meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

Det nästan osannolika blev verklighet. ÖFK I Superettan.

ÖFK har gjort en bedrift.  Först vann ÖFK div.2 Norrland år 2011 och nu vann man div.1 Norra.

 Att vinna en serie är mycket svårt, det vet vi alla. Att vinna två år i följd är en bedrift.

Det nästan osannolika har blivit verklighet.  ÖFK är i superettan.  

Den långa väntan har infriats.

Fortsättning följer…

Den största anledningen till att några herrar satte sig ner 1996 och bildade ÖFK var att det skulle bli en kraftsamling som skulle göra det möjligt att skapa ett Superettalag även inom denna region. Många år har sedan starten förflutit och supportrar har börjat misströsta att ÖFK någonsin skulle kunna ta det avgörande steget. Ännu sämre blev oddsen när ÖFK för första gången flyttades ner i div. 2. Nu behövdes det målmedvetna krafttag för att räta upp situationen genom att satsa och skapa optimism.

Den person som kunde återskapa den känslan var ÖFK:s ordförande den obändige optimisten Daniel Kindberg som inte ser något hinder omöjligt att passera.  Sagt och gjort! Han anställde en bra tränare och ett gäng heltidsanställda. Sedan gick det av bara av farten!

Graham Potter, som inte bara hade tränarrollen  som utan även i praktiken fungerade som sportchef, var mannen som skulle medverka till att göra det. Med nästan klinisk noggrannhet lockade han rätt spelare till ÖFK.  Han följde Kindbergs strategi, att nyförvärv är ett måste för att ha en chans att avancera i seriesystemet. Potter kunde nyttja sin kunskap om Engelsk fotboll och sina kontakter i England och inte minst med Nike Academy som kunde leverera spelare till ÖFK som inte drog med sig allför höga kostnader. 

Daniel Kindbergs siktade högt och uttalade en klar målsättning om att ÖFK skulle ut för spel i Europa.

Kindberg hade skaffat fram ekonomiska resurser för att ÖFK skulle ha möjlighet att satsa och hans exemplariska optimism och sin förmåga att hela tiden följa laget och stötta på såväl träningar som matcher var betydelsefullt.

ÖFK vann som väntat div. 2 Norrland år 2011 i stor stil. Nu gällde det åter att visa sin styrka i div. 1 norra och Kindberg skrädde inte på orden. Han gick inför seriestarten ut med att ÖFK skulle vinna alla matcher och det är ju liktydligt med serievinst. När detta skrivs är detta ett faktum. ÖFK vann serien och startar nu nästa säsong i Superettan.  Det skapade stor glädje och förväntan hos många i länet och främst i Östersund. En del tror fortfarande inte att det kan vara sant att ÖFK är i Superattan.

Enligt Kindberg var det en  laginsats där spelarna fokuserade på att i varje moment göra sitt bästa som utgjorde grunden för att ÖFK kunde vinna serien. En annan orsak, enligt min mening, att det gick bra för ÖFK detta år, var den mera långsiktigt inriktade värvningarna.. Det var duktiga spelare som ville satsa helhjärtat på fotboll och få visa upp sig och som kunde tänka sig att stanna några år i laget. ÖFK har nu ett ungt och mycket utvecklingsbart lag som hela tid förbättras.

Även individuella prestationer gladde. David Accams vårsäsong med nio gjorda mål  är inte att förglömma. Det är lätt att komma ihåg målgörare. Från Västerås SK kom Emir Smajic som med med åtta mål kom tvåa i den interna skytteligan. I VSK hade han denna säsong hunnit med nio mål.  Det är flera mycket trevliga och duktiga spelare i ÖFK som gjort bra insatser som jag skulle vilja nämna, med jag begränsar mig till att skriva, att det har varit givande att få träffa er och det har varit ett nöje att se er i match.

