meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

VAD HÄNDE OCH VAR ÄR ÖFK PÅ VÄG?
av Haldo Jonsson
Publicerad 29 Dec 2020 - 13:00 Uppdaterad 31 Dec 2020 - 15:59

Finns det en bra framtid i ÖFK?

Bild från ÖFK:s första match 2016 i allsvenskan på Jämtkraft Arena. Foto: Thorbjörn Östling

Vad hände med ÖFK efter det att Graham Potter, Read, Hamberg och Kyle slutade i ÖFK? Det finns säkert olika uppfattningar om det. Jag tänker presentera min.


Vi hade från Graham Potter- epoken fått lära oss hans nytänkande inom fotbollen. Han hade ofta en annan lösning än vad andra mera etablerade tränare i allsvenskan hade. Han skapade sin egen variant. Han blev mästartränaren i Sverige. Många såg upp till honom och han blev vald till årets bästa tränare i allsvenskan. Han byggde upp sitt lag enligt egna principer och sågs som en föregångsman. Andra tränare börjad ta efter Potters syn på fotboll. Det var då det.

Vad var det då för tankar om fotboll som Graham Potter hade?

Han byggde upp sitt lag främst med tekniska mittfältare som var passningssäkra och skickliga på att hålla bollen inom egna laget, under devisen" att om vi själva har bollen så kan inte motståndarna göra något mål". Det var absolut det viktigaste för honom. Han hade ofta mellan 15-17 mittfältare i sin trupp. Helst ville han därutöver ha två snabba kantspelare som kunde dra en motståndare. Ofta spelade han med en trebackslinje med två wingbackar.

Alla spelare skulle ha förmågan att skifta positioner och även spela på andra platser om så behövdes och alla skulle kunna göra mål. De skulle vara beredda på att spelsystemet kunde ändras till ett nytt under matchens gång. Det var beroende på matchutvecklingen.

Potter satsade på ett långt gången possessionfotboll med stor offensiv prägel där målvakten var inblandad. Den offensiva satsningen gjorde att man i vissa situationer blev sårbar för snabba kontringar. Potter var rädd för det, men minskade risken för att detta skulle inträffa. Det gjorde han genom att använda sig av ofta korta hörnor. Frisparkarna lyftes sällan mot mål, som bruklig är, utan det blev bara ett sätt att sätta igång bollen. Ändå var det viktigt att ÖFK alltid skulle spela sig ur svåra situationer och inte slå iväg bollen panikbetonat.

ÖFK hade under en period kanske allsvenskans bästa mittfält. Det blev ÖFK:s stora styrka. ÖFK dominerade ofta mittfältet och vann nästan alltid bollinnehavet.

Framgångarna växte. Många lag blev överraskades att Potters fotboll. Någon jämförde ÖFK:s sätt att spela med Barcelonas. ÖFK hyllades både i Sverige och i utlandet. Det tog tid men så småningom anpassade sig motståndarna till Potters spelsätt och ÖFK fick svårare att överraska. Motståndarna lät ÖFK ha bollen i sin ägo och lät dem passa i sidled utan att ingripa. Slutomdömet för Potter var ändå mycket gott. Han hade skapt något nytt inom fotbollen i Sverige.



Hur blev det när Potter slutade i ÖFK?

Jo, alla i ÖFK var eniga om att man skulle fortsätta på Potters framgångsrika sätt att spela fotboll. men det blev inte riktigt så.


Varför blev det inte så?

Ian Burchnall var en hyvens kille värd all respekt och en man som man inte kunde undgå att gilla. Tränarbytet var ändå motiverat. Burchnall var tränare under den mest turbulenta tiden i ÖFK:s historia och ekonomin var inte bra.

Burchnall klarade trots detta sin uppgift att hålla ÖFK kvar i allsvenskan. Det var det viktigaste, men i det avseendet att värva följde han inte Potters filosofi. Han satsade i första hand av olika anledningar inte på ett starkt mittfält Truppen som han skapade byggdes inte upp med spelare som alla hade förmågan att spela possessionfotboll som avsikten var. Antalet spelare på mittfältet i truppen begränsades. Trots det ville Burchnall spela den fotboll som Potter praktiserat, men han hade inte alltid spelare för det. Det var en omöjlig ekvation.

I dag är kanske possessionfotboll svårare att tillämpa eftersom många lag satsar på en högintensiv press över hela planen.

Burchnall hade heller inte de ekonomiska ramarna för dyra värvningar och att han hade heller inte någon som var värvningsansvarig som Potter hade. Det var viktigt för Potter. Med stor precision värvade han spelare som passade in i ÖFK. Kyle var Potters högra hand i värvningsfrågor. Han hade fin känsla.

ÖFK anställde så småningom istället en kostsam och säkert skicklig engelsman som hade titeln teknisk direktör som ansvarig för varningarna. Han höll på att, enligt uppgift, knäcka ÖFK:s ekonomi. Han kände inte till svenska spelare, men väl de Engelska. Han hade säkert ambitioner att förstärka ÖFK:s mittfält, men lyckades inte med det. Värvningen av Morrison hade kunnat bli en fullträff, men blev inte det. Burchnall hade antagligen bara att acceptera de spelare som han tog fram.

