Startsidan...
  Forum
  Krönika
   
  Videoklipp
   
  O'Learys-tipset 2022
- Lämna ditt tips
   
  Kommande matcher
  Länkar
   
  Medarbetare
   
  Kontaktformulär
   
  Sökning
  Skriv en nyhet
   
  Bli medlem
  Om FotbollZ.se
   
  Vill du skriva på fotbollz.se?
  Gör fotbollz.se till din startsida
OFK Supporters
 Tabell  Min fotboll 
besök Space2u
 

MITT SLUTBETYG: ISHERWOOD VAR ÅRETS BÄSTE ÖFK-SPELARE
av Agne Svärd
Publicerad 7 Dec 2020 - 22:54 

Fem spelare sticker ut.

Men bäst var Thomas Poppler Isherwood. Den 22-årige mittbacken höll stilen från början till slut.

Det är dags att syna och summera ÖFK-spelarnas insatser coronasäsongen 2020. Det gör jag genom att kolla igenom betygen från de 30 matcher som avverkats i rekordtempo.

Och då är det lätt att konstatera att en kvintett spelare höjer sig över sina lagkamrater, åtminstone i mina ögon; Thomas Isherwood, Aly Keita,Eirik Haugan, Jerell Sellars och Noah Sonko Sundberg,.

Isherwood får det högsta snittbetyger (skalan för varje match var 1–6) för sina 25 bedömda insatser: 3,72.

Här är hela listan:

1) Thomas Isherwood 3,72

Jag fattade tycke för den energiske mittbacken redan när han förra vintern dök upp i ÖFK-dressen. Men debutåret blev inte riktigt som jag trodde; Isherwood hade svårt att få ihop sitt spel då huvudet ofta ville lite mer än vad kroppen förmådde. Var utanför startelvan första två omgångarna men efter insatsen mot Örebro i den tredje ronden (0–0, belönades med en femma) har Isherwood varit en gjuten startspelare; energin har den här säsongen legat på rätt nivå. Brytsäker, stark i kroppen och på huvudet samt en okuvlig vilja kommer att ta den 22-årige mittbacken långt i karriären. En vänsterfotad mittback med dom egenskaperna söks i hela fotbollsvärlden! (25 matcher betygsatta).

2) Aly Keita 3,48

Aly Keita var länge Allsvenskans bäste målvakt, det berättade såväl ögat som statistiken. Det var nästan omöjligt för motståndarna att få bollen förbi ÖFK:s lagkapten, dessutom visade han en stabilitet i sitt spel som jag inte sett tidigarel. Men i avslutningen hände något. Efter sjukdom och Afrikaäventyr under landslagsuppehållet fick Keita inte stopp på de bollar som han gjorde tidigare på säsongen; mina betyg sjönk och statistiskt blev han passerad av ett par konkurrenter (Oscar Jansson i Örebro och Pontus Dahlberg, BK Häcken). Keita har dock chansen att vinna priset som Allsvenskans bästa målvakt i konkurrens av just Oscar Jansson och Elfsborgs Tim Rönning, besked får vi i mitten av månaden. (29 matcher betygsatta)

3) Eirik Haugan 3,32

Fjolårets stora överraskning fortsatte att utvecklas under sitt andra ÖFK-år. Framförallt tuffade han till sitt spel samtidigt som han även höjde andra detaljer, Haugan är längre ingen ”snäll kille” att möta (sju varningar). Tillsamman med Sonko Sundberg och Isherwood bildade Haugan länge ett av seriens starkaste försvarsblock. Säkert intressant för större klubbar, spelande mittbackar är en bristvara. Dessutom ung! (25 matcher betygsatta)

4) Jerell Sellars 3,30

Den stora överraskningen på min lista, den såg jag inte komma förrän vid summeringen av betygen. Skadedrabbade Sellars har bara en match från start, däremot nio inhopp (många tidiga). Och det är där Sellars har utmärkt sig, när Sellars kommit in så har han förändrat matchbilden – oftast på egen hand. Varberg, Norrköping och AIK, alla på bortaplan, är matcher som den unge engelsmannen vänt och räddat viktiga poäng, Skottet i krysset mot Helsingborg som gav tre poäng och skåningarna nådastöten är sånt som jag gärna minns. Sellars har mjuka fötter och är den i ÖFK som är överlägsen på att skaffa sig utrymme för att straffa sina motståndare. (Tio matcher betygsatta)

