meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

2008-02-14
INTERVJU MED ANDRETRÄNAREN I ÖFK NIKLAS "DALA" DAHLSTRÖM
av Jan-Örjan Holmbom

Fotbollssäsongen 2008 börjar närma sig med stormsteg. Fotbollz.se kontaktade ÖFK´s andretränare Niklas Dahlström inför helgens träningsmatch borta mot allsvenska Gefle IF. Niklas är 32 år och arbetar som klubb- och företagssäljare på Intersport. Han har en lång karriär som fotbollsspelare i Jämtland med Alsens IF som moderklubb. Med spel i Krokom, Frösö IF, IFK Östersund var han föregående säsong tillbaka i Krokom, då som spelande tränare. Inför denna säsong blev han erbjuden platsen bredvid Kalle Björklund i ÖFK. Ett ÖFK där Niklas själv spelat en del matcher...

Vad tror du att du kan tillföra som tränare i ÖFK? - Jag har en hel del rutin efter många år som spelare. Som ny tränare har man alltid lite nya idéer, en annan syn på fotboll än de som varit där tidigare. Det är svårt att sätta ord på det. Jag har ett stort engagemang!

Du är hjälptränare bredvid Kalle Björklund med mängder av rutin. Hur är det att jobba med honom?     - Det funkar väldigt bra!

Kalle verkar ha föredragit en defensiv spelstil i tidigare klubbar. Blir det ett defensivt ÖFK vi får se denna säsong? - Nej, vi ska försöka sätta press på motståndarna, försöka vinna bollen på deras planhalva. Sen måste man förstås anpassa sig efter motståndarna och sitt eget material. Men vår grundtanke är att sätta hög press på motståndarna och inte låta dem bygga något eget spel.

Hur har försäsongen varit så här långt? - Den har varit bra. Det har varit lite småskador, nån som varit sjuk och så vidare. Vi har haft ett par knäskador som stör och det är osäkert hur länge Jens Bergius blir borta. Även Ante Björkebaum väntar på undersökning.

Någon spelare som imponerat på dig? -Jag vill inte nämna någon speciell spelare som imponerat på mig, men många av de yngre har höjt sig efter jul.

Försäsongen har präglats av många spekulationer om vilka spelare som blir kvar och inte. Joakim Lundstedt och Jonas Runesson har klivit av tåget bland ryktades det om att ersättningen var för låg. Din kommentar? - Jag har inget med kontrakt och ersättningar att göra utan det får du fråga Daniel Kindberg om. Men jag tror inte det sitter i ersättning, har man rätt motivation så spelar några kronor hit eller dit ingen roll.

Hur många ytterligare spelare ska in i truppen innan den är spikad? - Det är svårt att säga, vi har lite marginaler.

Jens Bergius ser ut att missa en stor del av säsongen och målvaktsfrågan blir alltmer akut. Har ni någon målvakt på gång som komplement till Tomas Meijer? - Jag vet att det jobbas med det.

Årets första träningsmatch på svensk mark blir nu till helgen mot allsvenska Gefle IF på klassiska Strömvallen. Vad har du för förväntningar på den matchen? - Ja, först och främst att vi orkar hela matchen, så vi får se att vi skött träningen på rätt sätt. Vi får ej dra för stora växlar av denna match, vi har bara en match i benen från Valencia. Men det blir spännande att se hur grabbarna står upp. Resultatet är inte så viktigt utan vi kommer att byta mycket spelare i halvtid och under matchen.

Finns Paul Shields och Daryl Smylie med i matchen mot Gefle?- Nej, de är i England just nu och kommer till Östersund närmare seriestarten. De sköter träningen på egen hand utifrån ett programmet de fått.

Tomas Meijer vaktar målet? - Ja, i den första halvleken. Vi kommer att testa en målvakt utifrån i den andra halvleken.

Det blir ytterligare ett allsvenskt motstånd under försäsongen. I mars väntar GIF Sundsvall som ni även inlett ett samarbete med. Din kommentar kring det? - Jag tror det kan bli något jättebra. De fostrar många duktiga yngre spelare och ska vi hålla norrlandsfönstret vid liv så måste vi kunna samarbeta.

ÖFK är ju något som debatteras livligt inom hela fotbollsjämtland. Vad är ditt inlägg i debatten? - Jag tror 100% på ÖFK annars hade jag inte tagit mig an uppgiften. Vi måste få till ett genuint samarbete om vi ska kunna fostra duktiga spelare. ÖFK har nu startat två yngre lag som vi hoppas ska bära frukt men det kommer säkert att ta ett antal år.

Vi tackar Niklas och avslutar med tre snabba frågor:
Vilken placeringen hamnar ÖFK på denna säsong?
- Målsättningen är att ta tre poäng mot vilket lag vi än möter.
Vem blir lagets skyttekung?
- Paul Shields (med tanke på hösten).
Årets överraskning? - Pass.

Tre röster om Niklas Dahlström:
Bobo Sollander, fotbollsspelare i ÖFK
- Jättetrevligt människa, jag har aldrig sett han sur. Andra brukar kunna vara lite sur ibland men inte ”Dala”. Jag har känt honom väldigt länge och jag tycker han funkar bra som tränare.
Lars Oscarsson, fotbollsspelare i ÖFK
. - Han är relativt ung men är ända ganska nära sin aktiva karriär, det är bra. Och jag tycker uppdelningen på träningarna mellan Kalle och Niklas är bra och båda pushar på och stöttar ute på träningen. Sen är Niklas väldigt lättsam som person.
Tommy Martinsson, fotbollstränare i Krokom.
- Supertrevlig kille, kunnig och har ambitioner. Duktig fotbollsspelare och han har ju blick för spelet, ser vad som finns och kan rätta till spelet.

Text: Jan-Örjan Holmbom

Vem är Jan-Örjan Holmbom ? Han är en allmänt idrottsintresserad och mycket duktig maratonlöpare. Ställer i sommar upp i Paris Maraton i april och i höst i Stockholm Maraton. Personbästa är 3.46.0. Hade tidigare ansvaret för Östersunds BS hemsida, men har slutat där och skriver nu förutom för Fotbollz för Svenska Bandyförbundet. Får Du ont i hjärtat så kan Du träffa Janne på kardiologavdelningen på Östersunds Sjukhus där han jobbar som sjuksköterska. Han kommer nu att skriva för fotbollz.