 En ung lovande spelare kom under sääsongen från VSK, nämligen mittfältaren Linus Sjöberg. Vävningen under hösten av unga talanger fortsatte. Rasmus Lindkvist från Dalkurd var en. En annan Filip Rogic från Eskilstuna City. Efter inträdet i Superettan blev det genast lättare att få spelare till ÖFK.

Av de inhemska spelarna var det Bobo Sollander som gjorde flest matcher, inhopp medräknat. Det blev 16 för hans del. Strax efter kom Martin Johansson. Även Dennis Widgren låg fin framme med 14 matcher. På hösten återkom Robin Fryklund och han kom oväntat snabbt till spel efter en lång skadeperiod.

Serieavslutningen i div. 1 blev en thriller utan dess like. IK Sirius och ÖFK kämpade sida vid sida, men även Frej och Forward var inte avhängda. Sirius nerver höll inte riktigt i slutmatcherna. Laget gjorde en dålig match mot Enköping och förlora hemma mot Vasalund. Det öppnade för ÖFK som kunde klara sista hindret genom att besegra starka Vasalund i sista hemmamatchen.

Nu krävdes vinst mot Sirius. Då skulle det vara klart.

Det blev tidernas mest spännande seriefinal mot Sirius borta på Studenternas anrika idrottsplats. Intresset för matchen var mycket stort. Flera bussar fylldes från Östersund och det bildades en spontan hejaklack som imponerade.

För Sirius skulle räcka med oavgjort men det krävdes vinst för ÖFK. Utgångsläget inför matchen var således inte det bästa. Glädjen stod därför högt i tak i ÖFK- lägret redan i matchens tionde minut.  Det var viktigt att göra första målet. ÖFK vinner bollen på högerkanten och spelar sig upp i banan, en fin boll slås ut till höger mot Thomas Boakye som kommer in i straffområdet från höger och sätter bollen distinkt i Siriusmålvaktens högra burgavel.  MÅL!  Ljudnivån i ÖFK- klacken når rekordnivå.  ÖFK har tagit ledningen och genom ett klokt spel kunde inte Sirius åstadkomma något mål. Närmast var Sirius med ett stolpskott i slutskedet av matchen. Det för många osannolika hade inträffat. ÖFK var i Superettan och matchvinnare var Thomas Boakye från Ghana.

Graham Potter fick stort beröm för sin tränarinsats och fick på fotbollgalan pris som bästa tränare i länet. Målvakten Petter Augustsson blev utsedd till länets bäste spelare. Efter lite om och men fortsätter han ett år till i ÖFK. ÖFK:s Dennis Widgren utsågs till bäste herrjunior. Storslam alltså för ÖFK detta jubelår.

I och med Superettaplatsen blev det större och ännu proffsigare krav på ÖFK. Graham Potter satte genast igång förberedelserna inför nästa säsong genom att företa ”värvningsresor” i Ghana, Spanien och England, men blickarna var även riktade mot Sverige. Det gav till resultat och flera unga mycket lovande svenska spelare kom till ÖFK.

För övrigt så fortsätter verksamheten i ÖFK som vanligt. Den nysatsning som med fotbollsakademin som skedde under hösten ifjol i samarbete med John Bauerskolan fortsätter med heltidsanställda tränare med Rhonny Nilsson som chef.

Samarbetet med IFK Östersund fortsätter. Avsikten med etta är att ÖFK i framtiden skall ha tillgång till spelarutbyte med ett div. 2- lag. IFK vann fyran och tog ett steg i denna målsättning.  

ÖFK bildade detta år en ny förening, nämligen ÖFK Ungdom. Detta innebär att den nya föreningen kan avancera till högre serier. Problemet är istället att det måste skrivas övergångshandlingar för att gå mellan föreningarna. Laget spelade i div 4 Jämtland. Efter en någon trög start slutade man tvåa i serien, vilket är klart godkänt.

