REFERAT: TANDSBYNS FK - IFK ÖSTERSUND 1-4 (0-3)
av Thomas Dahlberg
Publicerad 6 Sep 2023 - 07:30

DM-semifinal i tandsbyn som bortalaget IFK planenligt och inte så överraskande vinner.

Nu börjar det bli kyligare på kvällarna, trots den något tidiga matchstarten var det lite småkyligt i luften när vi sprang ut på en grön och fin plan i Tandsbyn. Kul att kunna välkomna ett så bra lag som IFK till en plan som det ändå går rulla lite boll på. Vi har haft lite svårt med att försvara och hålla ihop laget de senaste matcherna så vi pratade mycket om innan att vi nu får en möjlighet att träna på det och att vi inte har nånting att förlora.

När matchen startade var det nog ingen som blev överraskad över att det var IFK Östersund som är det bollförande laget. De har möjlighet att lufta lite spelare som vanligtvis inte startar men är i alla fall ett bra fotbollslag. Redan efter 6 minuter sitter 0-1. Vi låter deras spelare driva in lite för enkelt mot straffområdet och får avsluta från straffområdeslinjen, jag har visserligen vantarna på bollen och tycker jag borde kunna tryckt den utanför, men får i alla fall hämta bollen från nätmaskorna. Bara några minuter senare sitter även 0-2 efter ett inspel i straffområdet som vi inte riktigt lyckas få bort.

Men vi hänger inte med huvuden för det utan fortsätter att försöka försvara oss. IFK äger bollen nästan konstant, vi ligger rätt och offrar oss för varandra. Vi har däremot fruktansvärt svårt att göra nåt med bollen när vi väl erövrar den, IFK sätter en hög press på bollhållaren med två, tre personer och det dröjer inte länge innan de kan erövra bollen och börja rulla runt igen. Bortalaget har såklart ingen press, leder med 2-0 och kan ta sin tid i uppbyggnadsspelet. En tydlig matchplan är att försöka nå deras högerkant och därifrån komma med inspel eller inlägg. Ett inlägg kommer helt rätt och vi hinner inte dit i tid, relativt ohotad får IFK's Sebastian Shahriarolmolki nicka in 0-3 med 10 minuter kvar av halvleken, vilket också står sig tills domaren blåser.

Andra halvlek liknar första i att IFK äger bollen och vi får försvara oss. IFK gör lite byten och tappar kanske lite i intensitet och vilja vilket gör att det finns några sekvenser där vi får äga bollen och bygga ett eget spel, något som nästan var helt frånvarande i första halvlek. Bortalaget gör 0-4 efter att ha kommit in i straffområdet och avsluta på nära håll men bara några minuter efter det reducerar vi. Alvin gör en bicicleta som IFK's målvakt gör en fin räddning på, bollen landar vid Es fötter, som enligt egen utsago gör en "kylig tvåfotare" innan han trycker in bollen i mål.

Matchen slutar så 1-4 och vi ska vara nöjd med vår insats. Visserligen fick vi nästan bara spela försvar, men det gör vi bättre än någon match under höstsäsongen.
Nu har vi Brunflo hemma på fredag, en oerhört viktig match i en serie där vi måste börja ta poäng för att undvika nedflyttning. Tar vi bara med oss försvarsspelet från den här matchen och lägger till en stor dos eget spel har vi väldigt goda chanser till det.