meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 
 

ÖFK degraderades till div 2 Norrland

Det var i år ÖFK satsade för att åtminstone skulle bli ett mittenlag i div 1 Norra. Alla vet hur det gick. För första gången åkte ÖFK ur en serie och det är givetvis ett misslyckande och för många en stor besvikelse. Att säga något annat vore falskt. Detta misslyckande är tungt för den idogt arbetande styrelsen att bära och flera har avgått.

Att åka ur en serie har många lag fått erfara och det är normalt sett bara att ta nya tag och komma igen, men att ÖFK även drabbades av att Rolf Lohses högra hand, Daniel Kindberg avgick, är faktiskt värre än att starta om i en lägre serie. Att detta inträffade samtidigt gör saken inte saken lättare.

Som läget är nu handlar det nästan uteslutande om pengar och åter pengar, att hitta någon person som Daniel Kindberg till marknadssidan, men det är svårt, nästan omöjligt. Det törs jag säga med erfarenhet från mina 11 år i ÖFK:s styrelse och marknad. Lyckas ÖFK inte med det, så går ÖFK en jobbig tid till mötes. Intäkterna från ÖFK:s livlina sponsring minskar då drastiskt, vilket gör att ÖFK mister mycket av sin handlingsförmåga.

Nu läggs hela det tunga ansvaret på Rolf Lohses axlar, en mycket svår uppgift väntar honom, men han är van och brukar komma med lösningar. Bortfallet av intäkter gör att Lohse, som det ser ut nu, måste skära kraftigt i ÖFK:s verksamhet och fotbollen kan bli hårt drabbad. Att sikta mot Superettan känns nu som mycket, mycket avlägset. Det krävs god ekonomi för det. Även div 1 blir tungt. Hur det blir med Lee Makel som tränare nästa år är mycket ovisst? ÖFK har knappast råd med honom.

Tillkomsten av ungdomssatsningen, som bara den kostar oerhört mycket pengar, har gjort att ÖFK i dagsläget kostnadsmässigt har för stor kostym och det är för få som jobbar i föreningen. ÖFK är en av få föreningar som saknar fotbollssektioner.

ÖFK har ekonomiskt sett genom Kindbergs avgång hamnat i en rejäl brygga. Ingen är oersättlig när det gäller fotbollsdelen, men på den ekonomiska sidan i en förening kan det faktiskt vara så, i varje fall under ganska lång tid framåt.

Nya ÖFK: Efter att ovanstående hade skrivits så hände det mycket i ÖFK och det är inte ovanligt när det gäller denna förening. Det började med att det uppstod en viss ordväxling mellan ordföranden Rolf Lohse och Daniel Kindberg. Rolf Lohse påstod att styrelsemedlemmen Kindbergs avgång blev en stor överraskning för honom. Kindberg kontrade med att Lohse kände till detta redan i januari och att han redan då avsagt sig medverkan i styrelsen och han dessutom slickat två mal och ett SMS om sin avgång.

Fortsättningen blev att spelarna skrev ett brev till Daniel Kindberg och ville att han skulle återkomma till ÖFK. Spelarna ansåg att detta var ett sätt att "rädda ÖFK" eftersom de ansåg att den gamla styrelsen  inte hade de ekonomiska musklerna för att kunna sikta högt i seriesystemet. Dessutom hade Kindberg gjort sig populär bland spelarna. Den gamla  styrelsen fann det för gott att ställa sina styrelseplatser till förfogande och om valberedningen kunde presentera en ny styrelse vid ett extra årsmöte så var man beredd att avgå. Ett extra årsmöte hölls och en ny styrelse presenterades och såg dagens ljus i ÖFK. Rolf Lohse, som suttit som ordförande sedan starten i ÖFK ersattes nu av Daniel Kindberg. Därmed fanns ingen kvar av de personer som en gång startade ÖFK.

Daniel Kindberg ville ha stora förändringar i klubben. Han klargjorde i en intervju i fotbollz.se att han inte kunde föra ÖFK vidare utan att ha länsföreningarna med sig. Han vill göra ÖFK mera populär genom att föreningen skall ge ett öppet och positivt intryck. Flera kommittéer skulle bildas och han ville se en heltidstjänst som kanslichef och marknadschef och det tog inte lång tid innan styrelsen hade beslutat om detta. ÖFK gick nu in i en ny epok med nytt folk och nya tankar.