I fjol blev det därför inte så mycket matchning för de spelare i ÖFK som ofta satt på bänken i representationslaget. Det har i år förändrats eftersom ÖFK får spela i allsvenska juniorserien med ett U 21- lag. Nu finns det där möjlighet att få matchning i denna serie. Ett plus för ÖFK:s unga spelare att få visa upp sig och framför allt få speltid, vilket är en förutsättning för att utvecklas. ÖFK har även anmält ett lag till pojkallsvenskan.

Vad gäller spelare så kunde ÖFK i stort sett behålla sitt spelarmaterial ganska så intakt, beroende på att föreningen gick in för att teckna längre kontrakt. De bästa spelarna från utlandet fanns med även detta år och så kommer det att bli även inför säsongen 2013.

En spelare som försvann under sommaruppehållet var David Accam från Ghana. Plötsligt blev Accam och ÖFK högvilt i rikspressen. Accam var den överlägset mest betydelsefulla värvningen som ÖFK någonsin gjort. Han kunde i stort sett ensam avgöra en match. När han satta fart var det ingen som hängde med. Han gick direkt till allsvenskan och Helsingborgs IF där han även fick spela Champion League- matcher. Accams flytt gav bra klirr i ÖFK:s kassa.

Tre andra spelare från länet som var med under året, men som nu bestämt att sig för att avsluta sin karriär i ÖFK, är mittfältaren Martin Johansson och backarna Bobo Sollander och Olle Hallström. Största orsaken till beslutet var, att alla hade svårt att kombinera jobb och fotboll eftersom de inte är heltidsproffs. Säkert kommer många i publiken att sakna dessa profiler när Superettan sätter igång på vårkanten. En annan som inte kommer med till nästa säsong är målvaktstränaren Jan Netzler, ett något svårtolkat beslut från ÖFK kan man tycka.

Svenska Cupen: Efter vinst mot Edsbyn mötte ÖFK allsvenska Mjällby på Jämtkraft Arena i Svenska Cupen. Tyvärr blev det förlust för ÖFK med 3-0 och ÖFK var ute ur cupen.

Trissvinnare: David Accam och Juanjo Hervias delade i år priset.

Nu står vi inför ett spännande fotbollsår. Kommer ÖFK att bli fågel eller fisk? Frågar någon Daniel Kindberg så har han sitt givna svar.

Hoppas han får rätt!

Tabell 2012

Östersunds FK 26 15 8 3 50 - 21 29 53
BK Forward 26 16 5 5 50 - 25 25 53
IK Sirius FK 26 16 4 6 51 - 20 31 52
Vasalunds IF 26 14 6 6 43 - 24 19 48
IK Frej Täby 26 14 6 6 48 - 34 14 48
Eskilstuna City FK 26 12 4 10 38 - 44 -6 40
Västerås SK FK 26 10 6 10 46 - 43 3 36
Dalkurd FF 26 9 7 10 56 - 50 6 34
Sandvikens IF 26 9 7 10 43 - 45 -2 34
IFK Luleå 26 9 4 13 41 - 50 -9 31
Väsby United 26 9 3 14 36 - 43 -7 30
Syrianska IF Kerburan 26 7 3 16 34 - 70 -36 24
Akropolis IF 26 5 5 16 27 - 46 -19 20
Enköpings SK FK 26 2 2 22 19 - 67 -48 8

 