5) Noah Sonko Sundberg 3,28

Alltid bra förutom när han är riktigt bra! Sonko kan man lite på i nästan alla väder även om han såg ut att ha svårt att hitta den rätta formen under första halvåret där han saknade det rätta klippet i steget. Men när serien väl kom igång var Soko tillbaka på fjolårets niivå. Otroligt viktig för ÖFK:s stabila försvarsspel där han är en mästare att ”skära av” motståndarnas inspel från kanterna. Där är han bäst i Allsvenskan! (25 matcher betygsatta)

6) Rewan Amin 2,93

Given på det centrala mittfältet, klart bättre än förra säsongen men efter drygt halva serien tog det roliga slut för Amin. Korsbandsskadad i bortamötet med Elfsborg och resten av året har ägnats åt rehabträning. Amin har en tuff väg tillbaka, det vet alla som haft den här typen av skada. Statistiskt (sofascore.se) har Amin ett högre betyg än mitt! (15 betygsatta matcher)

6) Isak Ssewankambo 2,86

En av ÖFK:s viktigaste spelare, men också en av de ojämnaste. Ssewankambo kan vara rent lysande samtidigt som han kan vara riktigt dålig. Största problemet? Hans passningsspel, alldeles för ofta är det rent slarvigt. Men får han bättre skärpa i sina avlevereringar kommer han att kunna dominera det här laget; fysiken är fantastisk, förmågan att driva bollen över mittfältet och vinna mark är exceptionell, skottet utmärkt (men han skjuter för sällan...) Men som sagt, passningarna måste sitta annars är det andra inte mycket värt... (28 matcher betygsatta)

8) Nebiyou Perry 2,78

Perrys formkurva följde ÖFK:s, när Perry var bra så var ÖFK bäst i Allsvenskan, när Perry var dålig så var ÖFK sämst i serien... Här är bara frågan vad som är hönan och vad som är ägget? Helt klart är att Perry bär på en verktygslåda som innehåller fler saker än hos de flesta andra, det gäller bara att få ihop alla delar. Det gjorde han under den den framgångsrika perioden mitt i serien men inte före och inte efter. (23 matcher betygsatta)

9) Ronald Mukiibi 2,68

Åter en sönderhackad säsong (skador) och den har inte blivit vad varken jag, klubben eller Mukiibi själv hade hoppats på. Okej nästan alla gånger – men aldrig riktigt bra. Nej, det är bara att ladda om och hoppas att kroppen håller ihop lite bättre efter ytterligare en vinterträning. (13 matcher betygsatta)

10) Kalpi Ouattara 2,52

Kom lite sent in i säsongen men tog snabbt greppet om vänsterbacksplatsen. Men har i mina ögon (även om han i höst tog en plats i Elfenbenskustens stjärnbeströdda landslag) en del att bevisa. Det är lätt att gilla hans offensiva utflykter, hans energi och fina vänsterfot men faktum är att det bara blivit en futtig assistpoäng trots otaliga försök. Och defensivt finns uppenbara brister, det kan vi alla se. Men grabben är ung och jag ger honom en chans till, får Ouattara ihop alla bitar blir det bra. (25 betygsatta matcher)

10) Ludvig Fritzson 2,52

Äntligen blev det en plats i startelvan för den sympatiske ”Ludde”. Och till slut fick han också spela där jag länge hävdat att han ska vara, på mittfältet. ”Ludde” blir förmodligen aldrig någon stjärna men han har egenskaper, framförallt ett stort fighterhjärta, som alla lag behöver. Dessutom blev det tre mål! (23 matcher betygsatta)

12) Blair Turgott 2,44

Årets stora överraskning, utan tvekan. Jag såg ingen framtid i honom under fjolårets höst, inte heller under seriens inledande tredjedel. Men när Jordan Attah Kadiri drog till Belgien blev det en plats ledig längst fram – och under Amir Azrafshans ledning hittade Turgott helt rätt. Sju mål, i särklass ÖFK-bäst, och massor av löpmeter (kanske onödigt många...) i det offensiva presspelet. Här är det bara att erkänna: Jag hade fel om Turgott. Hands up! (25 matcher betygsatta)

13) Simon Kroon 2,40

En av lagets största begåvningar, absolut, men för Simon Kroon är 2020 ytterligare en säsong förstörd av skador. Med under den inledande Burchnall-perioden samt tre matcher i höst – det är allt. Frågan som vi nu alla måste ställa: har Kroon kropp för fotboll på elitnivå? Nu har det jäklats så länge att vi bara kan hoppas. (Tio matcher betygsatta)

