Många kanske inbillar sig att jag sitter inne med all information om hur det egentliga resultatet blev för ÖFK med anskaffningen av kapital och att säkra det egna kapitalet per 31/8. Då måste jag göra dig/er ledsna. Så är icke fallet. Lite vet jag men inte totalen. Med tiden kommer resultatet ändå att visa sig. Sannolikt redan i mötet med Licensnämnden.
Ibland så stannar man bara till i sina tankar om överlevnad. I alla fall jag. Bill Shankly, fd manager i Liverpool FC lär ha sagt; ”Fotboll handlar inte om liv eller död. Det är betydligt viktigare än så”. Lite av den andan har vi nu också sett inom ÖFK, dess sponsorer, medlemmar, sannolikt också hos Transferintressenter AB och många övriga. Förmågan till stöd för ekonomisk överlevnad synes vara ändlös. Till och med journalisten Linda Hedenljung på ÖP antydde det. Detta skedde faktiskt i sändningen från Fotbollsmorgon för ett antal dagar sedan, där hon deltog.
Idag vet vi att 8,1 miljoner i ökning av eget kapital har säkrats och massmedialt kommunicerats. Det var ju vad styrelserna i Östersunds FK Ideell förening och Östersund FK Elitfotboll AB tidigare i sommar ansåg nödvändigt för att senast 31:a augusti 2023 lösa utmaningen med anskaffning av elitlicens 2024. Hur det skedde och vad som gjorts skall presenteras på mötet med Licensnämnden i oktober. Vi vet dock inte hur mycket mer än nämnda 8,1 som inkom. Det har ju antytts från ÖFK att utmaningen löstes med marginal.
Dessutom måste man skilja på resultat och likviditet. Ta till exempel. Akademihuset som såldes för 3,1 miljoner. Detta enligt ideella föreningens ordförande Bengt Olsson i ÖP 2023-09-01. Huset var dock redan bokfört till cirka två miljoner i balansräkningen, vilket i nettoökning av eget kapital innebär 1,1 miljon. (3,1-2). Däremot inflyter 3,1 miljoner i kassan, vilket givetvis ej är att förakta. Kostnadsposter som reavinstskatt kan eventuellt tillkomma beroende på omkostnadsbelopp vid anskaffningen. I så fall påverkas affären av en kostnad och det egna kapitalet negativt, i konsekvens med detta.
Jag förlitar mig dock till fullo på att de kontakter jag har haft med ÖFK i detta ”projekt” och vad de förmedlat. Däremot går det inte nu att slå av på takten när det gäller att sälja och få in medel. Det är redan dags att planera och inom kort börja sälja sponsring inför säsongen 2024. Visst måste hänsyn tas till det sportsliga utfallet innan t ex prissättning, men strukturer för försäljningen och planering hur den sker kan göras redan nu. Det ör värt att notera att årets kostnader och vissa intäkter följer budget, men sponsringen understiger budget med cirka 5 miljoner (per sista juni-23). Budgeten kan inte heller beskyllas för att vara för tilltagen utan snarare rimlig. Detta är dock den i särklass största avvikande posten i innevarande års budget. Misstaget får inte upprepas inför 2024. Då skall minst 10 miljoner uppnås.
Transfers av spelare, dvs försäljning och inköp måste också omgående ses över. Försäljning av årskort 2024 skall ”kickas” igång omedelbart efter årets avslut i Superettan. Medlemsavgifter för 2024 likaså. Med mera, med mera. Sköts detta kan det inbringa runt 15 miljoner kronor i början på nästa år. Detta i tillägg till den kassa ÖFK kommer att gå in i 2024 med.
Allt detta, under förutsättning av fortsatt kostnadskontroll, effektiv försäljning av sponsring och övriga intäktskällor, borgar i så fall för en god ekonomisk framtid. Andra klubbar blir nog sannolikt avundsjuka på ÖFK:s ekonomi. Kanske får ÖFK återigen höra glåpord, men denna gång vet man att korten har skötts som de ska. |