meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

ÖFK:S UNIKA SÄTT ATT VÄRVA SPELARE VAR EN STOR ANLEDNING TILL ÖFK:S FRAMGÅNGAR
av Haldo Jonsson
Publicerad 30 Jun 2021 - 13:30 Uppdaterad 30 Jun 2021 - 13:30

Kanske borde ÖFK redan nu planera för hur man ska gå till väga när värvningsförbudet upphör. Det känns bra att ÖFK nu har en sportchef

Varför lyckades ÖFK med att bli ett så bra lag att man kunde hävda sig och göra bra resultat mot de bästa lagen i Europa? Frågeställningen är befogad.

Det finns säkert många förklaringar till det.

Fotbollz.se pekar på att ÖFK:s egna upplägg och deras unika sätt i svensk fotboll att värva nya spelare som en mycket viktig anledning.

I detta avseende var ÖFK pionjärer i svensk fotboll. Alla värvningar skulle vara noga genomtänkta. Spelaren skulle passa in i laget både mentalt och fotbollsmässigt. Ett krav var att den tilltänkte helst skulle vara utvecklingsbar. Spelarens sätt att uppträda på plan var viktigt och det skulle tilltala Potter för att gå genom hans nålsöga. Man byggde upp en speciell ÖFK- anda. ÖFK inriktade sig ibland på spelare som hade misslyckats i sin egen klubb. De skulle få en andra chans i ÖFK.

Graham Potter var en arbetsmaskin utöver det vanliga. Det skrivs inte så mycket om det, men så var det. Jag såg det på nära håll. När han kom till Östersund levde han med klubben nästan dag och natt. Han reste runt i Sverige, tittade på spelare och pratade med dem för att bilda sig en uppfattning om deras personlighet. Ofta hittade han den spelare han ville ha. Potter sa en gång till mig, att han var nog nära skilsmässa då. - Var jag inte på Jämtkraft Arena så var jag ute och reste i avsikt att värva spelare.

Så småningom anställdes Kyle Macaulay som värvningsscout. Det var ett lyckokast. Han följde Potters spår, tittade på spelare flera gånger om i matcher runt om i Sverige. Han presenterade dem sedan för Potter som efter samtal tog det slutliga beslutet. Ett tag hade Kyle ett kontor i Stockholm.


Jag hävdar att skotten Kyle hade mycket stor del i att ÖFK gick så långt som de gjorde. Kyle hade många positiva egenskaper. Han har inte så ofta uppmärksammats, men jag som följde ÖFK på nära håll, kunde se hans kapacitet.

Nu har ÖFK ingen möjlighet att värva spelare. När den dagen kommer, tror jag det är viktigt att man jobbar på samma sätt som gjorde tidigare. Det var en bra verksamhet som kanske går att överföra på dagens ÖFK?

Här nedan har jag proceduren innan spelarna fick godkännande att koma till ÖFK

Kyle Macaulay. Foto. Haldo Jonsson

Varför skulle spelare komma till ÖFK och till vinterstaden Östersund? Där fanns inga resurser, ingen kultur, ingen historia och inga finanser. Det fanns nästan inte ens pengar för att värva spelare från Superettan.


Det som väntade var hårt arbete för att ÖFK i första hand skulle bli ett känt namn i svensk fotboll. Det var motigt från början. Vid något tillfälle började Graham Potter misströsta. När han fick, som han tyckte, orättfärdig kritik, sa han en gång besviket till fotbollz.se: -" Om de visste hur mycket tid jag lägger ner på ÖFK. Jag jobbar hårt, mycket hårt. Tankarna finns hos ÖFK nästan hela dygnet."

Graham Potter fick till att börja med även ägna sig åt scouting. Han reste land och rike runt och tittade på matcher, pratade med fotbollsfolk och spelare. – Jag tror att de allsvenska klubbarna kanske blev lite bekväma. De tittade inte på de lägre divisionerna i Sverige, sa Potter, men det var dem som ÖFK och Potter vände sina blickar mot. Potters princip var att ta in flera tekniska spelfördelare på mittfältet och anpassade spelet efter dem. En princip som höll ända upp till Europaleague.


Efter ett tag anställdes skotten Kyle Macaulay som talangscout och spelaranalytiker. Precis som Potter hade Macaulay mixen av lämplig akademisk utbildning med en bakgrund som ungdomsproffs och professionell spelare i England och Skottland.

