Sommaren har nu äntligen kommit på riktigt allvar och vi har alla i Sverige fått känna på den. Den dröjde dock länge innan sommaren besökte Jämtland och Härjedalen till skillnad från när den anlände till södra Sverige.
I väldigt unga år tog alltid min mamma mig och mina två yngre bröder med sig på Inlandsbanans tåg från Östersund till Munkfors i Värmland, och det så fort skolan slutade. Hon var uppvuxen i Munkfors, som är ett litet värmländskt brukssamhälle sex mil norr om Karlstad. Där våldgästade vi vår morfar hela sommarlovet varje år.
Jag förundrades då alltid över den klimatskillnad som det verkade vara mellan Östersund och Munkfors. Där var det till och med varmt när det regnade. I alla fall upplevde jag det så. Så småningom började jag förstå att den högplatå Jämtland och Härjedalen utgör påverkar länets klimat. Det sägs att varje 200 meter över havet sänker årsmedeltemperaturen med en grad jämfört med motsvarande geografi på samma breddgrad, men på havsnivå. Östersund ligger på cirka 300 meter över havet, beroende var i stan man befinner sig. 300 meter över havet innebär rimligtvis då en årsmedeltemperatur som är en och en halv grad lägre än t ex Sundsvall. Enligt ”climate-data” skiljer det sig faktiskt till och med 2,1 årsmedeltemperatursgrader. Relativt värmländska Karlstad skiljer det sig, enligt samma källa, hela fyra årsmedeltemperatursgrader, men vad har då detta resonemang med ÖFK att göra?
Alla ÖFK-are fick nyligen reda på, efter en så kallad kontrollstämma, att det återigen krävs cirka tio miljoner kronor innan den sista augusti i år, för att klara elitlicensen. Det egna kapitalet var dock inte, vid kontrollstämman enligt Aktiebolagslagens regelverk förbrukat. I kontrollbalansräkningen hade nämligen spelartruppen uppvärderats vilket ökade det egna kapitalet så mycket att Aktiebolagens krav för eget kapital var uppfyllt. Bolaget konstaterades alltså ej vara likvidationspliktigt. Däremot så accepteras inte spelarvärderingar i den balansräkning som skall ligga till grund för prövningen av att få erhålla elitlicens inför säsongen 2024. Utan denna uppvärdering uppstår ett ”hål” på tio miljoner i balansräkningen. Detta enligt ledningen för Östersunds FK Elitfotboll AB. Krafter måste alltså till för att lösa detta. Tio miljoner måste in innan sista augusti.
Det känns på något vis som den i unga år upplevda Östersundskylan åter infunnit sig. Fast nu i form av en mental kalldusch. Inte nu igen, men jovisst är det så. Åter skall nerverna dallra likt tänder vid stark kyla. Kommer detta att lyckas? För varje ÖFK supporter är det nu en tid av oro vi har framför oss. Samtidigt känns det som att allt gammalt strul har börjat erodera bort och att en ny era har påbörjats. Skall nu detta förstöras? Nej, vi måste gemensamt samla våra krafter och det än en gång med målsättning att lösa detta. Att få känna lugnet, harmonin och den inre värmen av att ha elitlag i fotboll i Östersund.
De klimatmässiga utmaningarna med att bedriva elitfotboll i Östersund har ju ÖFK genom åren visat sig bemästra och det med hjälp av Jämtkraft Arena. Både spelmässigt och i övrigt. En slutsåld arena 15/2 2018 i minus tre grader mot Arsenal är ett bevis om något på detta. Dessutom spelade Tom Pettersson i kortärmat. Kyla behöver alltså inte var något negativt. Man skall mentalt använda sig av det lite kyliga klimatet som att det är det bästa som kan hända. För motståndarna är det sannolikt alltid ett större problem. Trots det så finns den där lilla djävulen på min vänstra axel och som hela tiden spyr pessimism.Låt oss nu istället likt Gunde Svahn, när han skulle tävla och såg att regnet vräkte ner, se detta som en fördel. Det sannolika är nämligen att konkurrenterna ser det på ett annat vis och då har man ett mentalt övertag. Så resonerade Gunde Svahn och sannolikt även Tom Pettersson när han i kyla valde att spela med kortärmat. Det gjorde han faktiskt i många matcher.
Därför är denna ekonomiska utmaning det bästa som har hänt. Nu samlas vi alla för att återigen inte bara rädda ÖFK utan även göra ÖFK ekonomiskt starkt. Och det på alla sätt och vis. Låt oss i många år framöver kunna säga följande för att citera Österundskomikern Patrik Zackrisson: ”Välkomna till Östersund. Staden där det är kallare att gå på fotboll än ishockey” |