REFERAT: TANDSBYNS FK - ÅS IF 5-0 (1-0)
av Thomas Dahlberg
Publicerad 25 Aug 2024 - 10:17

I skymningen vann hemmalaget ganska komfortabelt över Ås med 5-0.

Skoj att vara tillbaka i målet igen, det har varit en rätt upphackad säsong för mig hittills. Dels har jag dragit på mig lite skador och dels har vi bra konkurrens på målvaktspositionen med tre bra målvakter som alla kan gå in och göra en bra match. Samma situation har vi nu också i resten av truppen, där få är frånvarande på grund av skada och det skapar en konkurrens-situation där flera spelare vill ta en plats i start-truppen. Konkurrens är alltid en bra sak, även i division fyra.

Vädermässigt var det kanske så bra man kan förvänta sig av en kvällsmatch i slutet på augusti. Temperaturen höll sig på ganska bra nivåer, men bitvis lite regn och ganska tunga moln gjorde det svårspelat, speciellt mot slutet av matchen när det blev mörkare.

I inledningen av matchen tycker jag Ås är lite piggare och mer på tå än vad vi är, det är också mest spel på vår planhalva i inledningen. Vi har lite svårt att hitta in i vårt spel och känns lite avvaktande. Ås å sin sida har svårt att riktigt komma till lägen, får ihop ett par passningar innan vi lyckas bryta. Ju längre matchen går desto mer jämnas matchbilden ut, känslan är tyvärr inte att det beror på att vi höjer oss utan att vi båda lagen faller in i ett ganska långsamt tempo där det ganska sällan är någon som bryter mönster och får nåt att hända.

Ås bästa möjligheter är några djupledsbollar, men jag har tillräckligt bra utgångsposition för att ganska enkelt avvärja. Vi i vår tur har några spel längs kanterna som gör att vi kommer uppåt i planen. Ett kantspel avslutas med hörna till oss, hörnan är ganska hårt slagen mot första stolpen och när första halvlek går mot sitt slut har vi 1-0. Det står väldigt många spelare på första stolpen och i försöket att få bort bollen lyckas Ås istället få bollen i eget mål.

I avslutningen av första halvlek har Ås några frisparkslägen som är farliga samt ett skott/chip från kanten som överaskar mig och är på väg att segla över mig och ner under ribban, jag lyckas dock få fingrarna på bollen och tippa den över ribban.

1-0 i halvtid kändes skönt, speciellt i en halvlek där vi känner att vi underpresterar kollektivt som lag och kanske gör våra sämsta 45 minuter i år. Men som tur är kan man då bara bli bättre! I andra halvlek kommer vi ut som ett nytt lag och tar tag i matchen. Bara några minuter in i andra halvlek kommer 2-0 på ett inspel från kanten som Ås olyckligt nog får in i eget mål, igen. Och sen trillar målen in i ganska stadig takt. Tony utökar till 3-0 och Elias får peta in 4-0 i ett fint friläge där han blir helt frispelad och har öppet mål.

Med 10 minuter kvar kommer också 5-0 genom Ås tredje självmål för matchen. Ås har hela halvleken svårt att skapa lägen och precis som i första halvlek är det genom fasta situationer som farligheter uppstår, en frispark från strax utanför straffområdet renderar i min bästa räddning för kvällen och jag får vara nöjd över min hållna nolla. Mitt spel med fötterna hade kunnat vara lite bättre, men i övrigt gör jag en stabil match. Vi gör en betydligt bättre andra halvlek som lag och samtidigt orkar inte riktigt Ås hålla emot. Ås har, precis som i fjol, ett ganska ungt lag och med några säsonger till tillsammans kan det nog bli riktigt bra, men just nu vinner ålder och tyngd över 90 minuter.

Nu får vi ladda om inför derby på Fredag mot Brunflo. Lite tidigare matchstart så det ska förhoppningsvis inte bli riktigt lika mörkt mot slutet. Alla poäng är viktiga, det är fortsatt riktigt tight här i mitten på tabellen och vid vinst kan vi ta oss förbi Brunflo och upp på betydligt säkrare mark i tabellen.