Matcher & Resultat 2012

Omg Datum Tid Hemmalag Bortalag Resultat
1 Lör 14 Apr 15:00 ÖFK IK Sirius 1-1
2 Sön 22 Apr 16:00 Vasalund IF ÖFK 2-2
3 Lör 28 Apr 15:00 ÖFK Dalkurd FF 1-1
4 Lör 5 Maj 15:00 Sandvikens IF ÖFK 0-0
5 Lör 12 Maj 15:00 ÖFK Eskilstuna City FK 3-0
6 Lör 19 Maj 14:00 IFK Luleå ÖFK 1-3
7 Lör 26 Maj 15:00 ÖFK Syrianska IF Kerburan 4-0
8 Sön 3 Jun 16:00 Enköpings SK FK ÖFK 2-4
9 Sön 10 Jun 16:00 ÖFK Väsby United 1-0
10 Lör 16 Jun 14:00 IK Frej ÖFK 1-0
11 Sön 24 Jun 14:00 ÖFK BK Forward 1-3
12 Lör 30 Jun 16:00 Akropolis IF ÖFK 0-2
13 Lör 7 Jul 15:00 ÖFK Västerås SK FK 3-2
14 Lör 14 Jul 16:00 Västerås SK FK ÖFK 1-1
15 Lör 11 Aug 16:00 ÖFK Akropolis IF 4-0
16 Ons 22 Aug 18:30 BK Forward ÖFK 0-4
17 Lör 25 Aug 15:00 ÖFK IK Frej 3-1
18 Lör 1 Sep 14:00 Väsby United ÖFK 1-0
19 Lör 8 Sep 15:00 ÖFK Enköpings SK FK 3-2
20 Sön 16 Sep 17:00 Syrianska IF Keburan ÖFK 0-0
21 Lör 22 Sep 14:00 ÖFK IFK Luleå 1-1
22 Lör 29 Sep 16:00 Eskilstuna City FK ÖFK 0-1
23 Lör 6 Okt 15:00 ÖFK Sandvikens IF 4-0
24 Lör 13 Okt 15:00 Dalkurd FF ÖFK 2-2
25 Lör 20 Okt 14:00 ÖFK Vasalunds IF 1-0
26 Sön 28 Okt 15:00 IK Sirius ÖFK 0-1

 

Övriga matcher 2012
Träning/Cup Datum Tid Hemmalag Bortalag Resultat
Träning Ons 7 Mar 17:30 ÖFK Brunflo FK 3-1
Träning Sön 11 Mar 13:00 Rosenborg 2 ÖFK 1-1
Träning Lör 17 Mar 14:00 ÖFK Sollefteå GIF 4-0
Träning Ons 21 Mar 18:00 GIF Sundsvall ÖFK 3-1
Träning Lör 31 Mar 14:00 Umeå FC ÖFK 2-1
Träning Sön 8 Apr 14:00 Byåsen IL ÖFK 1-1
Träning Tor 12 Jul 19:00 ÖFK Wigan 0-1
DM-final Sön 29 Jul 17:00 IFK Östersund ÖFK  
Sv. Cupen Ons 1 Aug 19:00 Edsbyns IF ÖFK 0-5
Sv Cupen Lör 18 Aug 16:00 ÖFK Mjällby 0-3

 

  TRISSEN
  David Accam 19
Juanjo Hervias 19
Isaac Shaze 13
Jamie Hopcutt 12
Seon Min-Moon 10
Samuel Mensah 10
Petter Augustsson 10
Emir Smajic 9
Christoffer Fryklund 8
Teo Nogues 8
Jonas Desai 7
Thomas Boakye 7
Martin Johansson 5
Steve Burton 5
Dennis Widgren 5
Ryan Gilligan 4
Tom Perman 3
Bobo Sollander 3
Brian Wake 3
Alexis Mendiola 2
Olle Hallström 1
Matthew Barnes- Homer 1

 

 

 

Spelarstatistik
Läs mer
Här kan Du läsa det mesta som
berör spelarna.

 

Matchstatistik
Läs mer
Här kan du läsa det mesta om
matcherna.

