meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

NU ÅTERSTÅR DET ATT SPELA OM TOLV VIKTIGA POÄNG
av Lars Larsson Stockholm
Publicerad Idag - 15:15 

Jag har en person i min närhet som i flera år uttryckt sig så att varje match ÖFK spelar är en nervpärs. Nu är ÖFK i ett tabelläge där detta uttryck verkligen gör sig gällande. Å andra sidan vinner laget de kvarvarande fyra matcherna, så landar man på 40 poäng, vilket då är något mindre än fjolåret men kommer att räcka för säker plats i nästa års Superetta.

Jag har funderat mycket över varför ÖFK inte lyckats ta speciellt många poäng mot de sämre tabellplacerade lagen. Samtidigt har jag reflekterat över tränarbytet. Vad låg bakom det och varför har vi ännu inte sett en reell effekt av det?

När jag blickar tillbaka på hur Graham Potter agerade kan jag konstatera att han hade en spelidé, till vilken han sökte och fann spelare som passade in. Han fick tid att bygga laget och var lyckosam med det. Den stora och markanta skillnaden mellan honom och övriga tränare var dock hans förmåga att få samtliga spelare i truppen att hela tiden känna sig uttagningsbara till nästa match. Jag påminner mig särskilt om den vecka det var en Europa League match mitt i veckan, och efterföljande lördag var det allsvensk match mot Djurgården hemma på Jämtkraft. Graham bytte då ut nio (9) spelare i startelvan från Europa League-matchen i matchen mot Djurgården. Ändå vinner ÖFK mot Djurgården. Med sådan inställning från ledningen, så blir det garanterat kvalité på träningarna och sannolikt sedan bra resultat på matcherna.

Magnus Powell hade ett annat läge när han kom och ett annat sätt att hantera spelartruppen. Jag återkommer till det längre ner. Han räddade visserligen laget från nedflyttning första året och det andra året så blev det en femteplats. Det senare är alltså förra säsongens tabellplacering. I år har det gått tyngre.

Visserligen har det skett några justeringar i spelartruppen inför säsongen 2024 såsom att Weilid, Stolt, Kabuye, Jonsson, Mills, Winbo, Jablinski, Rask och Österholm har lämnat/slutat . Sulic, Bonde, Oluwayemi, N´Sa, Ogbu, Bonnah, Norrby , Ordonez, Sunday, nygamla Hopcutt och Perry har värvats plus att Christopher Lundhall har flyttats upp från akademien. Under säsongen 2024 uppstod dessutom debaclet med Keita och Adam Benediktsson värvades som en konsekvens av det. Kvar från 2023 blev i övrigt Sinyan (långtidsskadad), Novak (lågtidsskadad), Jakob Hedenqvist, Ziad Ghanoum, Adjoumani, Brendon, Marklund, Musolitin, Nader, Kroon, Sporrong och Karlsson Grach. Det vill säga tio icke skadade spelare. Lägger man därtill Keita så är det elva.

Summa summarum så har det från 2023 års trupp försvunnit åtta tänkbara startspelare. Winbo oräknad. Tillkommit har det, i mina ögon, fem tänkbara startspelare. Dessa inklusive de kvarvarande från 2023 borde i mina ögon prestera minst lika mycket som 2023 års upplaga. Det är någon annanstans vi får söka svaret på frågan vad som hänt.

Powell hade ett annat synsätt på vilket lag han skulle ha på matcher jämfört med Potter. Powell ville ta fram en startelva som han trodde på i match efter match. Det var uppenbart så när han på träningar i lagspel alltid hade kommande laguppställning i ena laget och övriga i andra laget/lagen. Så givetvis även på matcher. Skador har varit den huvudsakliga anledningen till om något skifte har skett. Detta förfarande har förekommit under en längre tid. Om man som tränare använder den metoden, så tar man en risk med spelartruppens bänknötare. Så länge det går bra så händer det i regel inget, men är man inte, som ledare, vaksam på detta när resultaten uteblir kan det bli revolt. Något som också skedde i ÖFK för några veckor sedan och som fick Powell att avgå.

En annan sak jag också undrar över med Powell är den känsla jag fått av hur han hanterat vilket spelsystem som skall användas. Jag uppfattar det som att hans idé om spelsystem har varit styrande och vägledande i hans tankesätt. Ett spelsystem han varit lyckosam med någon annanstans. Det vill säga att spelarna har fått anpassa sig och inte tvärtom. Med andra ord, att det befintliga spelarmaterialet inte ligger till grund för det spelsystem som bör användas.

