Publicerad 4 Okt 2024 - 22:58 Uppdaterad 4 Okt 2024 - 23:01

Rödvit seger i derbyt

IFK: 1. Gustav Norin 4. Robin Wikberg, 2. Malte Fredin, 77. Steve Bayeke, 21. Erik Gustavsson ? 16. Isac Häggman (13. Alvin Westi 89), 23. Axel Bodén (10. Edvin Werme 70), 26. Yonis Shino, 9. Ian Muley (6. Mehieddine Djafer-Bey 70) 11. Sami Talsi, ( 19. William Lindqvist 89), 25. Chidi Omeje (8. Karl Wikman 61)
Ersättare: 49. Joar Brouneus, 5. Ville Söderlund

Mål: 1-0 Isac Häggman (8), 2-0 Malte Fredin (22), 2-1 Carl Eriksson (24), 3-1 Sami Talsi (82), 4-1 Mehieddine Djafer-Bey (90+7)

Publik: 193

IFK Östersund startade förtroendeingivande i kvällens derby mot Frösön. Redan i 4:e minuten var Ian Muley nära efter inspel från Isac Häggman och den sistnämnde ramlade i samma minut i straffområdet efter, i mina ögon, inte helt schysst spel från Frösöns försvarare. Tre minuter senare skapade en hörnvariant oreda i Frösöns straffområde och i den 8:e minuten nådde nästa hörna huvudet på Isac Häggman som knoppade in 1-0 till hemmalaget. I 12:e och 14:e minuten hade IFK ytterligare två inlägg som var nära att ge utdelning. I den 22:a minuten ökade IFK ledningen och det var ännu en gång en spark från hörnflaggan som Frösöns burväktare Björn Stuchal räddade men där Malte Fredin var påpassligt framme på returen och stötte in bollen i nät.

I det läget hade IFK:s sista utpost Gustav Norin knappt känt på bollen så han blev nog rejält överraskad två minuter efter IFK:s tvåa då Frösöns Carl Eriksson sköt snyggt och alldeles för bra för att Gustav skulle kunna rädda. 2-1 speglade inte alls matchen men för Frösön var det nog tur att repliken kom så pass snabbt för IFK hade sedan ännu ett par chanser som tyvärr inte resulterade i mål. Erik Gustavsson sköt en frispark i stolpen (eller om målvakten räddade, från min position kan jag inte säkerställa vad) och ytterligare en hörna, nu från vänster, hade med lite flyt också den kunnat resultera.

I stället pangade Frösön i 34:e minuten in ett mål efter kontring men det var rätt tydligt att siste man på bollen tog med sej den med handen vilket domaren såg, blåste och dömde bort det som Frösön spelare och anhängare på läktaren trott var kvitteringen. Tre minuter senare kontrade ölaget igen utan att lyckas lura Gustav i målet. Lite med andan i halsgropen satt jag när domare Joel Störvold blåste för halvtid. I mitt block hade jag räknat till 8-3 till IFK i målchanser men sett till den sista halvan var det 3-3 och 1-1 i mål.

Tidigt i andra halvlek sprang Sami Talsi fri mellan två försvarare men tyvärr var Axel Bodéns passning lite för hård för att IFK:s målspottare nummer ett 2024 skulle hinna med. I 74:e gjorde Gustav Norin en liten missräkning på ett inlägg och tappade bollen som ett tag låg fri i straffområdet. Som tur var fanns ingen motståndare riktigt nära så situationen räddades.

Det var lite mera krig i den andra akten och jag trodde Frösön, som var laget i störst behov av poäng, skulle gå till anfall men det hände inte jättemycket. När så Sami Talsi fick bollen och snyggt drog en frösöit och skruvade bollen förbi en maktlös Björn Stuchal var det som om ridån gick ner. Inhoppare Mehieddine Djafer-Bey fastställde sedan slutresultatet när han helt fri, nästan på mållinjen, bredsidade in 4-1.

Kallt och mörkt var det men 193 tappra åskådare trotsade detta och höll ut i oktoberkvällen.