Det är med hög puls och högt blodtryck vi närmar oss årets fotbollsavgörande för ÖFK. Fortsatt spel i Superettan eller nedflyttning till division ett norra? Det är frågan ( som Hamlet sa). Lunds BK står för motståndet och det i två matcher. Fotbollsmässigt är en sak, men vad kan hända i övrigt med ÖFK vid en eventuell nedflyttning? Låt oss kika på detta ur ett ekonomiskt perspektiv.
Först lite bakgrundsfakta. När vi i allmänt tal nämner ÖFK som klubb så avser nog många både den ideella föreningen Östersunds FK och Östersunds FK Elitfotboll AB och det då sammantaget. Något som i så fall inte är med verkligheten överensstämmande. Aktiebolaget styrs visserligen formellt av den ideella föreningen Östersunds FK genom regeln om minst 51% röstmajoritet. Båda är dock två oberoende juridiska personer. Det innebär till exempel, att det som drabbar den ena inte nödvändigtvis behöver drabba den andra. I bolaget Östersunds FK Elitfotboll AB är det de facto där som Superettan spelet har bedrivits. Annan verksamhet bedrivs dock huvudsakligen inom den ideella föreningen.
ÖFK:s ekonomi har varit en följetong genom åren. Det har då mest handlat om Östersunds FK Elitfotboll AB:s stora förluster, erhållandet av Elitlicensen, styrelseledamöternas och andras företrädaransvar för bolagets utgifter. Det senare uppstår (enligt Aktiebolagslagen) när mer än halva aktiekapitalet är förbrukat och inga åtgärder vidtas. En sådan åtgärd däremot är att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning, och det vid misstanke om förbrukat aktiekapital. En kontrollbalansräkning möjliggör också vissa andra värderingsmöjligheter av tillgångarna, relativt vad som är tillåtet i den löpande redovisningen. Detta kan då visa sig höja det egna kapitalet till godkänd nivå eller över och frågan om förbrukat aktiekapital kan i så fall avföras från agendan. En kontrollbalansräkning skall i normalfallet revideras av revisorn och beslutas på en så kallad kontrollstämma, där ägarna är representerade.
2024-10-01 hade Östersunds FK Elitfotboll AB kontrollstämma ett, där det framlades en kontrollbalansräkning som visade på att aktiekapitalet var förbrukat. Då finns två beslutsalternativ; att träda i likvidation eller fortsätta driften. Det senare ger en frist på maximalt åtta månader att ”läka” bristen och det utan att det personliga företrädaransvaret utlöses. Detta blev också beslutet. Östersunds FK Elitfotboll AB har alltså en formell respit till och med 1:a juni 2025, när kontrollstämma två senast ska vara genomförd. Kvarstår då bristen är det likvidation/konkurs som gäller, eller fortsatt drift med personligt och solidariskt ansvar för bolagets företrädare, och det avseende bolagets samtliga utgifter. Det senare tvivlar jag på är ett realistiskt alternativ och då blir likvidation eller konkurs istället det troliga utfallet.
Låt oss återgå till vad som direkt händer ur ett formellt ekonomiskt perspektiv vid nedflyttning. Faktiskt ingenting. Däremot minskar sannolikt möjligheterna att ”läka” bristen om förväntade framtida intäkter minskar och att intresse från andra att ekonomiskt bidra också minskar. Problem angående erhållande av Elitlicens blir då en icke fråga eftersom den inte behövs. Summa summarum så förutom sportsliga negativa konsekvenser existerar den ekonomiska verkligheten teoretiskt sett helt fritt från det sportsliga. Det finns alltså inget omedelbart orsakssamband mellan eventuell nedflyttning och konkurs. Däremot finns alltid risk för att fordringsägare och Skatteverket begär företag i konkurs om de inte betalar sina skulder.
Nu får vi sannerligen hoppas att nedflyttning inte blir aktuellt. Jag skall själv övervara matchen på Jämtkraft Arena. Hade jag inte redan varit inbokad på konferens under torsdag och fredag hade jag rest till Lund. Nu gäller det att verkligen visa på ”Att vi ger oss aldrig”. |