Fotbollsverksamheten
Det var detta år som ÖFK skulle bygga vidare på det spel och den energi som laget hade mobiliserat under den fantastiska insatsen man gjorde under höstsäsongen året innan.

Kalle och "Dala" slutade
Eftersom de tidigare tränarna Kalle Björklund och Niklas "Dala" Dahlström hade slutat under sommaruppehållet i fjol måste nya tränare tillsättas. Valet föll på Lee Makel som under höstomgången skulle leda laget men även vara spelare. Vid sin sida hade han Peter Andersson och Mats "Fimpen" Palmqvist. Höstsäsongen blev lysande. ÖFK blev åter ett vinnande lag och klättringen i serien började. Många minns när Carlstad United i sista matchen i serien nästan blev utspelade på Jämtkraft Arena. ÖFK vann klart med 3-0. Resultatet betydde att ÖFK och klarade sig kvar i serien och allt var frid och fröjd.

Nya tränare:
Nu kom nya tränare in i bilden. Under uppbyggnadsträningen i år anställdes Ulf Tjernström och Miguel Exposito. Vi kommer ihåg Miguel som tidigare en duktig mittback i ÖFK. Tjernström kom från ungdomssidan i föreningen.

Träningsmatcherna under våren gav kvitto på att ÖFK var på rätt väg. ÖFK gjorde flera riktigt bra insatser mot bl.a Umeå, Motala, Brage och GIF Sundsvall. Av allt att döma fanns energin från höstomgången kvar i laget.

Med hjälp av utländska proffs så skulle minst en mittenplats i serien inte vara någon omöjlighet. Samarbetet med Wigan gav resultat. Två unga spelare kom över till ÖFK och ytterligare två från Skotska lag anslöt sig till ÖFK:s trupp. För att öka styrkan i ytterligare i laget så förlängdes kontraktet med Lee Makel. En erfaren och duktig spelare, men som även skulle överta ansvaret för laget som tränare. I tränarrollen var han dock oprövad. Till sin hjälp hade han Miguel Exposito och Mats "Fimpen" Palmqvist medan Peter Andersson inte fick förnyat kontrakt. Ulf Tjernström slutade som tränare och blev istället sportchef. Även "Fimpen", som avtalat var, skulle sluta efter vårsäsongen.

Fem utländska proffs sattes in i startelvan
Nära seriedebuten hade de fem utlandsproffsen, Makel inräknad, anlänt och de sattes direkt in i startelvan mot Vasalund. Detta innebar att endast fyra spelare från sista matchen i höstas återstod, nämligen Martin Johansson, Robin Fryklund, Lee Makel, Bobo Sollander och Ante Björkebaum. Det var bara rester av fjolårets framgångrika höst lag och den kraft man avsåg att bygga laget kunde knappast finnas eller i varje fall var mycket urholkad.

Varierande, ibland dålig klass på förstärkningarna:
Seriespelet började gå dåligt och ansvarige för A-laget Daniel Kindberg uttalade sig att det tog längre tid än han kunde ana för nyförvärven att anpassa sig till laget. Trots allt hade alla sin givna plats i startelvan. Richard Offiong gjorde ingen större prestation på plan och blev efter någon match även skadad och åkte hem. Tyvärr blev Jonathon Routledge, som var den bäste av nyförvärven, även han skadad. Kvar blev ointresserade Joe Holt och Marvin Williams som inte hade talang nog. Efter våromgången åkte även de hem. En annan britt som gästspelade i ÖFK var Richie Hart. Han verkade vara otränad och efter ett par matcher i ÖFK tröttnade han och flyttade. Inte heller han kunde förstärka ÖFK:s lag. Routledge återkom sedan till några matcher och visade då klass.

