kort. Denna gång på Nr.20 Pontus Nordenberg efter en sen glidtackling på Aiesh. En Aiesh som skulle vara inblandad i mer. Tre minuter senare var det nämligen Hosam som gjorde 0-3. Detta på en snabb omställning av ÖFK igenom Ghoddos. Ghoddos som fick extremt fria ytor fick avsluta fritt men målvakten gör en fin räddning. Det blev dock retur på skottet och Aiesh fick lägga in den i tomt mål.

Det dröjde dock inte mer än två minuter till förrän det var dags för ett nytt mål. Denna gång var det ÖFK´s försvar som blev penetrerat av en perfekt djupledspassning från den tekniska mittfältaren Nr.15 Sulayman Jobarteh. Fri med målvakten kommer den före detta Djurgårdsspelaren Carl Björk som placerar in bollen säkert bredvid den utrusande ÖFK-målvakten. Ett mål som Nyköping om man kollar på helhet igenom sitt agerande i Svenska Cupen var värt men det var dock ett av väldigt få avslut som de presterade i den här matchen.

Matchen sjönk hastigt i tempo efter den extremt händelserika inledningen av andra halvlek och man märkte att ÖFK hade full kontroll på matchen.

I den 63:e minuten bjöds vi dock på riktigt fotbollsgodis igenom ett samarbete som vi kommer få se mer av kommande tävlingsmatcher. 1-4 kom nämligen på friläge av nye men rutinerade Johan Bertilsson. En perfekt genomskärare av Ken Sema som på millimeterprecision prickar Bertilssons fötter som gör ett bra avslut på sitt friläge över en utrusande Setterberg i Nyköpingsmålet. Att tillägga till detta mål är att Ken Sema är denna matchs klara gigant! En spelare som efter förra årets OS verkligen har tagit lovande steg framåt i karriären.

Tre minuter senare var det återigen dags att rassla bakom Nyköpingsmålvakten. 1-5 kom även det på friläge, denna gång från Aiesh. Mittbacksparet i Nyköping försökte ställa offside högt upp i banan men misslyckades totalt och Hosam kunde enkelt rulla in bollen i mål.

ÖFK fortsätter att trycka på framåt och Mukiibi passar på att testa offensiven. Det resulterar i ett bra avslut som målvakten tippar till en resultatlös hörna.

På en nick från nära håll av nyligen inbytte A. Gero räddar den för dagen duktige målvakten Edvard Setterberg. Som en tiger är han nere i hörnet och räddar ut nicken till ännu en resultatlös hörna. Setterberg är en av Nyköpings klart bästa spelare TROTS ÖFK:s alla mål.

I den 89:e bytte Nyköping in den 16årige (!!) Nr.17 William Högne. Ett framtidsnamn som redan gjort debut i Division 1. Ut gick den ungdomslandslagsmeriterade Christian Kouakou.

ÖFK´s sista målchans står Saman Ghoddos för när han i den 89:e får ett fritt skottläge från 25 meter vilket han drar distinkt inåtskruvat i stolpen. Det skottet var helt klart värt ett bättre öde.

Nästa helg avgörs den här gruppen när ÖFK tar emot Hammarby på Jämtkraft Arena. Samtidigt möter Varberg Nyköping hemma på Påskbergsvallen. Beroende på resultatet mellan Hammarby och Varberg som spelar på söndagseftermiddagen kan det bli en helt avgörande gruppfinal mellan ÖFK och ”Bajen”. En gruppfinal som om man kollar på prestationerna hittills i gruppen Östersund ska ta hem segern i och gå vidare till kvartsfinal. En kvartsfinal som är ett stort steg närmare Europaspel, redan i sommar.

Referat: Kim Sunding

Bilder från första halvlek. Foto: David Lidström Hultén

Bilder från andra halvlek. Foto: David Lidström Hultén

Text av: Kim Sunding