14) Sam Mensiro 2,36

Mensiro har ingen given olats i det här laget (tio från start) men som hjälpgumma, i år nästan enbart på högerbacken, har hans insatser varit fullt godkända. Förlängde sitt kontrakt i somras, överraskande i mina ögon, men klubben har säkert något i bakfickan för en av sina trotjänare. (14 matcher betygsatta)

15) Felix Hörberg 2,29

Hörbergs svaga start (under Burchnall) bäddar för det låga slutbetyget. Med Azrafshans inträde flyttades Hörberg upp högre i banan, fick en back bakom sig, och växte flera tum som spelare! Hörbergs kvicka fötter ger motståndarna stora problem och borde ha resulterat i mer än två mål och tre assist. Här finns potential till mycket mer! (28 matcher betygsatta)

16) Charlie Colkett 2,23

Nej, inte heller den här sommaren har Colkett övertygat mig om sin storhet. Ja, alla ser vi den fina vänsterfoten. Men den ger väldigt liten utdelning: Inget mål, en assist – det är ju ett uselt facit för lagets ”bäste” passningsspelare. Dessutom en hel drös med dåliga frisparkar och illa slagna hörnor. Här har klubben ett problem att lösa. (22 matcher betygsatta)

17) Jordan Attah Kadiri 2,08

Stänkte in mål i vinterns tränings- och cupmatcher och blev ett stekhett namn inför den uppskjutna seriestarten. Men när Allsvenskan drog igång hade Kadiri tappat en del av stinget, det blev ”bara” tre mål (på tolv matcher). Men det räckte för att en belgisk andradivisionsklubb skulle öppna plånboken, Kadiri drog vidare till nya äventyr och ÖFK fyllde den tomma kassakistan med tio friska miljoner, typ. En av årets bästa affärer i svensk fotboll! (Tolv matcher betygsatta)

18) Henrik Bellman 1,92

Det är lätt att känna sympati för den här 21-åringen. Han kämpar och sliter och försöker verkligen att göra sitt bästa i alla lägen. Men efter de här säsongerna i ÖFK (och Norge) måste nog konstateras att Allsvenskan är kanske en nivå för hög för Bellmans kapacitet. (Tolv matcher betygsatta)

18) Francis Jno-Baptiste 1,92

Utlånad under ”våren” till Eskilstuna, tillbaka i ÖFK när serien vände och har utan tvekan gjort några riktigt fina insatser. Tre mål på så liten speltid är utan tvekan respekt. Men; i mina ögon är Baptiste enbart en straffområdesspelare, på vägen dit blir han avslöjad med för mycket kvist i fötterna! (13 matcher betygsatta)

20) Marco Weymans 1,75

Vad hände här? Visst har det kommit rapporter om diverse skadeproblem men här har vi en kille som seglat under radarn i nästan en hel säsong. Samma typ av spelare som Kalpi Ouattara – både framåt och bakåt – men sämre. (Åtta matcher betygsatta)

***

# Sixten Mohlin, Frank Arhin, Alex Purver, Ahmed Awad, Nikolaos Dosis, Brian Martin och någon som vi inte har sett röken av har betygsatts få eller inga gånger och får därför inget slutbetyg.

***

# Det får heller inte tredjemålvakten Andrew Mills som i sista stund fick hoppa in och besegra Sirius på bortaplan. Mills gjorde det på ett lysande sätt och jag gav honom en fyra i betyg. Men knorren i den insatsen är att statistiskt belönades Mills (av sofascore.se) med betyget 8,0. Och när vi nu summerar årets serie har ÖFK-målvakten det högsta snittbetyget av Allsvenskans samtliga spelare! Ge honom ytterligare en chans och ett nytt kontrakt – det har han förtjänat!

***

Värt att poängtera. De som spelat de sista sex matcherna (bara förluster och 2–20 i målskillnad) har drabbats hårt i betygssättningen! Tuffast var det för Noah Sonko Sundberg som tappade två placeringar på den bleka insatsen i Malmö…

***

# Till sist; Min startelva skulle se ut så här (uppställning 4-2-3-1): Aly Keita – Noah Sonko Sundberg, Eirik Haugan, Thomas Isherwood, Ronald Mukiibi – Isak Ssewankambo, Ludvig Fritzson – Felix Hörberg, Jerell Sellars, Nebiyuo Perry – Blair Turgott.

Kalpi Ouattara, en frisk Simon Kroon och en hel Rewan Amin är de som konkurrerar i första hand. Och det är väl ungefär som mina betyg berättar om!