Flera utländska proffs
Efter 13 matcher hade ÖFK hamnat i botten regionen i serien. Det föranledde ÖFK att värva ytterligaste tre utländska spelare Damond Gray, unge Lettländaren Alexandr Gramovics och skotten Joe Hamill, och Peter Anderssonkom tillbaka som tränare vid sidan om Makel. Gray såg bra ut på vissa träningar men nådde inte upp till någon högre nivå under matcherna. Detsamma kan sägas om Aleksandr Gramovic. Ingen av dem var bättre än ÖFK:s egna spelare. Den bäste av de tre var Joe Hamill.

ÖFK fungerade rätt bra i vissa matcher under hösten, men hade inte den jämnhet som erfordrades för att förbättra sin position i serien. När man sedan förlorade de två viktigaste hemmatcherna, först mot Boden och sedan i sista matchen mot Vasalund så var ÖFK:s saga div 1 all. Detta var en historisk händelse. ÖFK har aldrig tidigare blivit nedflyttade.

Orsakerna
Orsakerna till detta är många. ÖFK lyckades inte under hela säsongen få till ett sammanhållet lag med en riktig spelidé. Det blev för många byten av spelare och taktik från match till match. Under hela säsongen hade inte ÖFK samma startelva i två matcher i följd och man använde sig av hela 28 spelare. De utländska förstärkningarna höll inte alla måttet, men fick ändå nästan alltid spela och det måste ha inverkat negativt på sammanhållningen i truppen. Det var Lee Makels debut som tränare. Han var ambitiös och ville säkert mycket, men för att leda ett lag på div 1-nivå så krävs det en hel del rutin och ledaregenskaper. Att vara spelande tränare är dessutom inte lätt

Tabell 2010
 

Västerås SK FK 26 16 4 6 54-29 25 52
Sirius 26 14 5 7 46-24 22 47
Syrianska IF Kerburan 26 14 3 9 50-44 6 45
Hammarby TFF 26 12 5 9 44-41 3 41
Vasalunds IF 26 13 1 12 42-37 5 40
Dalkurd FF 26 11 6 9 49-46 3 39
Umeå FC 26 9 7 10 51-42 9 34
Gröndals IK 26 10 3 13 38-46 -8 33
Valsta Syrianska IK 26 9 5 12 36-45 -9 32
Bodens BK FF 26 9 5 12 35-59 -24 32
BK Forward 26 8 7 11 45-40 5 31
Carlstad United BK 26 9 4 13 28-38 -10 31
Östersunds FK 26 9 3 14 30-43 -13 30
Arameisk-Syrianska IF 26 7 6 13 27-41 -14 27

Matcher & Resultat 2010

Omg Datum Tid Hemmalag Bortalag Resultat
1 Sön 18 Apr 16:00 Vasalunds IF ÖFK 1-0
2 Lör 24 Apr 15:00 ÖFK Hammarby TFF 1-3
3 Lör 1 Maj 16:00 Bodens BK FF ÖFK 0-1
4 Lör 8 Maj 15:00 ÖFK BK Forward 0-2
5 Sön 16 Maj 17:00 Syrianska IF Kerburan ÖFK 5-1
6 Lör 22 Maj 16:00 ÖFK Umeå FC 1-4
7 Sön 30 Maj 16:00 Arameisk-Syrianska IF ÖFK 0-1
8 Lör 5 Jun 16:00 ÖFK Valsta Syrianska IK 1-1
9 Lör 12 Jun 16:00 Carlstad United BK ÖFK 0-3
10 Lör 19 Jun 17:00 ÖFK Gröndals IK 3-2
11 Mån 28 Jun 19:00 ÖFK Sirius 1-0
12 Sön 4 Jul 16:00 Västerås SK FK ÖFK 2-1
13 Sön 11 Jul 16:00 Dalkurd FF ÖFK 3-2
14 Lör 7 Aug 15:00 ÖFK Dalkurd FF 2-3
15 Lör 14 Aug 15:00 ÖFK Västerås SK FK 1-2
16 Tor 19 Aug 19:00 Sirius ÖFK 2-0
17 Sön 22 Aug 14:00 Gröndals IK ÖFK 1-2
18 Lör 28 Aug 15:00 ÖFK Carlstad United BK 3-2
19 Sön 5 Sep 16:00 Umeå FC ÖFK 2-0
20 Sön 12 Sep 16:00 ÖFK Syrianska IF Kerburan 1-1
21 Lör 18 Sep 16:00 Valsta Syrianska IK ÖFK 2-0
22 Sön 26 Sep 15:00 ÖFK Arameisk-Syrianska IF 3-1
 

