meny  
 
 
- Start
- Nyheter/Information
 
- Spelprogram/Referat
- Spelartruppen
- Statistik
- Hemmaarena
- Återblick -23
- Återblick -22
- Återblick -21
- Återblick -20
- Återblick -19
- Återblick -18
- Återblick -17
- Återblick -16
- Återblick -15
- Återblick -14
- Återblick -13
- Återblick -12
- Återblick -11
- Återblick -10
- Återblick -09
- Återblick -08
- Återblick -07
- Återblick -06
- Intervjuer
- Länkar
- Forum
 
- Kontakta oss
 
tabell Aktuell tabell   skytteliga Skytteliga
 
- Allsvenskan  Tabell
 
 
 
     
   
     
 

FOTBOLLENS BETYDELSE I OLIKA SAMMANHANG
av Haldo Jonsson
Publicerad 26 Dec 2020 - 16:54 Uppdaterad 26 Dec 2020 - 20:51

-" Vissa tänker säkert att fotbollen inte har någon betydelse i en krissituation, men det tycker jag att den har, men på ett annat sätt. Visserligen har givetvis vården om de sjuka större betydelse, men vi förlitar oss på att experter kan klara den delen."

Något vi inte upplevt tidigare

Vi befinner oss i en situation som ingen av oss upplevt tidigare. Vi tvingas in i ett annat liv, en annan livsföring, ett instängt liv. Det gör vi oavsett om vi inte vill det och vad vi tycker om det. Det mesta står stilla, folk är oroliga och företag slås ut. Vi får inte umgås och träffas som vi tidigare gjort. Vi isolerar oss. Det tär på oss. Alltid finns risken att vi skall kunna bli smittade av ett otrevligt virus som härjar i våra kroppar. Vi läser om dödsfall varje dag, rädslan stiger och vi undrar; tänk om jag själv drabbas. Våra tankar går till er alla sjuka som våndas och kämpar för sina liv.

Vissa tänker säkert att fotbollen inte har någon betydelse i en krissituation, men det tycker jag att den har, men på ett annat sätt. Visserligen har givetvis vården om de sjuka större betydelse, men vi förlitar oss på att experter kan klara den delen.

Det gäller för ÖFK:s styrelse, Östersunds kommun, sponsorer, företag supporters, ja alla att hjälpa till så att ÖFK klarar sig ur krisen. ÖFK har gett oss så mycket glädje som ingen trodde varit möjligt. Det är viktigt att vi, när krisen är över har något att falla tillbaka på och hoppas på att vi kan få glädjas igen.

ÖFK är ett stort företag med många anställda som levererar in mångmiljoner till kommunen i skattemedel. Skulle ÖFK inte klara krisen så är det inte bara det som är negativt. Många anställda i klubben mister sitt levebröd.

ÖFK har som elitklubb haft, och har fortfarande betydelse för folks välbefinnande. Det är viktigt för folkhälsan att ha en stark fotbollsklubb i en stad. Det har bevisats av olika undersökningar främst i England. Folk har någon att samlas runt, prata, träffas och spekulera om. Det såg vi när tiotusentals följde ÖFK till matchen mot Arsenal i London. Vi fick uppleva det vi inte trodde var möjligt att skapa i Östersund. Vi fick glädjas tillsammans. ÖFK visade att även en liten stad i Norrlands inland kunde vara med i den högsta Europeiska fotbollen. ÖFK visade vägen och det kan inspirera företag i länet att visa framåtanda och satsa.

ÖFK har gjort Östersund känt i Europa, men även i vissa delar av världen. ÖFK har ett marknadsvärde som står sig högt. När ÖFK spelade i Europa League hade ÖFK ett marknadsvärde på så många miljoner som ingen klubb i Sverige dittills uppnått. Ingen kan nog uppskatta denna betydelse för oss i Östersunds . Även negativ information om krisföreningen ÖFK har lika stort marknadsvärde som ett positivt omdöme. Det har en seriös analytiker som sysslar med marknadsfrågor berättat för mig. Det finns mera positivt att berätta om ÖFK:s värde, men jag stannar där.

Fotbollen och ÖFK har även stor betydelse för individen. Mycket större än du någonsin kan tro. Det har jag fått bevittnat under mina många år i fotbollens närhet.

Ett lysande exempel på vad fotbollen betytt för individen har vi i numera författaren, musikern, föreläsaren, (två gånger på Mittuniversitetet), socionomen Lasse Mattila som aldrig glömmer den positiva tiden i ÖFK och Östersund. Lyssna på Lasse Mattilas sång "långt ner i hjärtat det svider här."

Lasse är killen från Helsingfors som för många år sedan kom till ÖFK via det då allsvenska Ljungskile. Han hade upplevt ett liv i familjär misär i sitt hemland. När han var två år dog hans far, och samtidigt började hans mor dricka. Hon var fast i ett alkoholmissbruk tills hon dog, då Lasse Mattila var 15 år. Lasses hem brann ner. Han berättade ofta att det var fotbollen som räddade hans liv. Det var fotbollen och hans dröm om att bli proffs som blev hans skyddsfaktor och drivkraft. Han hade ett mål.