Statistik 2012

Nr Spelare Antal matcher Mål Varningar Utvisningar
1 Petter Augustsson 25   1  
21 Viktor Hansson 1      
17 Steve Burton 15   4  
14 Bobo Sollander 16 3 1  
3 Christoffer Fryklund 13   1  
4 Olle Hallström 12   4  
22 Juan Hervias 21   4  
5 Robin Fryklund 5      
16 Martin Johansson 15   2  
11 Tom Perman 12 4 1  
6 Isaac Shaze 18 4 7  
23 Samuel Mensah 25   5  

13

Seon-Min Moon 15 2 1  
24 Jonathan Lundbäck        

20

Kyle Hawthorne 9   1  

8

Jamie Hopcut 24 3 2  

19

Dennis Widgren 14      

25

Emil Dalesten        

18

David Accam 14 9 3  

15

Brian Wake 13 2 2  

9

Matthew Barnes-Homer 11 2 1  

10

Patrik Lindgren 2      

7

Jonas Desai 21 3 2  

2

Felix Nordin 6   1  

12

Viktor Ageskär 2      
  Självmål   1    
  Teito Nogues 6 3    
  Ryan Gilligan 11 2 2  
  Thomas Boakye 10 3 2 1
  Emir Smajic 11 7 1  
  Linus Sjöberg 5 1    
  Alexis Mendiola 9 1 1  

 

 

Bästa spelare i ÖFK

??

 