Kyle blev en fullträff, en diamant. Han var skärpt, glad, intelligent och alltid trevlig. Han vann förtroende hos alla. Väldigt få känner till Kyles oerhörda arbete för ÖFK. Han har varit en doldis som arbetat i det tysta och en ovärderlig tillgång för Graham Potter. Kyle hade hittat ett jobb som han trivdes utmärkt med.


Kyle jobbat mycket hårt. Han reste runt i hela Sverige. Han tittade på mängder av matcher. Han såg hur vissa spelare uppträdde, ofta under flera matcher, hur de bland annat anpassade sig till besvikelser och till tuffa tag, om de var öppna för intryck och var solidarisk mot lagkamrater. Han gjorde en bedömning av spelarens psyke, om denne skulle passa in i ÖFK. Han valde ibland bland talangfulla spelare som i viss mån varit misslyckade i sina lag, men som var värda en andra chans. ÖFK fick ord om sig att vara duktiga på att scouta och utveckla spelare.


Kyle presenterade för Potter vad han hade sett hos spelaren. Potter såg sedan ofta spelaren i en match och bedömde det tänkta nyförvärvets personlighet genom ett samtal innan han beslutade. Det var nästan en vetenskaplig prövning.


Man byggde så småningom upp ett förtroendekapital i Sverige. ÖFK fick i presen gillande för sitt annorlunda sätt att jobba och laget för sitt spelsätt och sin satsning på kultur. Framgångarna började komma och det blev lättare att värva. Många spelare uppskattade ÖFK:s sätt att spela och ville själva komma till ÖFK och bli en kugge i laget. ÖFK fick sitt genombrott i den första allsvenska matchen de spelade. Det var mot Hammarby på Tele2 Arena.

Allt är möjligt bara man tror på det! Så även i dag!

 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  Hur mår Norrlandsfotbollen? - Superettan närmar sig slutet och mycket är ovisst.  
  av Haldo Jonsson | 11 Okt 2024 - 14:30  
 


I dag är läget förändrat och är nu snarare oroande.

 
  Läs mer...  
 


 
  Två allsvenska toppklubbar scoutat mittbacken Philip Bonde?  
  av Haldo Jonsson | 8 Okt 2024 - 17:06  
 

Foto. Haldo Jonsson

 
  Läs mer...  
 


 
  Nu återstår det att spela om tolv viktiga poäng  
  av Lars Larsson Stockholm  | 8 Okt 2024 - 15:15  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Kanske något för ÖFK?  
  av Haldo Jonsson | 7 Okt 2024 - 15:32  
 

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
23 Sep 2024 - 22:36 Inför matchen: Gefle - ÖFK
23 Sep 2024 - 21:55 Följ Gefle IF -ÖFK via fotboll.se
23 Sep 2024 - 18:53 Rapport från träningen
23 Sep 2024 - 13:25 För detta ÖFK- spelaren Hosam Aiesh till Utsiktens BK
23 Sep 2024 - 11:44 Nya krafttag av ÖFK - Thomas Gabrielsson ny huvudtränare för
22 Sep 2024 - 22:40 Åtta spelare i ÖFK med utgående kontrakt i höst
20 Sep 2024 - 15:02 .Simon Marklund bäst på plan mot GIF Sundsvall
20 Sep 2024 - 10:42 Simon Marklund - tog sin tredje trissvinst, nu mot GIF Sunds
19 Sep 2024 - 18:30 Elitklubbar får bara slut på pengar av en enda anledning.
19 Sep 2024 - 13:11 En analys om ÖFK- GIF Sundsvall
19 Sep 2024 - 01:43 Efter en sådan här insats är det bara att ta fram motorsågen
18 Sep 2024 - 23:35 Bilder från ÖFK - GIF Sundsvall
18 Sep 2024 - 22:52 Matchreferat FÖRLUST I DERBYT FÖR ÖFK EFTER SENT MÅL I MATCHEN
18 Sep 2024 - 22:03 Matchens prestation
18 Sep 2024 - 21:50 Matchens överraskning
18 Sep 2024 - 21:26 Ridån ner
18 Sep 2024 - 18:02 Startelvan
18 Sep 2024 - 10:47 Inför matchen: ÖFK - GIF Sundsvall
18 Sep 2024 - 10:38 Jag har aldrig gillat Östersund
17 Sep 2024 - 16:27 - Ett av de viktigaste derbyna klubbarna emellan som någonsi