Den mest kände som varit i ÖFK och berättat om sina förutvarande problem är Brwa Nouri.

Att jag själv började ägna mig åt fotboll var det upplevelser jag hade från arrestintaget som polis. Dit kom ungdomar med hålig blick som saknade framtidstro. Att låsa in dem i en cell, med kalla och kala betongväggar med bara ett platt golv utan bänkar var ovärdigt, men nödvändigt i just den situationen. Det var tragiskt och jobbigt psykiskt som polis att uppleva detta dag efter dag. Jag började tappade tron på tillvaron. Jag sökte mig till fotbollen. Där fick jag möta glada ungdomar som sprudlade av energi. Det blev en motvikt som jag behövde. Det var lättare när jag fick se att det fanns en annan sida i tillvaron. Det blev lättare att stå emot de negativa intrycken i arrestlokalen. Fotbollen har sedan för mig blivit nästan en livsstil.

Som jag skrev tidigare så kanske någon tycker att fotbollen inte är så viktig när landet är inblandad i en krissituation. I viss mån kan det vara rätt men man tänker inte då på att fotbollen har stort värde vad gäller positiva ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekter. En studie genomförd på uppdrag av UEFA uppges värdet vara 24 miljarder kronor i Sverige. Där inräknat alla ideella krafter i de lägra serierna som hjälper ungdomarna med fotbollen och till ett bättre liv. Bland de faktorer man studerast märks jobbskapande och minskad brottlighet.
Allsvenskan och Superettan skapar dessutom en samhällsnytta på 775 miljoner kronor.

Låt oss alla komma ihåg detta!

 
 
 
Sök på fotbollz.se
   
  Svidande förlust när ÖFK tappade det mesta i andra halvlek  
  av Joakim Nylander | Idag - 15:46  
 

VS


Utsiiktens BK - ÖFK 3-1 (0-1) Nu med referat av Joakim Nylander

 
  Läs matchreferat  
 


 
  Utsikten gjorde ÖFK sämre i andra halvlek  
  av Per Lagerbäck | Idag - 15:31  
 

ÖFK gör en riktigt bra första halvlek, och start på den andra. Men enskilda misstag och brister i kommunikationen tillsammans med hemmalagets flyt och delvis brutala spel stoppade festen.

 
  Läs mer...  
 


 
  Matchens överraskning  
  av Lars Larsson Stockholm  | Idag - 15:05  
 

 
  Läs mer...  
 


 
  Startelvan i dag  
  av Haldo Jonsson | Idag - 12:06  
 

Adam Ingi Benediktsson, Ali Suljic, Mykola Musolitin, Ziad Ghanoum, Yannick Adjoumani, Philip Bonde, Simon Marklund, Jamie Hopcutt, Erick Brendon, Albin Sporrong, Sebastan Karlsson Grach

Bild från uppvärmingen Utsikten - ÖFK. Foto: Barbro Fundin Hedlund

 
  Läs mer...  
     
 
Nyhetsarkiv
25 Sep 2024 - 11:28 Därför kan nye tränaren Thomas Gabrielsson passa bra för ÖFK
25 Sep 2024 - 00:59 Nu måste viktiga frågor ställas till spelargruppen
24 Sep 2024 - 23:31 Matchreferat Trött ÖFK ordnade ett poäng
24 Sep 2024 - 21:27 Matchens prestation
24 Sep 2024 - 21:08 Matchens överraskning
24 Sep 2024 - 20:58 En poäng är alltid en poäng
24 Sep 2024 - 18:07 Startelvan idag
24 Sep 2024 - 16:28 Mitttfältaren Henrik Bellman möter sitt gamla lag, ÖFK, i en
23 Sep 2024 - 22:36 Inför matchen: Gefle - ÖFK
23 Sep 2024 - 21:55 Följ Gefle IF -ÖFK via fotboll.se
23 Sep 2024 - 18:53 Rapport från träningen
23 Sep 2024 - 13:25 För detta ÖFK- spelaren Hosam Aiesh till Utsiktens BK
23 Sep 2024 - 11:44 Nya krafttag av ÖFK - Thomas Gabrielsson ny huvudtränare för
22 Sep 2024 - 22:40 Åtta spelare i ÖFK med utgående kontrakt i höst
20 Sep 2024 - 15:02 .Simon Marklund bäst på plan mot GIF Sundsvall
20 Sep 2024 - 10:42 Simon Marklund - tog sin tredje trissvinst, nu mot GIF Sunds
19 Sep 2024 - 18:30 Elitklubbar får bara slut på pengar av en enda anledning.
19 Sep 2024 - 13:11 En analys om ÖFK- GIF Sundsvall
19 Sep 2024 - 01:43 Efter en sådan här insats är det bara att ta fram motorsågen
18 Sep 2024 - 23:35 Bilder från ÖFK - GIF Sundsvall
 
 
 
Herrar
av: Publik | 15 Okt 2024 - 11:27
Konstigt att man inte får ange komm