- Allsvenskan  Tabell

OJ, SÅ VIKTIGT!
av Per Lagerbäck
Publicerad 27 Sep 2023 - 23:05 Uppdaterad 27 Sep 2023 - 23:52

En oerhört viktig seger efter en riktigt bra första halvlek, men det var nog tack vare de goda gudarna som andra halvlek räckte till en seger. Och de avgörande frisparksläggarna var också de bästa ÖFK:arna idag.

Trisstrean Weilid påväg mot en offensiv satsning. Foto: Thord-Eric Nilsson

Första halvleken var en verklig befrielse att se efter Skövdematchen. En fantastisk bra pressfotboll gav aldrig Brage chansen att spela sin fotboll, utan de blev hela tiden stressade till misstag. Alla spelare i ÖFK ska ha beröm för detta spel under de första 45 minuterna. Bitvis såg det också bra ut framåt, men det ville sig inte riktigt. Men tack vare en styrning på Mazurs frispark så stod det i alla fall 1- 0 i paus, och det var helt rättvist.

Tyvärr väljer ÖFK att i andra halvlek dra ner på tempot och ge taktpinnen till Brage. Det är samma grundfel som jag tycker ÖFK upprepar gång på gång i ledning. Det blev än mer uddlöst framåt, och den skotske supporterns bevingade svar under EM i Sverige 1992, på frågan hur supportrarna i kilt kunde hålla humöret uppe trots alla motgångar på planen; "We are happy every time we get a corner" blev en bra beskrivning av hur det kändes fram till 2- 0-målet. En stunds lugn och hopp om ett mål de gånger det blev offensiv hörna. Jag är dock också glad över att det inte urartade i att dra ut på tiden så att det blev varningar av det skälet.

Lite i takt med att Brages ork tröt kunde ÖFK sticka upp lite mer, och till slut gav ytterligare en frispark resultat när ingen spelare nådde den flacka boll Brendon slog mot bortre delen av målet. En stunds ytterligare oro fanns kvar, men Brage slog på slutet bara chansbollar, och det ledde inte så långt. Någon gång skulle jag vilja veta om detta spel vid ledning är en order från tränarna, eller om det bara blir så. Trots segern kan jag bara vara positiv till den första halvleken, de defensiva kämpatakterna och resultatet.

Denna seger ger ett tydligt andrum i förhållande till de negativa strecken. Det ger också äntligen en rejält positiv klapp i ryggen på spelarna, och jag hoppas att självförtroendet ökar. Tyvärr är det uppenbart att det sviktat på flera håll.

Jag vill upprepa innan betygen att alla spelare gjorde ett fantastiskt bra jobb i press, så det upprepar jag inte i betygen. Dock blev det fler missar när bollen kom nära ÖFK:s straffområde, men ändå okey defensivt spel.

Keita 3 - Gjorde vad han skulle, och fördröjde inte heller spelet som han brukar.

Weilid 3 - Fantastiskt defensivt spel som skulle ge en stark fyra, men fortsatt mindre bra när det kommer till längre passningar och inlägg. Kanske lite orättvist med en trea.

Mazur 4 - Tillsammans med Brendon bäst idag. Stabilt, och befriande bollar med precision när ÖFK är alltför tillbakapressade.

Rask 2 - Flera lite obegripliga missar även idag. Jag hoppas man kan boosta självförtroendet.

Adjoumani 3 - Vet inte om han var beordrad att stanna mer defensivt, men jag saknade hans offensiva kantspel.

Brendon 4 - Idag riktigt, riktigt bra, både offensivt och defensivt, med endast enstaka missar.

Sporrong 3 - Startade riktigt bra, men föll bort sedan.

Johnsson 3 - En svag trea, då det inte alltid såg så bra ut.

Marklund 3 - Visar bra spelsinnae, och är fortsatt den som skapar det mesta framåt, men även ovanligt många missade passningar.

Kabuye 2 - Trots bra jobb blev det idag väldigt mycket stopp med bollen, och färre hugg framåt som skapade chanser.

Stolt 4 - Trots varningen ett stort steg framåt i att hålla humöret under kontroll, trots att han provocerades t o m mer än vanligt. Skapade inte så mycket framåt, men oerhört nyttig i just presspelet, och vid motståndarnas fasta situationer.

Österholm 3 - Fanns med och skapade lugn bakåt under den kritiska sista delen av matchen.

Sinyan och Hedenqvist spelade för lite för att betygsättas, men det känns som att Hedenqvist när han kommer in verkligen vill visa att han kan ta en startplats.

Nu är det bara att ladda om till matchen i Jönköping, och att våga spela hela matchen.