När han slutade blev Brian Wake värvningsansvarig. Det var nog inte den bästa lösningen.

Hur blir det med ÖFK in i framtiden?


Vilken fotboll vill man spela? Hur det än blir måste man, när det finns möjlighet, skaffa sig de spelare som är anpassade till det spelsätt man tänker använda. Det har tråkigt nog blivit omöjligt tack vare värvningsförbudet. Nu får Amir Azrafshan anpassa sig till ett spelsystem efter de spelare han har idag. Det är ett måste och det enda gångbara för närvarande, men det bör inte vara några problem med det. Det kan dock ta lite tid att anpassa sig.

Det finns så många bra spelare i ÖFK att det inte ska vara några problem att lyckas bra.

Amir hann före stoppet utöka truppen med två unga mittfältare frän Djursholm och en forward/mittfältare från Västerås. Nikolaus Dosis har redan visat klass. Han är en passningssäker mittfältare med spelförståelse. Med tiden blir han tuffare med bättre defensiv. Amir har som ambition att försöka göra ÖFK spetsigare med något rakare spel men vill ändå inte glömma bollinnehavet.

Amir Azrafshan har fullt förtroende. Han kommer efter att ha fått laborera och tänka över, att hitta ett sätta att spela som passar bra in för spelarna i ÖFK och för laget byggt på den samhörighet och den starka gemensamma vilja som Amir har skapat i ÖFK. Han har ett ungt och utvecklingsbart lag till förfogande som är lätt att forma.

Nu ser vi med optimism fram emot säsongen


Nykomlingarna

Lite på modet i allsvenskan har det blivit att spela med det ganska enkla spelsystemet med ett starkt försvar och snabba omställningar. Det var ett liknande system som Amir användes sig av i vinstmatcherna tidigare i år.

De framgångsrika nykomlingarna Varberg och Mjällby har spelat så i år med snabba forwards och en målskytt längst fram. Moses Ogbu 14 mål för Mjällby och Astrit Seimani 15 mål i Varberg. AIK gick tillbaka till detta system efter att man förlorat nästan alla matcher sedan Norling gick över till ett annat och mera offensivt sätt att spela. Norling fick sparken och ersattes av Bartosz Grzelaks försvarsinriktade fotboll.

 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  Svidande förlust när ÖFK tappade det mesta i andra halvlek  
  av Joakim Nylander | Idag - 15:46  
 

VS


Utsiiktens BK - ÖFK 3-1 (0-1) Nu med referat av Joakim Nylander

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Utsikten gjorde ÖFK sämre i andra halvlek  
  av Per Lagerbäck | Idag - 15:31  
 

ÖFK gör en riktigt bra första halvlek, och start på den andra. Men enskilda misstag och brister i kommunikationen tillsammans med hemmalagets flyt och delvis brutala spel stoppade festen.

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 15:05  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Startelvan i dag  
  av Haldo Jonsson | Idag - 12:06  
 

Adam Ingi Benediktsson, Ali Suljic, Mykola Musolitin, Ziad Ghanoum, Yannick Adjoumani, Philip Bonde, Simon Marklund, Jamie Hopcutt, Erick Brendon, Albin Sporrong, Sebastan Karlsson Grach

Bild från uppvärmingen Utsikten - ÖFK. Foto: Barbro Fundin Hedlund

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
13 Sep 2024 - 18:03 Startelvan
13 Sep 2024 - 13:39 Inför matchen: ÖFK - Helsingborgs IF
13 Sep 2024 - 11:22 Publikfesten mot Helsingborgs IF - ÖFK leds av nya tränare
13 Sep 2024 - 09:30 Många åsikter finns det
12 Sep 2024 - 21:35 Att det ska vara så förbannat svårt att säga som det är
12 Sep 2024 - 21:30 En stark profil har lämnat ÖFK - Magnus Powell
12 Sep 2024 - 18:29 Tankar om Powells avgång
12 Sep 2024 - 17:59 Om Powells av gång
12 Sep 2024 - 11:01 Följ ÖK - Helsingborgs IF via fotbollz.se
12 Sep 2024 - 10:45 Av Magnus Powell
12 Sep 2024 - 09:08 Magnus Powell lämnar ÖFK
11 Sep 2024 - 13:35 Magnus Powell leder inte ÖFK mot Helsingborg - ledig av priv
9 Sep 2024 - 10:12 Nominerade som bästa spelare i och tränare i superettan i au
6 Sep 2024 - 19:26 Om målvakten Aly Keita
6 Sep 2024 - 09:35 ÖFK vill behålla Mansour Sinyan - även Mykola Musolitin aktu
5 Sep 2024 - 22:37 En upplyftande återsamling i dag, torsdag
5 Sep 2024 - 22:15 Bättre än förväntat för Jamie Hopcutt
5 Sep 2024 - 12:57 ÖFK gör sina bästa matcher efter ett uppehåll - Det finns ut
4 Sep 2024 - 22:52 Om före detta ÖFK- spelaren Theodore Rask
3 Sep 2024 - 09:28 Om Malcolm Stolt
 
 
 
Herrar
av: Publik | 15 Okt 2024 - 11:27
Konstigt att man inte får ange komm