Powell har ju haft den situationen att det roterats en hel del i spelartruppen under hans tid som tränare i ÖFK. Han har säkerligen haft ett stort inflytande på vilka spelare som skall värvas när andra försvinner. Det framgår ganska tydligt tycker jag, att motsvarande spelartyper har värvats relativt dem som lämnat. Frågan kvarstår ändå om spelsystemet hade kunnat ha varit annorlunda och mer vägvinnande om han utgått från spelarmaterialet istället. Det hjälper ju inte med nya spelare av samma typ som de som går om spelsystemet inte fungerar från första början.

Jag anser nämligen att många i truppen, i dagsläget, är begränsade i sitt matchspel. Lite inlåst i ett sätt att bete sig på plan. Till det kommer en brist på energi, vilja och bristande självförtroende. Det som jag ser som mest akut är ju en förbättring av självförtroendet hos samtliga spelare. Något som gör att de vågar göra det lilla extra och inte är rädd för att göra fel. Det skall helt enkelt vara kul att spela fotboll och de ska känna sig trygga i sitt utövande. Det ska inte bara vara ett jobb man går till. Här gäller det då att spelsystem och taktik stöttar och inte begränsar.

Ett rykte har nått mig att det är just detta som skall ske, och det under innevarande vecka. Laget skall genomföra teambuildingövningar på annan ort. Jag hoppas innerligt att det får avsedd effekt. Dessutom är jag förvissad om att det är fullt möjligt att ta erforderliga poäng under de kvarstående matcherna, men då krävs det; ”Alla för en, en för alla” och ”Vi ger oss aldrig”.

 
 
1 Kommentar:
Gäst: Bengt Näslund skrev | Idag - 21:29
Välformulerat Lars.
Min käpphäst är som innan och under en lång tid, en härförare, pådrivare.
En spelare som tidigt visar sig själv och andra, den här matchen är vår.
Ett sådant beteende smittar andra att ta vid, ta varandras rygg.
Motsatsen smittar också, ”hänga med huvudet” beteendet.
Så vart finns denna spelare, borde vara kaptenen men rollen är fri att ta, kliv fram, du okände!
”Vi ger oss aldrig”
0
 
Sök på fotbollz.se
   
  Två allsvenska toppklubbar scoutat mittbacken Philip Bonde?  
  av Haldo Jonsson | Idag - 17:06  
 

Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Kanske något för ÖFK?  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:32  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Yannick Adjoumani mångas favorit - Trissvinnare igen  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:04  
 

Yannick Adjoumani Foto: Haldo Jonsson

Yannick Adjoumani leder den sammanlagda Trissen

Hasse Thor och Magnus. E, delar på ledningen i Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Simon Marklund bäste ÖFK-are mot Sandvikens IF  
  av Haldo Jonsson | 6 Okt 2024 - 22:26  
 

Poängsättning av Sofascore

Simon Marklund. Foto Micke Olofsson

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
23 Sep 2024 - 18:53 Rapport från träningen
23 Sep 2024 - 13:25 För detta ÖFK- spelaren Hosam Aiesh till Utsiktens BK
23 Sep 2024 - 11:44 Nya krafttag av ÖFK - Thomas Gabrielsson ny huvudtränare för
22 Sep 2024 - 22:40 Åtta spelare i ÖFK med utgående kontrakt i höst
20 Sep 2024 - 15:02 .Simon Marklund bäst på plan mot GIF Sundsvall
20 Sep 2024 - 10:42 Simon Marklund - tog sin tredje trissvinst, nu mot GIF Sunds
19 Sep 2024 - 18:30 Elitklubbar får bara slut på pengar av en enda anledning.
19 Sep 2024 - 13:11 En analys om ÖFK- GIF Sundsvall
19 Sep 2024 - 01:43 Efter en sådan här insats är det bara att ta fram motorsågen
18 Sep 2024 - 23:35 Bilder från ÖFK - GIF Sundsvall
18 Sep 2024 - 22:52 Matchreferat FÖRLUST I DERBYT FÖR ÖFK EFTER SENT MÅL I MATCHEN
18 Sep 2024 - 22:03 Matchens prestation
18 Sep 2024 - 21:50 Matchens överraskning
18 Sep 2024 - 21:26 Ridån ner
18 Sep 2024 - 18:02 Startelvan
18 Sep 2024 - 10:47 Inför matchen: ÖFK - GIF Sundsvall
18 Sep 2024 - 10:38 Jag har aldrig gillat Östersund
17 Sep 2024 - 16:27 - Ett av de viktigaste derbyna klubbarna emellan som någonsi
17 Sep 2024 - 10:39 Följ ÖFK - GIF Sundsvall via fotbollz.se
16 Sep 2024 - 21:47 Anders Cederberg ny ordförande i Östersunds FK Elitfotboll A