meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

SPÄNNANDE SÄSONGSAVSLUTNING
av Per Lagerbäck
Publicerad 20 Sep 2022 - 14:55 Uppdaterad 20 Sep 2022 - 15:15

Här kommer lite text vid ett lite udda tillfälle i förhållande till senast spelade match, men ÖFK genomförde i helgen åter en match där det defensiva spelet får mer än godkänt över hela planen. Däremot såg vi inte så mycket tjusig anfallsfotboll.

Jag kommer inte att sätta några betyg efter Örgrytematchen, då jag inte gett mig tid att titta på matchen med de ögonen. Jag har "spolat" lite när jag hämtade igen det jag missade, och då blir det inte rättvist med betyg. Det jag kan konstatera är dock att jag skulle ha satt högre betyg än mediakollegorna på ÖP, då jag tydligen i högre grad uppskattar ett bra försvarsspel. Faktum är att det sannolikt är den match under säsongen där motståndarna i minst utsträckning tilläts skapa farliga målchanser. Men i ärlighetens namn kanske inte Örgryte gjorde en av sin bättre matcher heller.
Jag blir dock fortsatt bekymrad över att ÖFK, åter i form av Keita, maskar i så hög grad att det blir varning för det. Jag hoppas innerligt att det blir ett slut på detta. Ofta leder det även till en viss irritation hos domaren, som kan straffa sig på annat sätt. Apropå domaren, så ska ÖFK inte alls klaga på insatsen denna gång.
ÖFK ligger nu faktiskt bättre till i tabellen än man gjort efter någon av omgångarna efter landskampsuppehållet i juni. Detta trots att de flesta av bottenkonkurrenterna på slutet kunnat vinna fler bonuspoäng än vad de flesta gissat. ÖFK är nu två poäng från kvalplats, eller tre om vi ska ta hänsyn till målskillnaden, och fem poäng från helt fast mark. För där är målskillnaden inte samma problem. Men hur många ytterligare poäng kommer att krävas av ÖFK för att nå kvalplats. Tittar man på de åtta senaste åren är det bara en gång laget på 14e plats haft mer än 29 poäng, men låt oss säga att det krävs 31 poäng, för att ta i lite. Då krävs alltså ytterligare nio poäng på sex matcher. Tyvärr skulle det kunna krävas ytterligare någon pinne.
ÖFK som de ser ut idag ska oavsett faktiskt kunna fixa det. Fyra hemmamatcher, mot Halmstad, Eskilstuna, Trelleborg och Norrby. Där finns chans på tre poäng i alla matcher, men kanske minst i den närmsta tyvärr. Det är ju viktigt att hålla den positiva trenden. Sedan finns då matcher i Uppsala (Dalkurd) och Göteborg (Utsikten). Ingen av de matcherna är på något sätt omöjliga heller. Det skulle kunna vara de två lagen som hamnar på nedflyttningsplats. Enligt mig är det som främst kommer att krävas ett disciplinerat försvarsspel och utnyttjande av våra snabba spelare framåt. Dock ska alla tio utespelarna hela tiden jobba i ett konstruktivt presspel och särskilt ska disciplinen vara stor framför eget straffområde. Och disciplinen ska även gälla i övrigt för att inte onödiga frisparkar och varningar ska drabba ÖFK. Egentligen vill jag inte gissa utgången före Halmstadsmatchen, för den ser jag som otroligt viktig. Poäng där, så tror jag att det blir minst kvalplats. Men chansen är inte borta vid en förlust heller.
Om jag tittar bakåt är det matchen mot BP som gett mig mest frustration. Under första timmen så gör ÖFK nog säsongens bästa match, men sedan rasar det ihop, bl a beroende på att maskningen drog igång och några enligt mig väldigt underliga byten. Spelet blev segt och osynkat, och lite motsägelsefullt samtidigt stressat. Hade det blivit seger där, så har det sett klart bättre ut idag.
Istället för betygen ska jag ha lite egna funderingar kring ÖFK:s spelare, med blicken fästad både bakåt och framåt. Väldigt viktig för ÖFK har den härlige Amatkarijo blivit med sin teknik och snabbhet, och främst sitt målsinne. Något som saknats i ÖFK tills han fick sin rejäla chans. Men jag vill se honom lämna bollen vidare till medspelare som uppenbart är på väg mot bättre lägen. Gör han det, så fixas åtminstone en kvalplats. Genom sin snabbhet och teknik så ges han den möjligheten flera gånger per match, så det är dags att släppa fixeringen vid att själv sätta bollen i mål. Brendon är annars den spelare som betytt mest för ÖFK:s förvandling genom att han ser vilka alternativ han har redan innan bollen når honom, vilket ger omgivningen ett tydligt lugn. Han tar också successivt större och större defensivt ansvar, vilket är absolut nödvändigt. Därutöver har Stolts fantastiska utveckling varit härlig att se. Österholm och Fritzson är två kämpar som blandar och ger. Bellman hade en härlig start på säsongen, men har tappat lite, men kanske är på gång igen. Kroon drar alltid på sig mycket bevakning och har en hel del fina nummer, men känns för mig inte som en av de absolut viktigaste spelarna. Dessutom väldigt osäkert om han kommer tillbaka under säsongen.
Mazur är enligt mig tillsammans med Adjoumani och Weilid de viktigaste defensiva spelarna att ha på planen. Mazur och Weilid gör minst missar och Adjoumanis inställning är fantastisk. Viktiga är naturligtvis också målvakterna, som jag ser som helt jämna, med olika spetsar i sin repertoar. Men snälla ni, sluta att maska så
infernaliskt. Jablinski och Novak har en bit kvar för att övertyga mig helt. Det är ojämna insatser och blir ibland ett antal snedsparkar och felbedömningar i alltför många matcher. Det innebär dock inte att jag ser dem som svaga, utan jag ser bara de tre övriga som viktigare. Mensiro ser jag som en bra uppbackning. Sivertsen kanske också.
I Karlsson Grach finns mycket fotboll, men han har tyvärr inte fått chansen i så stor utsträckning, vilket tyvärr märks lite när han väl får chansen. Jag vill dock ha honom oftare på planen. Sinyan vill jag också se lite mer. Zekovic och Sebastine har jag hittills inte sett göra så mycket som ska ge dem speltid. Men jag ser ju inga träningar. Avdiu trodde jag skulle få fler chanser, liksom Ghanoum. Vi får se om det kommer. Jag ber hemskt mycket om ursäkt om jag missar någon spelare som fått speltid.

