Magnus Römo Mella

+2, lätt vind, känns kallare

ÖFK stod upp bra men AIK hade turen på sin sida

VS

ÖFK - AIK 0-3 (0-1) Nu med referat av Lasse Granbacka. Nu uppdaterat med bilder av Thord-Eric Nilsson.

ÖFK satte Kristoffer Nordfeldt i arbete. Foto: Thord-Eric Nilsson

ÖFK – AIK

Andra matchen i Svenska cupen för ÖFK och denna gång kommer AIK på besök. Vinst behövs nog för vidare avancemang efter förlusten mot Varberg senast. AIK fick oavgjort mot Västerås och är också i behov av poäng för att komma vidare i cupen. Man kan notera att det är första gången som ÖFK och AIK möts i Svenska cupen och att AIK aldrig förlorat på Jämtkraft arena i tävlingssammanhang.
Keita, Kroon och Hedenquist inte med i dagens match.

Första halvlek
AIK tar tag i taktpinnen direkt i inledningen av första halvlek. Håller boll och spelar runt på mittfältet. AIK får första farliga chansen i matchen i minut 4 i snäv vinkel och till AIK hörna som blir resultatlös.

Det dröjer till minut 5 innan ÖFK får till sitt första riktigt farliga anfall då Amatkarijo provar tunnla en AIK försvarare men domaren dömer frispark till AIK.

I minut 7 kommer Guidetti så när fri men domaren blåser offside.

AIK kommer upp i ett snabbt anfall i minut 9 men utanför och inspark för ÖFK.

ÖFK får en hörna i minut 12 från höger som ger två skottillfällen men på AIK spelare och sedan utanför. I minuten efter nickar Stolt strax utanför efter ett fint inlägg.

AIK hörna i minut 14 som leder till ett skott som går i burgaveln. AIK söker ofta Guidetti med sina inlägg.

Bra spel av ÖFK i minut 16 då Weilid och Sinyan samspelar. Kontring av AIK och Sinyan får gult kort efter att ha varit alltför brysk mot AIK anfallaren.

Snabb omställning av AIK i minut 19 där Otieno provar skott men över Mills i målet. I minut 23 kommer Guidetti så när igenom och fälls och får straff. Det var ett instick från Durmaz som via Fischer går till Guidetti. Guidetti tar själv straffen och slår den enkelt till vänster om Mills i målet.0 – 1.

Bra kvitteringsläge för ÖFK i minut 28 efter bra inlägg från Weilid som Mazur kommer högst på men utanför. Stolt varnad i samma minut.

Jämnt spelmässigt första halvtimmen trots AIK ledning. ÖFK har försvarat sig bra på de snabba omställningarna som AIK har. Adjoumani varnad i minut 34 efter för hårt spel.

Otieno kommer fram bra på sin kant och provar skott mot ÖFK målet och bara några dm från Mills stolpe i minut 36.

AIK har mycket av spelet i slutet av halvleken och trycker ned ÖFK på sin planhalva.
Weilid får nicka bort en boll i farligt läge till AIK hörna i minut 42

Sista minuterna kommer ÖFK upp bra och Stolt har ett bra läge men skjuter högt över AIK målet och halvleken slutade med 1–0 till AIK. En OK halvlek från ÖFK:s sida och man skapar några halvchanser men har ofta fått försvara sig mot AIK:s omställningsspel.

Andra halvlek
AIK rivstartar halvleken och ÖFK är inte med i början av andra halvlek.
Guidetti får på en skott som går i överliggaren i minut 48.
Bra försvarsspel av Mazur på mittplan och Amatkarijo försöker tunnla en AIK försvarare men missar och AIK kan kontra i minuten efter.

En hörna från vänster i minut 51 som Brendon tar efter bra spel av Amatkarijo innan men hörnan går förbi alla i målområdet. Ny hörna i minuten efter som går till Amatkarijo som så när kommer igenom AIK försvaret men domaren blåser frispark till AIK då AIK spelare blir liggande i målområdet. Det är Milosevic som blir liggande och som sedan byts ut mot förre ÖFK spelaren Sotirios Papagiannopoulos.
AIK gör ett ytterligare byte i samma minut då Omar Faraj kommer in och ut går Vincent Thill.

Nära 2–0 till AIK i minut 57 efter en nick strax utanför men Mills är på bollen och hörna till AIK. Hörnan från vänster som Otieno lyfter in till Guidetti men Mills räddar.

Den för dagen mycket duktige Otieno får en ny djupledsboll som han sedan slår till Guidetti som kan slå in 2–0 till AIK bakom Mills i målet.
Bra första kvart av AIK i andra halvlek.

Guidetti fäller Adjoumani i minut 61 som får frispark.
I minuten efter ropar publiken på frispark till ÖFK då Mazur fälls men domaren friar och AIK kan gå till anfall och Fischer kan slå in 3–0 till AIK och nu gick nog ridån ned för ÖFK för fortsatt spel i Svenska cupen för denna gång.

I minut 63 gör båda lagen några byten och i minut 64 får Haliti i AIK gult kort efter att ha fällt Sinyan.

ÖFK försöker ändå komma upp på anfall och Amatkarijo gör ett fint försök men har för dåligt inlägg i minut 67 och samma sak för Stolt i minuten efter att inlägget går över straffområdet.

20 minuter kvar och ÖFK jagar kvittering och ytterligare byten i båda lagen.
Händer ändå inte så mycket under slutet av matchen då AIK försvarar sin ledning och kommer upp i enstaka anfall. Durmaz så när igenom i minut 85 men Mills ut och tar bollen. Sistan farliga chansen hade Faraj i AIK i minut 87 men skottet strax utanför och inget hände under de 4 extra minuterna i andra halvlek.

Sammanfattning
I den andra matchen vann Västerås mot Varberg och ÖFK kan inte gå vidare i cupen men kan förstöra för Västerås vid eventuell vinst mot dem i nästa match.
ÖFK får ta med sig att man stod upp bra mot AIK med bra försvarsspel under större delen av matchen. Bra i ÖFK Amatkarijo, Stolt och Brendon. I AIK plus för Guidetti, Fischer och Otieno. Ska bli roligt att följa dessa 2 lag under året i allsvenskan resp. superettan.

Foton: Thord Eric Nilsson

Text av: Lasse Granbacka