 

  TRISSEN
  Ante Björkebaum 19 p.
Christoffer Fryklund 17
Bobo Sollander 14
Martin Johansson 14
Lee Makel 14
Alexander Hysén 13
Per Magnusson 8
Tom Perman 7
Jonathon Routledge 7
Joe Hamill 7
Lars Oscarsson 5
Erik Löfgren 5
Ludvig Sundström 4
Joe Holt 3
Lennart Sandahl 3
Olle Hallström 3
Jacob Widgren
 

 

 

Spelarstatistik
Läs mer
Här kan Du läsa det mesta som
berör spelarna.

 

Matchstatistik
Läs mer
Här kan du läsa det mesta om
matcherna.

 

Nr               Spelare Antal matcher Mål Varningar Utvis-
ningar
1 Alexander Hysén 21     1
21 Lennart Sandahl 6   1  
1 Viktor Hansson        
21 Jens Bergius 1      
14 Bobo Sollander 23 6 2(6)  
3 Christoffer Fryklund 22 5 (0)3  
4 Lars Oscarsson 21     1
2 Per Magnusson 14      
5 Robin Fryklund 12   2  
6 Ludvig Sundström 10 1 1  
26 Anton Landgren
8 Lee Makel 16 3 0(5)  
16 Martin Johansson 25   0(3)  
9 Mattias Larsson 3  
  Tom Perman 18 1 2  
10 Joe Holt 6 2 1 1
7 Olle Hallström 22   0(3)  
15 Pontus  Englund 9 1
19 Jacob Widgren 16 2 2  
13 Ante Björkebaum

24

6 2  
12 Daniel Andersson

16

2 1  
17 Jonathon Routledge 4   1(3) 2
18 Marvin Williams 8 1 1(3) 1
20 Richard Offiong 2      
28 Erik Löfgren 16 1    
Ritchie Hart 2
30 Damond Grey 11      
31 Joe Hamill 10   (0)3  
32 Aleksandrs Gramovics 7      
29 Jon-Erik Krantz 2      
  Emil Dahlesten 1      

