Ass. domare 2
Per Melin
Fjärdedomare

Temperatur 12 grader, vind 8m(sek., luftfuktighet 98%, mulet

Gynnsamt läge inför matchen på söndag efter oavgjort på bortaplan mot Falkenberg

Falkenbergs FF - ÖFK 1-1 i1-1) Nu med referat av Joakim Nylander. Krönika av Agne Svärd kommer sedan

Erick Brendon målskytt mot Falkenberg. Foto: Thord-Eric Nilsson

Superettans kvalspel inleddes på torsdagskvällen med Falkenberg-Östersund, Sandviken-Örgryte och Öster-Varberg. Gällande den förstnämnda så kom båda lagen från positiva avslutningar på säsongen, Falkenberg slog Lund med 5-0 och så ÖFKs 1-0 seger mot Norrby. Tränare Powell valde först att göra en förändring mot den matchen, Mazur in och Mensiro ut. Han fick också byta in Mills efter att Keita lämnat sent återbud.

Direkt i inledningen kom första målet genom ett inlägg från Erick Brendon. Målvakten i Falkenberg Nadeem Omar missbedömde bollen vilket innebar att den fick fortsätta in i högra hörnet och 1-0 till ÖFK. Det var i övrigt en chansfattig start på matchen, med litet övertag ÖFK som vann bollen vid flertalet tillfällen i presspelet och skapade några fasta och avslut utifrån.

Efter halvtimmen spelad tog Falkenberg över spelet utan att skapa några farligheter. ÖFK fick möjligheter till kontringar men hade svårt med passningsspelet på naturgräset. I 41a minuten fick Falkenberg tillslut läge genom misstag i ÖFK-försvaret, Godwin Aguda blev helt ren och placerade in 1-1 till höger om Andrew Mills.

Andra halvleken inleddes med rörigt spel från ÖFKs sida och Falkenberg utnyttjade stora ytor som ÖFK lämnade mellan försvar och mittfält. Falkenberg kom till några nästanlägen men hade svårt med avsluten. ÖFK fick sitt enda riktiga avslut på mål i matchen genom frispark från Amatkarijo, men utan problem för Falkenbergs målvakt.

ÖFK gjorde matchens första byte i 61a minuten, Cesar Weilid ut och André Österholm in. Det gav inga stora förändringar utan ÖFK hade fortsatt svårt med det egna spelet. Först i 72a minuten fick Simon Kroon till ett farligt avslut utifrån, som gick strax över ribban.

ÖFKs andra byte kom i 77e, Henrik Bellman in och Kroon ut. Samtidigt fick linjedomaren bytas ut vilket gav ett välbehövligt avbrott för ÖFK, för matchen jämnades ut därefter. I 81a bytte ÖFK ut Erick Brendon och Malcolm Stolt mot Mansour Sinyan och Sebastian Karlsson Grach. Strax därefter fick Falkenberg till ett farligt skott utifrån som gick strax utanför högra stolpen, återigen efter bollvinst mellan ÖFKs försvar och mittfält. Amatkarijo hade chansen då han blev ren efter inlägg från Österholm, men missade bollen.

Sammanfattning
ÖFK började piggt och gjorde ett tidigt första mål. Därefter var det Falkenberg som hade mest, man skapade mycket farligheter genom slarv från ÖFK men avsluten fattades oftast. Mot slutet tröttnade Falkenberg och lagen fick lämna planen med likaläge inför sista matchen. Värt att notera är att bortamålen inte kommer räknas, så alla lika resultat innebär förlängning och straffar.

Text av: Joakim Nyhlander