Maratontabell 1997-2012

  Namn Antal matcher Antal mål
1 Lars Oscarsson (Bästa spelare -00) 212 10
2 Martin Johansson (Bästa spelare -04 -08) 193 15
3 Daniel Westerlund 184 58
4 Petter Jakobsson 172 7
5 Fredrik Aliris (Bästa spelare -03) 143 13
6 Jonas Runesson/Svanberg 138 8
7 Miguel Exposito 126 12
8 Jimmy Anjevall 121 13
9 Mikael Berg (Bästa spelare -99) 118 3
10 Bobo Sollander (Bästa spelare -09 110 21
11 Joakim Lundstedt (Bästa spelare -05) 97 33
12 Fredrik Olsson 97 3
13 Per Magnusson 88 6
14 Daniel Sunding 81 6
15 Lars Juliusson 75 6
16 Daniel Edfalk 73 17
17 Alan Al-kadhi 72 4
18 Jimi Eiremo 68 9
19 Patrik Johansson 68 7
20 Lasse Mattila (Bästa spelare -01) 66 8
21 Jonas Lundmark 65 3
22 Jacob Widgren 64 12
23 Alexander Sjöberg 60 13
24 Jens Bergius 59  
25 Mathias Larsson 58 6
26 Christoffer Fryklund (bästa spelare -10) 58 6
27 Mikael Askonius 52 1
28 Erik Lantto (Bästa spelare -06 -07) 51 9
29 Ante Björkebaum 49 14
30 Tom Perman 49 5
31 Robin Fryklund 49 2
32 Kjell Jönsson (Bästa spelare -02) 47  
33 Olle Hallström 47  
34 Mattias Eriksson (Bästa spelare -98) 45 5
35 Tim Andersson 44 1
36 Ghassan Talozi 43 5
37 Fredrik Edholm 41 4
38 Jon Persson 41 2
39 Daniel Nathanaelsson 41 2
40 Nils Bjuggstam 40 10
41 Henrik Åsberg 39 3
42 Mats Palmqvist 38 5
43 Daniel Johansson 36 21
44 Magnus Axelsson 36 8
45 Jörgen Nilsson 36 2
46 Steve Burton 35 4
47 Johan Forsstedt 34 3
48 Dennis Widgren 34 2
49 Tobias Blad 34 1
50 Brian Wake 33 26
51 Lee Makel 33 10
52 Lennart Sandahl 33  
53 Samuel Mensah 32  
54 Peter Jonasson 30 5
55 Daniel Andersson 30 2
56 Kyle Hawthorne 29 6
57 Tomas Meijer 29  
58 Juan Hervias 28 1
59 Oleksandr Matyyok 26 1
60 Göran Madzén 26  
61 Paul Read 25 18
62 Andreas Lindgren 25 6
63 Isaac Shaze 25 4
64 Petter Augustsson 25  
65 Jamie Hopcut 24 3
66 Pär Ekholm 24  
67 Mikael Nilsson 23 4
68 Patrik Henriksson 22 4
69 Anders Swartling 22  
70 Jan-Olov Eriksson 21 9
71 Marins Alysson Marendas 21 7
72 Radoslav Becalik 21 4
73 Jonas Desai 21 3
74 Alexander Hysén 21  
75 Christer Öhlund 20 1
76 Robert Hedman 20  
77 Johan Philström 20  
78 Mark Nangle 19 9
79 Viktor Ageskär 19 1
80 Niklas Widjeskog 18 12
81 Paul Sheerin (Bästa spelare -97) 18 3
82 Ludvig Sundström 18 2
83 Håkan Gärdin 18  
84 Paul Shields 17 13
85 Emil Alriksson 17 2
86 Pontus Englund 17  
87 Besarion Kodolaev 17  
88 Daryl Smylie 16 2
89 Erik Löfgren 16 1
90 Björn Carlsson 16  
91 Benny Blixt 16  
92 Diego Navarro 15 3
93 Kristian Ek 15 2
94 Bina Ajuwa 15 2
95 Seon-Min Moon 15 2
96 David Accam 14 9
97 Jamie Hughes 14 2
98 Ante Strängby 14  
99 Robin Bergman 13 2
100 Daniel Berggren 13 1
101 Felix Nordin 13 1
102 Robbie Clark 12 2
103 Patrik Lindgren 12  
104 Emir Smajic 11 7
105 Thomas Boakye 11 3
106 Michael Tidser 11 2
107 Mattew Barnes-Homer 11 2
108 Ryan Gilligan 11 2
109 Tommy Anjevall 11  
110 Scott Wilsson 11  
111 Krysztof Brodecki 11  
112 Damond Grey 11  
113 Alex Smith 11  
114 Piotr Bajdziak 10 1
115 Magnus Hollsten 10 1
116 Ross Campbell 10  
117 Joe Hamill 10  
118 Erik Forsberg 10  
119 Alexis Mendiola 9 1
120 Håkan Svensson 9  
121 Edib Kurtovic 8 4
122 Marvin Williams 8 1
123 Viktor Hansson 8  
124 Jimmy Carlsson 8  
125 Adam Matthiasson 8  
126 Chad Bond 7 2
127 John Lindestig 7  
128 Andreas Sipuri 7  
129 Aleksandrs Gramovics 7  
130 Teto Nogues 6 3
131 Joe Holt 6 2
132 Ulf Kvarnlöf 6 1
133 Troy Pennycook Morgan 6 1
134 Emil Dahlesten 6 1
135 Suat Sari 6  
136 Kristoffer Henriksson 6  
137 Kerry Morgan 6  
138 Joel Skaaret 6  
139 Craig Dean 6  
140 Linus Sjöberg 5 1
141 Kristoffer Block 5  
142 James Burgin 5  
143 Elvis de Silva Santana 5  
144 Scott Evans 4  
145 Marcus Henriksson 4  
146 Jonathon Routledge 4  
147 Christer Nilsson 4  
148 Anton Andersson 3 1
149 Mattias Larsson 3  
150 Marco Minchella 3  
151 Joel Bodin 3  
152 Emil Kvarnlöf 3  
153 Tommy Einarsson 2  
154 Ritchie Hart 2  
155 Richard Offiong 2  
156 Leandro Pinto 2  
157 Kyle Graves 2  
158 Jon-Erik Krantz 2  
159 Johan Eriksson 2  
160 Alex Meneses 2  
161 Tomas Holm 1  
162 Petter Magnusson 1  
163 Patrik Nord 1  
164 Niklas Dahlström 1  
165 Leo Hansson 1  
166 Jonas Lunqvist 1  
167 Jens Eriksson 1  
168 Ingemar Eriksson 1  
169 Hans Eskilsson 1  
170 Fredrik Georgsson 1  
171 Dennis Sandström 1  
172 Clarence Amo 1  
173 Christian Olsson 1  

 

 

 


 

Herrar
av: Hogdal | 3 Apr 2008 - 08:36
Inte för att det är livsviktigt men