Bästa spelare i ÖFK

Christoffer Fryklund

Maratontabell 1997-2010

 
Namn Antal matcher Antal mål
1 Lars Oscarsson (Bästa spelare -00) 205 10
2 Daniel Westerlund 184 58
3 Petter Jakobsson 172 7
4 Martin Johansson (Bästa spelare -04  -08) 157 14
5 Fredrik Aliris (Bästa spelare -03) 143 13
6 Jonas Runesson/Svanberg 138 8
7 Miguel Exposito 126 12
8 Jimmy Anjevall 121 13
9 Mikael Berg (Bästa spelare -99) 118 3
10 Joakim Lundstedt (Bästa spelare -05) 97 33
11 Bobo Sollander (Bästa spelare -09 90 15
12 Per Magnusson 88 6
13 Fredrik Olsson 83 3
14 Daniel Sunding 81 6
15 Lars Juliusson 75 6
16 Daniel Edfalk 73 17
17 Alan Al-kadhi 72 4
18 Jimi Eiremo 68 9
19 Patrik Johansson 68 7
20 Lasse Mattila (Bästa spelare -01) 66 8
21 Jonas Lundmark 65 3
22 Jacob Widgren 64 12
23 Alexander Sjöberg 60 13
24 Jens Bergius 59  
25 Mathias Larsson 58 6
26 Mikael Askonius 52 1
27 Erik Lantto (Bästa spelare  -06  -07) 51 9
28 Ante Björkebaum 49 14
29 Kjell Jönsson (Bästa spelare -02) 47  
30 Mattias Eriksson (Bästa spelare -98) 45 5
31 Tim Andersson 44 1
32 Ghassan Talozi 43 5
33 Fredrik Edholm 41 4
34 Daniel Nathanaelsson 41 2
35 Jon Persson 41 2
36 Nils Bjuggstam 40 10
37 Henrik Åsberg 39 3
38 Mats Palmqvist 38 5
39 Daniel Johansson 36 21
40 Magnus Axelsson 36 8
41 Jörgen Nilsson 36 2
42 Johan Forsstedt 34 3
43 Tobias Blad 34 1
44 Lee Makel 33 10
45 Lennart Sandahl 33  
46 Robin Fryklund 32 1
47 Christoffer Fryklund (bästa spelare -10) 30 5
48 Peter Jonasson 30 5
49 Daniel Andersson 30 2
50 Tomas Meijer 29  
51 Oleksandr Matyyok 26 1
52 Göran Madzén 26  
53 Paul Read 25 18
54 Andreas Lindgren 25 6
55 Pär Ekholm 24  
56 Mikael Nilsson 23 4
57 Patrik Henriksson 22 4
58 Anders Swartling 22  
59 Olle Hallström 22  
60 Jan-Olov Eriksson 21 9
61 Marins Alysson Marendas 21 7
62 Radoslav Becalik 21 4
63 Alexander Hysén 21  
64 Christer Öhlund 20 1
65 Johan Philström 20  
66 Robert Hedman 20  
67 Mark Nangle 19 9
68 Niklas Widjeskog 18 12
69 Paul Sheerin (Bästa spelare -97) 18 3
70 Tom Perman 18 1
71 Håkan Gärdin 18  
72 Paul Shields 17 13
73 Emil Alriksson 17 2
74 Pontus Englund 17  
75 Daryl Smylie 16 2
76 Erik Löfgren 16 1
77 Benny Blixt 16  
78 Björn Carlsson 16  
79 Diego Navarro 15 3
80 Bina Ajuwa 15 2
81 Kristian EK 15 2
82 Jamie Hughes 14 2
83 Ante Strängby 14  
84 Robin Bergman 13 2
85 Daniel Berggren 13 1
86 Michael Tidser 11 2
87 Damond Grey 11  
88 Krysztof Brodecki 11  
89 Scott Wilsson 11  
90 Tommy Anjevall 11  
91 Ludvig Sundström 10 1
92 Magnus Hollsten 10 1
93 Piotr Bajdziak 10 1
94 Erik Forsberg 10  
95 Joe Hamill 10  
96 Ross Campbell 10  
97 Håkan Svensson 9  
98 Edib Kurtovic 8 4
99 Marvin Williams 8 1
100 Adam Matthiasson 8  
101 Jimmy Carlsson 8  
102 Chad Bond 7 2
103 Aleksandrs Gramovics 7  
104 Andreas Sipuri 7  
105 John Lindestig 7  
106 Joe Holt 6 2
107 Ulf Kvarnlöf 6 1
108 Craig Dean 6  
109 Joel Skaaret 6  
110 Kerry Morgan 6  
111 Kristoffer Henriksson 6  
112 Suat Sari 6  
113 Elvis de Silva Santana 5  
114 James Burgin 5  
115 Kristoffer Block 5  
116 Christer Nilsson 4  
117 Jonathon Routledge 4  
118 Marcus Henriksson 4  
119 Patrik Lindgren 4  
120 Scott Evans 4  
121 Anton Andersson 3 1
122 Emil Kvarnlöf 3  
123 Joel Bodin 3  
124 Marco Minchella 3  
125 Mattias Larsson 3  
126 Alex Meneses 2  
127 Johan Eriksson 2  
128 Jon-Erik Krantz 2  
129 Kyle Graves 2  
130 Leandro Pinto 2  
131 Richard Offiong 2  
132 Ritchie Hart 2  
133 Tommy Einarsson 2  
134 Viktor Hansson 2  
135 Christian Olsson 1  
136 Clarence Amo 1  
137 Dennis Sandström 1  
138 Emil Dahlesten 1  
139 Fredrik Georgsson 1  
140 Hans Eskilsson 1  
141 Ingemar Eriksson 1  
142 Jens Eriksson 1  
143 Leo Hansson 1  
144 Niklas Dahlström 1  
145 Petter Magnusson 1  
146 Tomas Holm 1