Vi har haft en riktigt kall vinter hittills i år och kylan verkar fortsätta. Om du ska följa vad om händer i en match, är det viktigt att du slipper frysa. Det är onödigt om man klär sig rätt. Nöjet av matchen blir då så mycket bättre.
Fotbollz.se ger dig råd hur man ska klä sig hämtat från expertis.
Så här kan du klä dig när du ser fotboll vid kallt väder.
Kroppen
Det viktigaste är att man har flera lager på kroppen. Luften mellan lagren bidrar till isolering. Man väljer merinoull närmast sin kropp där den är att föredra före annan ull. Merinoullen ger inte upphov till klåda och den är mjuk och varm. Den absorberar och transporterar bort fukt och svett från huden.
Närmast över merinoullen kan det vara lämpligt att ha en tjock ylletröja. Vill man ha ytterligare lager kan man ha en fleecetröja eller en tunn täckjacka. Som ytterplagg väljer man en skaljacka med huva, eller alternativt en varm täckjacka.
Man kan även med fördel använda en värmeväst eller värmejacka med elektroder utplacerade i bröst och rygg som drivs av batterier. Den håller värmen i flera timmar. Då måste man ha ett tunt plagg närmast kroppen. Jag har själv en värmejacka som värmer utmärkt bra. Det finns även uppvärmda sittdynor och handskar och sulor i skor med elektroder.
Kanske även spelarna vore betjänta att ha en värmesväst vid träning?
Benen
På benen kan man ha en yllekalsong eller två och en täckbyxa
Fötterna
- För att motverka att fötterna blir kalla kan man välja sulor eller strumpor som är uppvärmda med batterier. Sulorna är ganska tjocka, men man råder bot på det genom att ta ut den i skon befintliga sulan. Det finns även billiga artificiellt uppvärmda sulor som fungerar bra i sex timmar.
Nordanvinden sveper in
Hur många gånger har man suttit eller stått på Hofvallen, Torvallen, Sportfältet, Lövsta, Jägarvallen, "Plattan", Jämtkraft Arena och på andra arenor runt om i länet vid en fotbollsmatch och känt den kalla och pinande nordanvinden sänkt både humör och intresse. Svar: Otaliga gånger. Om inte spelet värmer då kan det vara tufft.
Kallaste arenan i Östersund? Om fotbollz.se ska ge sig på att gradera den kallaste arenan för fotboll i Östersund så tar Hofvallen priset. Där sveper nordanvinden från Storsjön obehindrat in.
Sportfältet är heller inte snällt.
Bäst är nog Torvallen. Där finns det lite i alla fall lite skydd.
Lövsta är svårbedömd.
Jämtkraft Arena är något av mitt emellan. Där beror det mycket på var vinden kommer ifrån. Är det nordligvästlig vind är B -läkaren helt klart att föredra. Om det omvända förhållandet råder vid kall sydvind, då sitter man helst på A- läktaren. Södra och norra stå är svårare att definiera.
Vissa har en särdeles förmåga att tåla kyla
En del människor tycks tåla kyla mer än andra. Jag tänker osökt på Anders Biten, tidigare ÖFK, Jan Netzler, tidigare bl.a. ÖFK och Staffan Mattsson, IFK Östersund. När vi andra har långkalsonger på oss, då kommer de i shorts på matcherna. Många gånger har man före matcherna undrat - kommer de verkligen i shorts igen? Ja, faktiskt gör de det! Gång på gång.
Vem tål kylan sämre?
Största skillnaden på att tåla kyla och även värme för den delen, utgör nog åldern. Äldre människor är mera bekväma av sig och vill inte onödigt utsätta sig för kyla. Kroppstemperaturens blir dessutom oftast lägre med åren och man tål kyla sämre.
Hur man ska klä sig det är något som man lär sig med åren. När man var ung kunde man sitta och huttra, men desto äldre man blir vill man motverka kylan och inte tänka så mycket på att det är kallt. Då vill man helt få inrikta sig på att få se och glädjas åt att följa matchen. Det gör man inte om man fryser.
Om man står upprätt och kan röra på sig får inte kylan riktigt lika hårt grepp som om man sitter. Numera är det inte möjligt att stå på åtminstone vissa av ÖFK:s matcher. Alla platser är numrerade sittplatser. I paus kan man däremot passa på att röra på sig och få blodet i lite snabbare omlopp. Man kan även köpa en värmande kopp kappe, Te, eller choklad.
Ibland blir man förvånad över att människor som kommer från varmare länder klär sig dåligt i kyla. Kanske är de en myt att de tål värme sämre?
. |