Nu hoppas jag att publiksiffrorna på Arenan ökar och att stödet blir tydligt, och så satsar alla i och omkring laget på att behålla den positiva trenden, så ska det här ordna sig.
 
 
2 Kommentarer:
Gäst: Underbart skrev | 21 Sep 2022 - 07:38
Att någon ser vikten av spelet utan boll, även lagt märke till problemen i mittfösvaret. En av de största anledningarna till tabellposition, heder till Lagerbäck.
14
Gäst: Bengt Jonsson skrev | 20 Sep 2022 - 16:46
Här är du spot on i hela din text.
Tack Per för att du skriver allt det jag skulle vilja skriva.

Av de sex matcher som är kvar är det fyra hemmamatcher. Där kan vi i publiken hjälpa laget till nån extrapoäng.
33
 
Sök på fotbollz.se
   
  Nu återstår det att spela om tolv viktiga poäng  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 15:15  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Kanske något för ÖFK?  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:32  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Yannick Adjoumani mångas favorit - Trissvinnare igen  
  av Haldo Jonsson | Igår - 15:04  
 

Yannick Adjoumani Foto: Haldo Jonsson

Yannick Adjoumani leder den sammanlagda Trissen

Hasse Thor och Magnus. E, delar på ledningen i Hos Andreas Tipset

 
  Läs mer...  
 


 
  Simon Marklund bäste ÖFK-are mot Sandvikens IF  
  av Haldo Jonsson | 6 Okt 2024 - 22:26  
 

Poängsättning av Sofascore

Simon Marklund. Foto Micke Olofsson

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
6 Okt 2024 - 10:48 Imponerande debut av Samman Ghoddos i sin nya klubb
6 Okt 2024 - 09:52 Komplettering av Triss
5 Okt 2024 - 17:05 Matchreferat ÖFK var bra i första halvlek,men i andra tog Sandviken över
5 Okt 2024 - 15:34 Matchens överraskning
5 Okt 2024 - 15:32 Matchens prestation
5 Okt 2024 - 12:13 Startelvan mot Sandvikens IF
5 Okt 2024 - 07:36 Inför matchen: Sandvikens IF - ÖFK
4 Okt 2024 - 10:27 Följ Sandvikens IF - ÖFK via fotbollz.se
3 Okt 2024 - 22:25 Rapport från dagens träning - man kommer igen och kommer ige
3 Okt 2024 - 21:18 När andreas eriksson griper in då händer det - . ordnar grat
3 Okt 2024 - 17:14 Yannick Adjoumani - bäst av ÖFK:s spelare i matchen mot Odde
2 Okt 2024 - 20:13 Enhälligt beslut om att fortsätta driften av bolaget vid den
2 Okt 2024 - 15:08 Albin Sporrong ville mest - blev Trissvinnare mot Oddevold
1 Okt 2024 - 17:47 Nytt tränaruppdrag för Magnus Powell
1 Okt 2024 - 17:23 Åsikter om ÖFK:s insats mot Oddevold
1 Okt 2024 - 12:58 Matchens prestation
30 Sep 2024 - 23:45 Bilder ÖFK - Oddevold 0-2
30 Sep 2024 - 23:10 Matchreferat Tung förlust för ÖFK - Nere nedflyttningsplats
30 Sep 2024 - 22:22 Jag trodde botten var nådd...
30 Sep 2024 - 21:12 Matchens överraskning