 
 
1 Kommentar:
Gäst: Robert skrev | 8 Dec 2020 - 07:56
Jag hade bara bytt vänsterback (Moukibis höst har varit riktigt usel, sen är Ouattara i alla fall ung och lär bli bättre). Jag hade också bytt Fritzson mot Amin i din elva. Men Fritzson hade petat Perry i de matcherna då vi förväntas vara tillbakatryckta.
6
 
Sök på fotbollz.se
   
  ÖFK - Halmstad 0-0 i halvtid  
  av Haldo Jonsson | Idag - 15:52  
   
  Läs mer...  
 


 
  Startelvan  
  av Haldo Jonsson | Idag - 14:13  
 

Startelva: Aly Ketia, Sam Mendiro, Kristian Novak, Myroslav Mazur, Yannick Adjoumani, Erick Brendon, Ludvig Fritzson, Chovanie Amatkarijo, Henrik Bellman, Cesar Weilid, Seabastian Karlsson Grach

 
  Läs mer...  
 


 
  Ett sent och snabbt helgtips  
  av Per Lagerbäck  | Idag - 13:09  
 

I Div 1 är Sunnanå säkra seriesegrare, liksom Vemdalen i Div 3 Uppflyttningsserien. Däremot kan både IFK Östersund 2 och Ope möjligen vinna i Div 2.

 
  Läs mer...  
 


 
  Östersund FK Elitfotboll AB upprättar kontrollbalansräkning - vad händer nu?  
  av Lars Larsson | Idag - 12:47  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
Idag - 07:35 Inför matchen: ÖFK - Halmstad BK
Igår - 21:53 Låt oss visa uppskattning för spelarna och alla i andra som
Igår - 19:13 frösön o järpen! Nu gäller det!
Igår - 19:12 Tips div 2 Norrland
Igår - 18:53 Följ ÖFK - Halmstad via fotbollz.se
Igår - 18:41 Thomas Boakye - en spelare som vi minns bara gott om
Igår - 16:24 Dubbla tuffa lägen för ÖFK - Kvalstrecket närmare än det eko
Igår - 16:23 MER ÄN TRE MILJONER HAMNADE I FEL FICKOR
Igår - 11:09 Det ljusnar för Simon Kroon - kan bli tungan på vågen i höst
Igår - 06:36 Kan Ifk utmana seriesegrarna
29 Sep 2022 - 22:29 Medlemsmöte i kväll - 18 miljoner måste in
29 Sep 2022 - 21:39 Spelomgång 18 div.4 Jämtland
29 Sep 2022 - 21:39 Referat: Heffnersklubbans BK 2 - Ope IF
29 Sep 2022 - 18:56 Det hände något drastisk under sommaruppehållet.
29 Sep 2022 - 10:49 Östersunds FK Elitfotboll AB upprättar kontrollbalansräknin
29 Sep 2022 - 08:45 Vad händer med ÖFK:s matcharrangemang?
28 Sep 2022 - 23:36 Häggenås SK - ÖFK FK 1-1 (1-1)
28 Sep 2022 - 21:43 Vad har hänt med Halmstad - har tappat formen
28 Sep 2022 - 16:27 Helgens matcher med resultat
28 Sep 2022 - 12:24 Nominera spelare och ledare till Jonnes och Kenths minnesfon
 
 
 
Herrar
av: Hängiven | 23 Sep 2022 - 11:36
Den goda tidenhttps://www.youtube.c
13
kommentarer
Medlemsmöte i kväll - 18 miljoner måste in
av Haldo Jonsson | 29 Sep 2022 - 22:29
Mer info kommer senare ... Thord-E
12
kommentarer
Örebro SK i djup kris - får hjälp av kommunen för att rädda elitlicensen
av Haldo Jonsson | 23 Sep 2022 - 21:57
8
kommentarer
Spelomgång 17 div.4 Jämtland
av Lasse Granbacka | 24 Sep 2022 - 17:29
Två omgångar kvar för alla lagen ut
7
kommentarer
Spelomgång 18 div.4 Jämtland
av Lasse Granbacka | 29 Sep 2022 - 21:39
Sista omgången och det mesta känns
3
kommentarer
Inför matchen: ÖFK - Halmstad BK
av Kim Sunding | Idag - 07:35
Ännu en "cupfinal" för ÖFK när HBK
 
 Skrivet den Tis 16 Aug 13:56
 
 Skrivet den Sön 21 Aug 18:47
 
 Skrivet idag kl 12:47
fotbollz.se på Facebook