Vi/ni som jobbar med ungdomsträning och spelarutbildning (fack-ord för talangutveckling) gör det största jobbet i svensk fotboll och samtidigt det svåraste och mest krävande!
Tänkte berätta lite om hur jag jobbar med den enskilda träningen
Vanligast är att man har sina 2,3 eller 4 träningspass på vardagar och det kan vara ont om tid att planera träningsinnehållet mellan jobbet och träningen. Jag brukar alltid ta mina 50 minuter på söndagarna efter 17.00 matchen i premier league och innan sporten, solsidan, time out och Wallander, med en kopp kaffe och mina planeringspapper. Där skriver jag upp veckans träningar VAD vi ska jobba med och VARFÖR samt kollektiva + några eventuella individuella instruktioner. På så sätt gör du träningen roligare för dig själv när du har ett tydligt mål med träningen - en utmaning istället för att rulla ut en boll och låta det gå. Framför allt tycker SPELARNA om att det finns en tydlighet i träningen, för precis som du så utmanas dom lika mycket och 9 av 10 tycker det är oerhört stimulerande.
SvFF och vi i Skånes fotbollsförbund är väldigt noga att jobba med en arbetsmodell som ser ut enligt följande:
VAD? (ska vi träna på) t.ex. Anfallsvapen - väggspel VARFÖR? (ska vi träna på just det?) för att skapa 2v1 situation och lättare slå ut motståndaren HUR? (instruktionerna för momentet) *Bollhållare utmanar. *Väggspelare spelbar i vinkel. *"vägga" med bortre fot för att vara halvt rättvänd i spelriktningen. osv.
ÖVA (rubrik till hur övningen ska se ut och gå till) ORGANISATION (hur övningen ska organiseras) t.ex. 12 spelare, 2 bollar, avstånd 15 meter. ANVISNINGAR (hur själva övningen går till) A startar som bollhållare och utmanar försvararen samtidigt som spelare B kommer upp och gör sig spelbar halvt rättvänd vid sidan av motståndaren. A ska väggpassa med spelare B. Efter byter de led och uppgifter.
Inför varje enskild träning planerar jag efter ovanstående arbetsmodell, jag tycker den är bra faktiskt. Och innan varje träning berättar jag för spelarna VAD vi ska träna på och motiverar dom med VARFÖR, för får spelarna förklarat för sig varför vi gör det så får dom en helt annan förståelse, att det blir ju faktiskt effektivt att slå ut en försvarare 2v1 med ett väggspel.
Så mina träningar brukar se ut enligt följande:
Uppvärmning: Oftast någon form av passningsövning, där vi har låg intensitet och stegrar intensiteten eftersom och i slutet av uppvärmningen har vi nått intensiteten vi ska ha resterande del av träningen. Jag har ett mål varje uppvärmning, och det är att alla spelare ska ha fått höra sitt namn minst 1 gång - så att dom känner sig bekräftade och välkomna!
Teknik/spelförståelseövning: Dagens "tema" börjar, och vi jobbar med det som är planerat. Oftast när övningen ska starta så VISAR jag hur övningen går till, sedan får spelarna själva PRÖVA att hitta lösningar själva innan jag fryser eller samlar gruppen för att FÖRKLARA (instruktionerna) hur vi kan lösa detta. Oftast inleder jag med en dialog till spelarna, ställer frågor så att de själva får tänka efter och komma med svar. OBS! var varsam med att det inte tar för lång tid, då får du som tränare ge dom svaren!
Spel: Avsluta med smålagsspel eller stort spel för att spelarna får träna på det i matchsituation.
Tips från coachen: 1. Sträva efter att varje spelare ska ha så många tillslag som möjligt på en träning, helst från och med uppvärmningen. T.ex. skjut hellre på 2 mål med 5 spelare i varje "kö", istället för 1 kö med 10 spelare. 2. Ha ett mål med träningen och eftersträva en röd tråd med hela träningen helst från uppvärmning fram till avslutande spel. 3. Var tydlig och "hård". Om t.ex. en spelare träffar för högt på bollen som resulterar i för dålig fart i passningen och bollen studsar, undvik då att säga att det är bra! Det handlar inte om att vara elak, tvärtom, det handlar om att undvika en felaktig inlärning. Annars tror den här stackars spelaren att det är en bra passning...
Fotbollshälsningar
Tobbe |