- Allsvenskan  Tabell

DÄR SATT DEN
av Per Lagerbäck
Publicerad 2 Apr 2023 - 17:15

Där satt den! Poängen alltså. Ett förlösande, och snyggt, frisparksmål av Amatkarijo kan komma att bli oerhört viktigt.

ÖFK började matchen riktigt, riktigt bra, med en tydlig dominans första halvan av första halvlek. Ganska snart uppenbarade sig dock en tydlig skillnad mellan lagen. GAIS kunde relativt enkelt flera gånger etablera ett tryck utanför ÖFK:s straffområde under lite längre stunder, medan ÖFK aldrig egentligen fick till det. ÖFK hade samma defensiva problem ofta förra året, och trots att jag tycker att både Brendon och Sinyan gör en i övrigt riktigt bra match, så saknas det något just där. Det gjorde också att GAIS skapade fler farligheter och kunde dessutom ostört göra ett ledningsmål från en plats där det kanske inte borde kunna bli mål ifrån.

Under andra halvlek kunde ÖFK bara tidvis få med sig tillräckligt mycket folk framåt för att skapa farligheter, och den bästa hade Stolt efter mycket fin aktion av Sinyan. Dock kunde målvakt rädda friläget. Jag saknade också lite desperation från ÖFK i andra halvlek, och inläggen blev ofta för långa eller för lätta att hantera för målvakten.

Dock hade ÖFK tur vid en bökig situation med duktige Weilid och en GAIS-försvarare, och det dömdes frispark för ÖFK av den ojämne domaren Oppong. Fantastsikt nog så var det denna gång inte givet att Brendon skulle slå den, utan Amatkarijo fick chansen. Och som han tog den. En mycket vacker frispark knorrades upp i målvaktens vänstra kryss. Tusen tack för den. Dessutom var ett ledningsmål inte långt borta kort därefter i efterspelet av en hörna. Stolt var på rätt ställe, men det vill sig inte riktigt för honom.

Jag kanske låter negativ i mitt skrivande, men jag är egentligen betydligt mer positiv till mods, då väldigt mycket också fungerade bra. Nya mittbackskonstellationen Rask/Mazur får klart godkänt. Weilid gör det kanonbra i första halvlek. Brendon och Sinyan mycket bra offensivt. Jag tar och sätter lite subjektiva betyg, i en sexgradig skala, utifrån min upplevelse från läktaren.

Keita 3 - En ganska svag trea, då han även i underläge tar lång tid på sig med bollen och ibland hamnar i stress. Inga riktigt avgörande ingripanden, och kanske var han lite felplacerad på målet.

Adjoumani 3 - Ojämn, men fantastiskt bra inställning. Snabb och smidig.

Manzur 4 - Stabil i backlinjen, och törs slå långa crossbollar som öppnar upp framåt.

Rask 3 - Stark trea. Han gjorde också en stabil match.

Weilid 4 - Första halvlek en stark fyra. Nästan alltid spelbar och tar med sig bollen bra. Inte lika synlig i andra.

Sinyan 4 - Stark fyra, särskilt offensivt, men jobbar bra hela tiden. Dessutom duktig med boll, och i kortare passningar och instick.

Brendon 3 - Stark trea. Försvinner lite ibland i denna match, men ändå dominant, bollsäker och härlig blick avseenden var han har sina medspelare.

Musolitin 2 - Tappar boll lite för lätt, men jag tror fortfarande på honom.

Kroon 2 - Inte någon av hans bättre matcher.

Österholm 2 - Såg honm ganska lite, och som mittfältare vill jag se honom mer.

Stolt 3 - Svårt sätta betyg på honom idag. Han finns ju väldigt ofta på rätt plats, men fick inte till det riktigt. Två kanoinchanser, som tyvärr inte omsattes i mål.

Amatkarijo 4 - Målet var fantastiskt, och en del andra aktioner också. men mer än fyra blir det inte idag. Ser dock alltmer av att han är på väg att kunna bli en lagspelare.

Kabuye 2 - Behöver visa mer.

Övriga spelade för lite för att jag ska vilja sätta ett betyg.

Om vi så sammanfattar det hela så spelar ÖFK helt jämnt med ett lag som tippas i tabelltoppen. Dessutom finns det mer att ta ut ur laget. Poängen oerhört viktig inför fortsättningen. Kul med nästan 2500 åskådare, och jag tror att de allra flesta är sugna på att komma tillbaka, och kanske tar med sig ännu fler. Men först Örebro och GIF Sundsvall borta. Och i Sundsvall ska vi väl bli 500 supportrar på plats hoppas jag. Sedan 24e april ska det bli revansch hemma mot Skövde.